Ennakko: Ilves saa vastaansa tuoreen cup-mestarin

 

Ilveksen kauden toinen kotiottelu pelataan lauantaina Ratinassa. Vastaan asettuu nimivahva KuPS, joka on viime vuosina kerännyt palkintokaappiin täytettä ahkerasti. Valitettavasti yleisörajoitusten takia lehtereille pääsevät ainoastaan 50 Ilves-junioria, muut näkevät mielenkiintoisen kamppailun normaalisti Ruutu-palvelusta.

 

Ilves piti Kuopion Palloseuraa tiukassa otteessa vuosina 2015-2018. Lähes taianomainen 12 ottelun voittoputki kuitenkin katkesi kesäkuussa 2018, ja sen jälkeen keltavihreillä onkin ollut vaikeampaa. Viimeisin kohtaaminen nähtiin helmikuussa Pirkkahallilla. 0–2-päättyneessä Suomen cupin ottelussa kaksi Ilves-kasvattia Diogo Tomás ja Santeri Haarala onnistuivat maalinteossa, mutta uuden joukkueensa KuPSin eduksi.

Viisi viimeisintä:
06/02/21 SUC  Ilves 0 – 2 KuPS
05/10/20 VEI  KuPS 1 – 1 Ilves
17/07/20 VEI  Ilves 0 – 0 KuPS
08/02/20 SUC  Ilves 1 – 1 KuPS
27/09/19 VEI  KuPS 2 – 0 Ilves

 

KuPS tottunut mitalihumuun

Veikkausliigan pronssijoukkue KuPSin peräsimeen täksi kaudeksi pestattu Simo Valakari on tunnettu nimi valmentajamarkkinoilla. 48-vuotias Valakari on tuonut joukkueen pelaamiseen enemmän pallonhallintaelementtejä, kuin aiemmin norjalaisen Arne Erlandsenin aikakaudella.

KuPSin riveissä vaikuttaa tuttuja pelaajia, sillä Ilvestä usean vuoden ajan edustaneet toppari Diogo Tomás ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja Iiro Järvinen vaihtoivat täksi kaudeksi leiriä. Lisäksi Ilves-kasvatti Santeri Haarala on värvätty TPS:sta keltamustiin.

Keltamustien toukokuu käynnistyi sangen mallikkaasti, kun he voittivat Suomen Cupin finaalissa HJK:n. Jatko-otteluidenkin jälkeen tilanne pysyi maalittomana, joten ratkaisu haettiin pilkuilta. Rankkareita torjumaan tottunut Otso Virtanen otti Luis Henriquen vedon kiinni, ja cup-mestaruusjuhlat pääsivät alkamaan 32 vuoden tauon jälkeen.

Veikkausliigan puolella KuPS mitteli viimeksi viikko sitten kotikentällään. IFK Mariehamnista ei ollut vastusta, vaan taululle merkattiin 2–0-lukemat Henri Toivomäen ja Haaralan maaleilla.

 

Tampereella tunnetaan kuopiolaisten kuviot

Ilves on niin ikään viimeisimmäksi pelannut IFK:ta vastaan, tosin helsinkiläisversion vieraana. Sakari Tukiainen puski kotijoukkueen johtoon, mutta pelikuntoon palannut Ilves-kapteeni Tatu Miettunen toi röyhkeästi joukkueensa 1–1-tasatulokseen. Kissapedon maalinsuulla Eetu Huuhtanen pelasi uransa toisen liigaottelun.

HIFK-pelissä näimme hyvää osviittaa omasta pallollisesta pelistämme ylöspäin. Siitä meidän pitää huolehtia edelleen, vaikka KuPS onkin taas erilainen vastustaja, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kuvailee.

Vastapuolen valmentaja Simo Valakari on vain vuoden Wissiä nuorempi. Molemmilla on kokemusta Norjan, Englannin ja Skotlannin kentiltä, sekä yhteistä taustaa pelaajina Suomen A-maajoukkueen keskikentällä.

Peli-ideologia on sinällään selkeä. KuPS tykkää pallonhallinnasta, mutta kyllä heillä on myös päämäärä edetä hyökkäyspäähän. He koettavat houkutella vastustajaa ylöspäin ja iskevät sitten tyhjiin väleihin. Meidän pitää rytmittää oma puolustuspelimme sen mukaan. Tietynlaista shakkiahan se on, ja pelaajat näyttelevät pääosaa, Wiss kuvailee.

Ilveksen ja KuPSin kohtaamiset ovat olleet mielenkiintoisia viime vuosina senkin takia, että molemmat seurat ovat usein taistelleet samoista eurocup- ja mitalisijoituksista.

En sanoisi, että nämä olisivat mitenkään erityisen kuumaverisiä kohtaamisia. Tunteet kuuluvat jalkapalloon ja hyvä niin. KuPS on laadukas joukkue valmiina kaksinkamppailuihin. Viime kesänä Ratinassa ei tullut maaleja, mutta kyllä heillä tulivoimaa riittää. Tarkkana saamme olla joka osa-alueella.

Kuopioon on viime vuosina siirtynyt useampikin pelaaja Tampereelta, tällä kaudella omista kissapedon kasvateista Tomás ja Haarala.

Se on mielestäni hienoa, että Ilves-kasvatteja alkaa löytyä eri paikkakunnilta. Kymmenen vuotta takaperin ei paljoa ollut Ilves-taustaisia pelaajia liigassa tai alempanakaan. Se kertoo siitä, että pelaajapolkumme on muuttunut laadukkaammaksi, Wiss toteaa.

Pelaajaliikenteeseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi pelipaikat. On hienoa nähdä, kun myöhemmälläkin iällä otetaan kehitysaskeleita. Esimerkiksi Diogo (Tomás) haki välillä vauhtia Ykkösen Hakasta, palasi Ilvekseen ja on nyt jatkanut matkaa. On ymmärrettävää, että jos onnistuu meillä hyvin, niin kiinnostus herää myös muualla.

Tällä hetkellä tupsukorvien riveistä puuttuu ainoastaan pitkäaikaisloukkaantunut Tuomas Ollila. Lauantain yleisömäärä on AVI:n toimesta rajoitettu 50 katsojaan, joten seuran järjestämän äänestyksen perusteella katsomoon tullaan ottamaan 50 Ilves-junioria.

Pelaajatilanteemme on oikein hyvä. Se vähän harmittaa, että juuri kun päästiin kunnolla nurmelle treenaamaan, niin sateet iskivät. Ratinan nurmelle pitää antaa rauhaa pelejä varten. Fiilis on kuitenkin hyvä ja haluamme kolme pistettä kotona. Meitä on toivottavasti kannustamassa iloinen juniorijoukko, Wiss päättää.

 

Diogo Tomás, Tuomas Rannankari ja Issa Thiaw ovat edustaneet niin Tampereen, kuin Kuopion keltapaitoja.Ilves vs. KuPS 
lauantaina 22.5. klo 19.00 Ratinan stadion

Stadionille ei valitettavasti voida vapaasti ottaa yleisöä.

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös