Ennakko: Uudistunut Ilves palaa liigapelien vauhtiin

Valmentajavaihdoksen läpikäynyt ja uusia pelaajia joukkueeseen kiinnittänyt Ilves matkaa lauantaina FC Interin vieraaksi. Uusi päävalmentaja Toni Kallio pyrkii luotsaamaan suojattinsa mukaan ylempään loppusarjaan. Turku on Kalliolle tuttu, joskaan ei helpoin paikka pistejahdin kannalta.

 

Vuodesta 1999 lähtien yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa pelannut FC Inter on monesti ollut vaikea vastus Ilvekselle. Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen oli kuitenkin suosiollinen tamperelaisille.

Juhannuksen alla pelatussa kamppailussa Benjamin Källman avasi maalihanat karatessaan laidalta läpiajoon. Juuri ennen taukovihellystä Hernan Luna teki liigauransa avausmaalin tuikkaamalla pelivälineen Henrik Moisanderin jalkojen välistä rysään. Lopussa Taha Özcelik iski myös uransa ensimmäisen osuman pääsarjatasolla, kun kulmapotku leijaili suotuisasti nuorukaisen puskettavaksi. 2–1-tulos vapautti Ratinan yleisön voitonjuhliin.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
23/06/21 Ilves 2 – 1 Inter
18/10/20 Ilves 0 – 2 Inter
11/07/20 Inter 5 – 1 Ilves
22/09/19 Ilves 1 – 0 Inter
31/08/19 Ilves 0 – 1 Inter

 

Laadukkaita sinimustia kaudesta toiseen

Kolmatta kauttaan Interiä käskyttävä Jose Riveiro sai joukkueensa vahvaan vireeseen heti alkumetreiltä lähtien. Hallitseva hopamitalisti miehitti tänäkin vuonna pitkään sarjakakkosen paikkaa, mutta viime aikoina kone on yskähdellyt. Alla on kaksi tappiota sarjan tyvipään joukkueita vastaan. Aluksi FC Haka otti kotonaan 1–0-voiton ja sitten AC Oulu maalein 2–0. Interin sijoitus on tällä hetkellä viidentenä 26 pisteellä.

Rosteri ei ole aivan niin laaja, kuin aiempina vuosina, mutta joukkueessa vilisee edelleen raudanlujia taitureita. Esimerkiksi Timo Furuholmin ja toppari Rick Kettingin kaltaiset vahvat yksilöt pystyvät kääntämään tiukat tilanteet parhain päin. Vuosi sitten Furuholm paukutti hattutempun Ilveksen verkkoon. Turkulaisten paras maalintekijä tällä kaudella on kuudesti onnistunut Källman. Viimeisimpänä verkkoon tarttui iso kala, kun A-maajoukkuettakin edustanut Petteri Forsell vaihtoi Puolan pääsarjasta Interin riveihin.

 

Ilves uudenkarhealla turkilla syyspeleihin

Ilveksen viimeisin ottelu käytiin pari viikkoa sitten Tapiolan urheilupuistossa. FC Honka oli tyly isäntä lähettämällä tamperelaiset kotimatkalle 1–4-tappio niskassaan. Mikael Alménin loppukavennus oli laiha lohtu. Ilveksen piti pelata viikko sitten HIFK:ta vastaan, mutta helsinkiläisten korona-altistus siirsi ottelun ajankohdan myöhemmälle syksyyn. Sarjaseiskana keikkuvalla kissapedolla on kasassa 20 pistettä, eli kuusi vähemmän Interiin verrattuna.

Viime päivinä tamperelaisseura on pyörinyt otsikoissa henkilöstömuutoksen takia. Kaudesta 2016 päävalmentajan pestiä hoitaneen Jarkko Wissin työsopimus purettiin ja hän väistyi sivuun kuskin paikalta. Ilves nimitti uudeksi päävalmentajakseen Toni Kallion. Valmennustiimissä jatkavat maalivahtivalmentaja Mikko Kavén sekä fysiikkavalmentaja Heli Rekimies. Kallion aisapariksi nousee Ilves/2-joukkueesta talenttivalmentaja Joni Lehtonen.

Pelaajarintamalla on niin ikään muutoksia. Uudet vahvistukset toppari Tabi Manga ja hyökkääjä Sylvanus Nimely ovat pelikelpoisia lauantaina. Ilveksen junioreista ponnistanut hyökkääjä Eetu Mömmö puolestaan siirtyy Italian Serie B:ssä pelaavan U.S. Leccen organisaatioon. Keltavihreiden sairastuvalla on ainoastaan toppari Kalle Katz. Keskikenttäpelaaja Doni Arifi on pelikiellossa varoitustilin täytyttyä.

 

Uuden koutsin kommentit

TPV:ssä jalkapallo-oppinsa ammentanut Toni Kallio kiersi pelaajaurallaan monet maailman kolkat, aina Englannin Valioliigasta suomalaisittain eksoottiseen Thaimaahan. Takaisin Tampereelle Kallio palasi kausiksi 2012-13, kun päälle puettiin keltavihreä peliasu. Kaudeksi 2014 hän laittoi nappulakengät naulaan ja liittyi Ilveksen valmennustiimiin.

43-vuotias ”Köpi” on pitkällä urallaan tottunut siihen, että valmentajan paikka on joskus tuulinen.

Nopeasti ja yllättäenkin on kaikki tällä viikolla mennyt. Kyllähän tietysti valmentajavaihdoksia näki jo pelaajana muutamia. Pahimmillaan parikin kertaa kuukauden sisään, Kallio muistelee.

Valmennuskursseilla muistan kerrottaneen, että jääkiekon puolella ei ole koskaan ollut A-maajoukkueessa valmentajaa, joka ei olisi saanut potkuja mistään. Esimerkiksi Valioliigassa managerien erottaminen on suurta vedonlyöntibisnestä. Irtisanominen ei automaattisesti määrittele valmentajan ammattitaitoa, Kallio painottaa.

Uudella päävalmentajalla on mielessään kehityskohteita joukkueelle, mutta toisaalta pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Tulos tulee nöyrän työn kautta.

Minulla on nyt kaksi päätavoitetta. Ensimmäisenä fokus on lauantain pelissä ja loppukaudessa. Tässä ei kauheasti ehdi mitään suuria linjoja vetämään uusiksi. Toinen juttu on pidemmän aikavälin muutos.

Oma ajatukseni on vauhdikas ja rohkea joukkue. Haluan saman kovan vaatimustason jokapäiväiseen työhön, kuin ennenkin. Samalla ilmapiirin pitää myös olla hyvä ja kannustava.

Edustusjoukkueeseen nostettu 47-vuotias Joni Lehtonen on pitkän linjan futisammattilainen ja Ilveksen oma kasvatti.

Jonilla on myös kokemusta pelaajana, hän ymmärtää sen ajatusmaailman. Haluamme osallistaa pelaajia. Jonilla on lisäksi erittäin hyvä osaaminen fyysiseen harjoitteluun. Yhdessä Helin kanssa sitäkin puolta voidaan viedä eteenpäin tulevina vuosina. Fyysisen rasituksen hallinta ja optimointi avaa myös uusia mahdollisuuksia taktiikassa, Kallio pohtii.

Lauantaina vastaan asettuu tuttu seura siinäkin mielessä, että Kallio pelasi kauden 2011 Turun sinimustissa.

On vaikea sanoa Interin puolesta, että miten seura on muuttunut kymmenen vuoden takaisesta. Onhan siellä omistajan tuella talous ollut vankka pitkään. Taitavia pelaajia ovat pystyneet hankkia, ja vaarallinen vastus on edessä nytkin.

Paljon juoksuvoimaa ja vahvaa boksipelaamista, he prässäävät suht aktiivisesti. Meidän pelissä keskitysten blokkaaminen on avainasemassa puolustussuuntaan. Inter on viime peleissään dominoinut pallollista peliä, vaikka voittoja ei ole tullut. Heillä on vahva pallonhallinta, mutta sitäkin voi horjuttaa, Kallio päättää.

 

Päävalmentaja Toni Kalliolla (vas.) ja maalivahtivalmentaja Mikko Kavénilla riittää mietittävää lauantaille.FC Inter vs. Ilves  21.8. klo 15.00 Kupittaa

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös