Ennakko: Vahvavireinen Ilves isännöi saarelaisia

Ilves marssii kolmen voiton putkessa, kun Veikkausliigan runkosarjan loppu häämöttää. Viimeisen peliviikon keskiviikkona vastaan asettuu IFK Mariehamn, joka on myöskin saanut jutun juonesta kiinni.

 

Ilves on ollut useana vuonna kivi IFK Mariehamnin kengässä. Viime Veikkausliiga-kaudella molemmat kohtaamiset päättyivät tamperelaisten juhliin. Muistissa on myös Suomen Cupin finaali kesäkuussa 2019, kun kissapeto haki 2–0-vierasvoiton ja pokaalin kotiin saarelaisten nenän edestä.

Tämän kauden ensimmäinen liigakohtaaminen kolmisen viikkoa sitten oli kuitenkin saarelaisten heiniä. Maarianhaminassa tulostaululle merkattiin loppulukemat 1–0. Ghanalainen keskikenttäpelaaja Mohammed Abubakari puski Niilo Mäenpään keskityksen sisään.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
29/08/21  IFK M 1 – 0 Ilves
23/09/20  IFK M 0 – 2 Ilves
01/07/20  Ilves 4 – 3 IFK M
06/10/19  IFK M 2 – 2 Ilves
11/08/19  IFK M 0 – 1 Ilves

 

IFK:n laiva seilaa uudella kurssilla

Ahvenanmaan ylpeys Idrottsföreningen Kamraterna Mariehamn on uudistunut viime vuosina paljon. Pelaajaliikenteen keskellä luottosotureita ovat mm. maalivahti Oskari Forsman sekä kaikissa 20 ottelussa pelanneet keskikenttäjyrät Mäenpää ja Calle Svensson. Ilvestä aiemmin edustaneita pelureita ovat Emile Paul TendengEero Tamminen ja Vahid Hambo.

Noin kuukausi sitten valmennusvastuun Lukas Syberyjskiltä otti pitkäaikainen apuvalmentaja Daniel Norrmén, joka tuli seuraan jo vuonna 2003 alunperin pelaajaksi. Uuden päävalmentajan alaisuudessa kurssi onkin kääntynyt suotuisaksi. Neljästä ottelusta on ehtinyt kertyä kolme voittoa ja saarelaiset nousivat putoamistaistelun pahimmasta kurimuksesta ylöspäin. Nyt sijoitus on yhdeksäs.

Viimeisimmässä koitoksessaan lauantaina ”Grönvitt” kellisti näytöstyyliin HIFK:n. 3–0-vierasvoitossa maaliverkkoja heiluttivat Mäenpää, Abubakari ja Robin Buwalda. Nollapelin pitänyt Forsman innostui hehkuttamaan Norrménin valmennusoppeja suorasukaisesti:

Isossa kuvassa meillä on nyt hyvä jalkapallovalmentaja. Viimeksi ei ehkä ollut, Forsman kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

 

Voittoja syksyn ratoksi

Jos on IFK:ssa ollut vaihtuvuutta, niin samaa voi sanoa Ilveksestä. Joukkueiden kohdatessa reilu vuosi sitten Ratinassa, kävi silloin kentällä 16 tupsukorvaa ja heistä nykyjoukkueessa vaikuttavat enää ainoastaan kaksi: Tatu Miettunen ja Tuure Siira. Tämän keskiviikon kamppailusta sivussa on varmuudella pitkäaikaispotilas Kalle Katz.

Kuten maarianhaminalaiset, myös tamperelaiset ovat piristyneet syksyn viiletessä. Alla on kolme voittoa samoin 1–0-lukemin. Jalkoihin jäivät FC Lahti, HIFK ja viimeisimpänä FC Haka, kun Pirkanmaan derbyssä Tabi Manga taisteli ainokaisen maaliin erikoistilanteesta. Rasmus Leislahti on pitänyt jo seitsemän nollapeliä kuluvalla kaudella.

Ilves on sarjataulukossa sijalla seitsemän. Kasassa on 29 pistettä. Ylempänä on tasapisteissä ja paremmalla maalierolla FC Lahti sekä HIFK. Kissapedolla on siis kaikki edellytykset vielä kammeta mukaan ylempään loppusarjaan, kun kaksi kierrosta on runkosarjaa jäljellä.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio on tyytyväinen, että työ hänen päävalmentajakaudellaan on alkanut kantaa hedelmää. Vajaa kuukausi sitten tuli vielä takkiin maarianhaminalaisilta, mutta sittemmin on irronnut vain voittoja. Henkseleitä ei kuitenkaan auta paukutella.

Ensimmäisessä kohtaamisessa vielä haettiin omaa juttua. Maarianhaminan reissun jälkeen onkin tullut hyvin pisteitä. Meillä on luotto omaan tekemiseen ja lähtökohdat ovat vähän erilaiset tällä kertaa, Kallio pohtii.

Pieniä pelillisiä asioita on viritetty. Työteliäitä olimme aiemminkin, mutta puolustaminen on kurinalaisempaa ja hyökkäykseen etsitään koko ajan uusia ideoita, että olisimme vaarallisempia. Sama on jatkunut viikon harjoituksissa. Toivottavasti työ näkyy myös pelikentällä.

IFK Mariehamnin viimeisimmän ottelun perusteella joukkue on vahvassa nosteessa. Helsingin nimikaima IFK jäi selvästi jalkoihin kotikentälläänkin.

Tiedämme, että myös vastustaja on hyvässä vireessä. Siitä on osoituksena voitto HIFK:sta ja se peli olisi voinut hyvin päättyä vaikka viidenkin maalin erolla.

– IFK:lla on valmentajavaihdoksensa jälkeen ollut aika selkeä 4-3-3-pelisysteemi. Tilanteenvaihdot ovat erittäin vaarallisia. Keskialueelta ampaistaan nopeasti ylös. Niissä hetkissä saamme olla tarkkoina, Kallio tietää.

 

 

Tabi Manga on ollut vahva tekijä Ilveksen takalinjoilla, eikä maalintekokaan ole vierasta.Ilves vs. IFK M 
ke 22.9. klo 18.30 Ratina

Veikkauksen etuasiakkaat saavat Veikkausliigan otteluihin kaksi lippua yhden hinnalla. Etu tarjolla sadalle ensimmäiselle asiakkaalle.

Lunasta etusi: https://www.veikkaus.fi/etuasiakas

Muut kuin etuasiakkaiden pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös