Ennakko: Ilves ja HJK iskevät yhteen

Ilves ja HJK ovat pelanneet maalirikkaita kamppailuja Tampereella, ja seuraava koitos on luvassa lauantaina. Tupsukorvat haluavat lähettää eurocup-kiireistä toipuvan Klubin tällä kertaa tyhjin käsin kotimatkalle.

 

YHTEINEN HISTORIA

Hallitseva Veikkausliigan mestari HJK on ollut hankala vastus monelle joukkueelle, eikä Ilves ole poikkeus. Kaksi viime kautta keskinäiset kohtaamiset ovat päättyneet Klubin voittoon, ja myös kuluvana vuonna ensimmäinen välienselvittely kääntyi helsinkiläisten eduksi.

Äitienpäivänä Töölössä tulostaululle jäivät 2–1-lukemat. Alkukauden KuPS:sta lainalla ollut Axel Vidjeskog laukoi keltavihreät johtoasemaan, mutta Ilvestä kaudet 2019-2020 edustanut Jair rankaisi vanhaa seuraansa ja viimeisteli molemmat Klubin maaleista.

Kuriositeettina mainittakoon, että kumpikin maalitehtailijoista on vaihtanut maisemaa. Kesäkuussa Jairin sopimus sinivalkoisiin purettiin pelaajan saaman rikostuomion vuoksi, ja Vidjeskog puolestaan palasi vastikään emoseuraansa Kuopioon.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
8/5/22 HJK 2 – 1 Ilves
16/10/21 Ilves 2 – 3 HJK
18/6/21 HJK 2 – 1 Ilves
11/5/21 Ilves 0 – 3 HJK
13/9/20 Ilves 1 – 2 HJK

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

15 liigaottelua tahkonnut HJK miehittää sarjan kakkossijaa 30 pisteellään. Ottelukohtainen kahden pisteen keskiarvo on kova suoritus, mutta sarjaa johtava KuPS on pystynyt vähemmän pelanneenakin kahmimaan kasaan 33 pistettä. Mestaruusputkiin tottuneilla helsinkiläisillä onkin siis vielä kirittävää.

Päävalmentaja Toni Koskelan miehistöllä on viime aikoina ollut päällimmäisenä mielessä eurocup-ottelut. HJK kärsi Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausosassa keskiviikkona kotonaan 1–2-tappion tshekkiläiselle FC Viktoria Plzeňille.

Ex-Huuhkajia pullisteleva joukkue täydentyi viimeisimpänä 34-vuotiaalla toppari Paulus Arajuurella, jolla on 58 A-maaottelua vyöllään. Myös hyökkäyspäähän tuli viikko sitten erittäin laadukas vahvistus, kun 22-vuotias Malik Abubakari saapui lainapestille Malmöstä.

Lauantain isännät hakevat tasaisen tappavaa suoritustasoa. Viime sunnuntaina tupsukorvat pelasivat SJK:n vieraana sangen viihdyttävän, joskin kaksijakoisen ottelun. Seinäjoella nähtiin ruotsalaishyökkääjä Adam Larssonin hieno debyytti avausmaaleineen, toppari Mikael Almenin ulosajo ja monia muita puhuttavia tilanteita. Vuoristoratakyyti päättyi viime hetkien kotijoukkueen tasoitukseen 3–3.

Pelikiellossa olevan Almenin lisäksi HJK-ottelu jää varmuudella väliin loukkaantuneilta Kalle Katzilta ja Yusif Moussalta. Lisäksi kuuden maalin mies Kai Meriluoto joutuu olemaan sivussa, sillä HJK:sta lainalla olevan hyökkääjän sopimus estää emoseuraa vastaan pelaamisen.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio muistaa monia hienoja hetkiä kotiotteluista HJK:ta vastaan. Kotiyleisön vankalla tuella pistetilin kartuttaminen on aina helpompaa.

HJK on aina hieno kohdata, varsinkin kotona. Aikojen saatossa Klubi-pelit ovat olleet meille yksi kauden kohokohdista. Tammelassa ja Ratinassa on ollut mahtavia tapahtumia. Pelaajat syttyvät ja toivottavasti yleisökin sankoin joukoin, Kallio sanoo.

Kauden aiempi matsi Helsingissä kääntyi niukasti tappioksi, mutta kyllä se antoi meille uskoa omaan tekemiseen. Parhaimpana päivänä pystymme taistella voitosta aivan jokaista tämän sarjan joukkuetta vastaan. Lauantaina tilanne on sama, että kärsivällisesti ja kurinalaisesti puolustetaan ja tilaisuuden tullen isketään rohkeasti vastaan.

Hallitseva mestari on viime aikoina kohdannut erilaisia vastustajia niin Suomesta, kuin ulkomailta. Helsinkiläisten leveä ja nimekäs rosteri taipuu monenlaiseen pelitapaan.

HJK:n moni maalipaikka loppujen lopuksi tulee tilanteenvaihdoista tai suoraviivaisen hyökkäyksen jälkeen. Siellä on paljon hyviä yksilöitä, jotka pystyvät hitaaseen pallonhallintaankin, mutta mielestäni vaarallisimmat paikat tulevat nopealla tavalla. Laidoille saadaan ylivoima ja pallo keskitetään boksiin tai sitten joku henkilökohtaisella suorituksellaan ajaa keskustaan laukaisupaikkaan.

Todella monipuolisesti joudumme siis puolustamaan. Oman boksin varjeleminen on tietysti aina ykköslähtökohta puolustuksessa. Maalin edessä pitää olla hereillä ja päättäväinen, Kallio toteaa.

Keltavihreiden puolustuksen keskikaista on hieman alimiehitetty Katzin ja Almenin poissaolojen myötä.

Pitää koputtaa puuta, toivottavasti Tabi (Manga) ja Tatu (Miettunen) pysyvät pelikunnossa, muuten meiltä loppuu topparit. Neljällä keskuspuolustajalla olemme alusta alkaen vetäneet, ja siinä voi varioida laitapakin tonttia myös. Aika rajoilla mennään, jos tulee loukkaantumisia ja pelikieltoja. Uskon kyllä, että vastuunkantajia löytyy tiukassakin paikassa, Kallio päättää.

 

Viime kohtaamisessa Axel Vidjeskog tykitti pallon HJK:n verkkoon, mutta nyt tarvitaan uusia ratkaisijoita. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. HJK  la 23.7. klo 14.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös