Ennakko: Hallitseva Suomen mestari saapuu Ratinaan

Ilves kohtaa Mestaruussarjan ensimmäisessä kotiottelussaan HJK:n. Ratinassa nähdään korkeiden panosten ottelu. Helsinkiläiset ovat yhä tiukasti mukana mestaruuskamppailussa, tamperelaisten tähtäin puolestaan on eurocup-paikkaan oikeuttavassa sijoituksessa.

 

Keskinäinen historia

Hallitseva Veikkausliigan mestari HJK on ollut hankala vastus monelle joukkueelle, eikä Ilves ole poikkeus. Kuluvana vuonna kaikki keskinäiset kohtaamiset ovat tähän mennessä päättyneet Klubin voittoon.

Maaliskuun harjoitusottelussa tulos merkattiin helsinkiläisille 2–1, kun Filip Valencic ja Miro Tenho osuivat isännille, ja Eetu Vertainen rangaistuspotkusta Ilvekselle.

Ensimmäisessä Veikkausliigan kotiottelussa kyyti oli vielä kylmempää. Klubi haki 3–0-voiton toukokuisesta Ratinasta Daniel O’Shaughnessyn, Lucas Lingmanin ja Casper Terhon osumilla.

Juhannuksen alla vieraspelissä kissapeto pisti hyvin kampoihin ja puolusti matalalla. Filip Valencic iski nopean avausmaalin, mutta Dylan Murnanen oma maali tasoitti puntit. Ilvestä aiemmin edustanut Jair rankaisi vanhaa seuraansa laukomalla ”takavasaralla” 2–1-voittomaalin.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
18/06/21  HJK  2 – 1  Ilves
11/05/21  Ilves  0 – 3  HJK
13/09/20  Ilves  1 – 2  HJK
25/07/20  HJK  2 – 0  Ilves
19/10/19  Ilves  2 – 1  HJK

 

Klubin kuntopuntari kääntyi laskuun

Päävalmentaja Toni Koskelan suojatit miehittivät oikeastaan koko kauden kärkisijaa, kunnes syyskuun tullen alkoi kone yskähdellä. Tällä hetkellä sijoitus Veikkausliigassa on toinen. KuPS pitää mestaruuden avaimia hyppysissään kolmen pisteen turvin.

HJK:lla on alla kolmen tappion putki, joista viimeisin oli erityisen kirvelevä. Joukkue johti SJK:ta kotikentällään vielä kahdeksan minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta niin vain seinäjokiset kampesivat rinnalle ja vielä ohikin. 3–2-voittomaali syntyi lisäajan viimeisestä tilanteesta.

Klubin miehistö kärsii kahden kilpailun rasitteesta jaloissaan ja istumalihaksissaan, sillä meneillään on myös Uefan Konferenssiliigan lohkovaihe. Hyökkääjä Roope Riski on lisäksi pelikiellossa. Toisaalta Klubin rosteri on niin leveä aina Huuhkajien kapteeni Tim Sparvista alkaen, että voittoja pitäisi tulla kaikilla rintamilla.

 

Ilves ei nuku talviunta

Tupsukorvat tahkosivat syyskuussa viisi ottelua putkeen päästämättä maaliakaan, kunnes lokakuun alussa jäi luu käteen. Sarjakärki KuPS oli kotikentällään vahvempi maalein 2–1. Tamperelaisilla oli kuitenkin hyvä taisteluilme, eikä tasapelikään kaukana ollut. Tuure Siira osui maalipuiden väliin parin kuivan kauden jälkeen.

Sarjasijoitus on kuudes. Eroa neljännettä sijaa miehittävään SJK:hon on seitsemän pistettä, joten mahdollisuus eurocup-sijoitukseen on yhä olemassa. Se vaatii kuitenkin lähes täydellistä onnistumista ja samalla Kerhon kompurointia. Joka tapauksessa Ilves-leirissä on nousujohteinen tunnelma, sillä vaikeina kesähetkinä Mestaruussarjakin näytti vielä kaukaiselta.

Pelaajiston terveystilanteessa ei ole merkittäviä muutoksia, eikä pelikieltojakaan ole tilillä.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio kääntää altavastaajan aseman positiiviseksi voimavaraksi. Ilves kohtaa nyt perättäisissä peleissä mestaruustaiston keskenään ratkaisevat KuPS:n ja HJK:n.

Klubi on ilman muuta yksi vaikeimmista vastustajista tässä sarjassa. Haaste on kova, mutta samalla tässä on hyvä fiilis. Kotona on hienoa kohdata laadukkaita vastustajia. Haluamme jatkaa siitä, mihin Kuopiossa jäätiin, Kallio toteaa.

Tuttuun tapaan puolustuksen pitää olla kurinalaista. Toivottavasti aktiivisella prässäämisellä saadaan tilanteenvaihtojakin aikaiseksi. Niiden hyödyntäminen on isossa roolissa myös lauantaina.

Ilves ei saanut Kuopion liigaottelusta pisteitä mukaansa mainiosta peliesityksestä huolimatta. Sama keltamusta joukkue kohdattiin heti uudelleen maaottelutauolla.

Viime viikolla pelasimme KuPSia vastaan harjoitusottelun. Saimme annettua minuutteja niille, joilla on alla vähemmän peliaikaa. Tällä viikolla on keskitytty etenkin omaan pallolliseen tekemiseen ja haettu vireystasoa Klubi-peliin.

HJK:n mestaruushaaveet ovat viime kierroksilla kokeneet kolhuja. Tappioista huolimatta, tai juuri siitä syystä, Ratinassa vierailee vaarallinen ja ärsytetty joukkue.

Vaikea on tarkasti analysoida heidän puolestaan, että mitä pitäisi tehdä toisin. Ainakin ulospäin on näyttänyt, että maalipaikkoja tulee runsaasti, mutta maaleja ei ole syntynyt. Ehkä viimeistelyssä on sitten ollut epäonnea tai vastustajan hyvyyttä.

Ilveksen ja HJK:n välillä on ollut viime vuosina paljon pelaajaliikennettä. Tällä hetkellä siniraitaista univormua kantavat ex-ilvesläisistä Janne Saksela ja Jair. HJK-taustaisia pelaajia Ilveksessä ovat puolestaan Kalle Katz, Rasmus Leislahti ja Tuomas Ollila. Myös Kallio edusti pelaajaurallaan Klubia.

Klubi on Suomessa niin sanotusti se iso paha. Tietysti tässä on mukana innostuneisuutta ja näytönhalua. En kuitenkaan usko, että aiempi seurahistoria tuntuu kenelläkään pääkopassa liikaa. Jokainen on ammattilainen ja pelaa omalle joukkueelleen, Kallio muistuttaa.

 

Viimeisiä hetkiä tarjolla Ratinan iltavaloissa. (kuva: Jimi Soinila)Ilves vs. HJK 
la 16.10. klo 15.00 Ratinan stadion

Porteilla ei myydä pääsylippuja. Hanki pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös