Ennakko: Myrskyisillä vesillä seilaava HIFK saapuu Ratinaan

Keskiviikkoiltana kissapeto kohtaa toisen perinteikkään monilajiseuran. Helsingin Idrottsföreningen Kamraterna saapuu Ratinaan testaamaan tamperelaisten valmiuden. Viime päivinä HIFK:n yllä on leijunut synkkiä pilviä seuran talousvaikeuksien takia, ja myös urheilullisesti ”Rödalla” on tason noston paikka.

 

YHTEINEN HISTORIA

HIFK:n joukkueella on ollut Ilvestä vastaan vaikeaa viime vuosina. Liigakaudesta 2016 asti tamperelaiset ovat haalineet yhdeksän voittoa ja neljä tasapeliä.

Viimeisin mittelö käytiin koko kauden päätöskierroksella lokakuun viimeisenä päivänä. Töölön kentällä Ilves oli ajoittain alakynnessä, mutta viimeistely oli komeaa katseltavaa. Patrick Loa Loan kaksi unelmakutia sekä Tuomas Ollilan itseoikeutettu pilkkuosuma siivittivät keltavihreät voittoon ja viidennelle sijalle. Tappiolla IFK jäi kuudenneksi.

31/10/21 HIFK 0 – 3 Ilves
14/09/21 Ilves 1 – 0 HIFK
15/05/21 HIFK 1 – 1 Ilves
15/10/20 HIFK 1 – 2 Ilves
01/08/20 Ilves 2 – 2 HIFK
27/08/19 Ilves 3 – 1 HIFK
23/08/19 HIFK 2 – 2 Ilves
26/08/17 Ilves 2 – 1 HIFK
14/08/17 Ilves 4 – 3 HIFK
04/06/17 HIFK 0 – 1 Ilves
14/10/16 Ilves 1 – 1 HIFK
13/08/16 Ilves 3 – 1 HIFK
29/05/16 HIFK 0 – 1 Ilves

 

KESÄ 2022

HIFK Fotboll Ab:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Pajunen kertoi viime viikolla tiedotusvälineille, että yhtiö tarvitsisi kesäkuussa akuutisti 140 000 euroa tai edessä on kauden keskeytyminen. Mixu Paatelaisen valmentaman HIFK:n kausi on ollut talousvaikeuksien lisäksi urheilullisesti murheellinen, sillä jumbojoukkue on kerännyt kymmenessä ottelussa vaivaiset kolme pistettä. Maaliero on -13 ja avausvoitto antaa odottaa itseään.

Lauantain Veikkausliiga-kierros huipentui niin sanottuun yöttömän yön otteluun HIFK:n ja Vaasan Palloseuran välillä. Kello 23 illalla alkanut kamppailu päättyi vierasjoukkue VPS:n murskaavaan 5–1-voittoon. Aiemmin samana päivänä Ilves puolestaan kairasi helpottavan 3–2-kotivoiton FC Lahdesta. Kaksi osumaa viimeistelleen Petteri Pennasen voittomaali syntyi lisäajan 6. minuutilla.

Kaikki neljä Ratinassa pelattua kotiotteluaan yhden maalin erolla voittaneet tupsukorvat majailevat sarjataulukon kuudennella sijalla 15 pisteellä. Maalinteossa on ansioitunut Pennasen lisäksi vikkelä kärkipelaaja Kai Meriluoto, jolla on kasassa kuusi kihausta ja jaettu maalipörssin kärkisija. Keskiviikon ottelusta varmuudella puuttuvat Loa Loa, Teemu Jäntti ja Jorn Vancamp.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio uskoo nopean pelirytmin tässä tilanteessa sopivan HIFK:lle, jolla on allaan romahdus VPS:aa vastaan. Keskiviikkona ei ole ilmaisia pisteitä jaossa. Samalla ”tähtirinnat” taistelevat jopa seuransa olemassaolosta.

Hieno kotivoitto otettiin, siitä saa taas itseluottamusta koko joukkueelle. Pikkuhiljaa aletaan olla valmiita keskiviikon koitokseen. Hyvin kevyesti olemme treenanneet, palautuminen lauantaista on ollut avainasemassa. Nopea aikataulu sopii HIFK:lle, veikkaan heidän haluavan nopeasti jättää VPS-tappio taakse, Kallio kertoo.

Jos Mixua yhtään tunnen, niin hän kyllä sytyttää joukkueensa taistelemaan. Sieltä tulee varmasti ärsytetty porukka vastaan. Totta kai on vaikea tilanne, kun seuran ongelmia ruoditaan julkisesti, mutta uusi peli on taas uusi mahdollisuus kääntää tilanne paremmaksi kentällä.

Tällä kaudella VPS, SJK, IFK Mariehamn ja FC Lahti ovat kaikki poistuneet Ratinasta tyhjin käsin. Keskinäistenkin otteluiden perusteella helsinkiläiset ovat vaikean paikan edessä, ja Veikkauksen kertoimet ovat selvästi tupsukorvien puolella.

Olemme olleet Ratinassa kovia. Vaikea sanoa mihin hyvä kotivire tarkalleen ottaen perustuu. Meillä on ollut hyviä vieraspelejäkin, ja niissä on ollut parempi pistesaalis usein tosi lähellä. Ehkä kotona sitten saamme yleisöltä juuri sitä tukea ja energiaa, jota tarvitsemme. Fiilis on tärkeä, Kallio kuvailee.

Esimerkiksi nyt viimeksi Lahtea vastaan saimme kannattajilta voimaa ratkaisuhetkillä. Lahti pääsi yliajalla tasoihin, emmekä silti luovuttaneet. Voittomaalimme meni toki myös maalivahdin piikkiin, mutta pelaamalla aktiivisesti voi vastustajaa pakottaa tuollaisiin virheisiin.

Loa Loan, Jäntin ja Vancampin lisäksi HIFK-ottelusta on myös itse päävalmentaja sivussa. Sanaisen arkkunsa avannut Kallio sai Lahti-ottelun jälkeen punaisen kortin. Apuvalmentajista Joni Lehtonen on siis päävastuussa ja Joonas Laurikainen antaa taustatukea.

Tunteella kun elää peliä, niin joskus tulee erimielisyyksiä. Olen tämän yhden ottelun toimitsijakiellossa ja seuraan peliä katsomosta. Olemme Jonin kanssa jo sotasuunnitelmat tehneet. Jonttu tulee vielä lisäkäsiksi ja -silmiksi mukaan auttamaan, niin kyllä tässä hyvin selvitään, Kallio päättää.

 

Petteri Pennanen on kuumassa vireessä, lauantaina tonttiin lakosivat lahtelaiset. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. HIFK  ke 22.6. klo 18.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös