Ennakko: Ilves pääsee juhlistamaan seurahistoriaansa tiistaina

 

Ilves täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 90 vuotta. Juhlaottelussaan tiistaina kissapeto kohtaa toisen perinteikkään monilajiseuran. HIFK:n piti saapua Ratinaan jo elokuussa, mutta ottelu siirrettiin helsinkiläisten karanteenin takia.

Nyt joukkueet ovat kuuden pisteen päässä toisistaan sarjan keskikastissa. Ottelusta ennakoidaan todella tasaista, josta kertoo myös se, että Veikkauksella molempien joukkueiden voittokerroin on tismalleen sama 2,65 (maanantai-iltapäivänä).

 

HIFK:n joukkueella on ollut Ilvestä vastaan vaikeaa viime vuosina. Kaudesta 2016 asti tamperelaiset ovat haalineet seitsemän voittoa ja neljä tasapeliä.

Viimeisimmässä koitoksessa toukokuussa Sakari Tukiainen puski avausmaalin ohi Eetu Huuhtasen. Loukkaantumisen jäljiltä kauden ensimmäisen pelinsä pelannut kapteeni Tatu Miettunen toi kentälle johtajuutta ja iski tärkeän tasoitusmaalin.

15/05/21 HIFK 1 – 1 Ilves
15/10/20 HIFK 1 – 2 Ilves
01/08/20 Ilves 2 – 2 HIFK
27/08/19 Ilves 3 – 1 HIFK
23/08/19 HIFK 2 – 2 Ilves
26/08/17 Ilves 2 – 1 HIFK
14/08/17 Ilves 4 – 3 HIFK
04/06/17 HIFK 0 – 1 Ilves
14/10/16 Ilves 1 – 1 HIFK
13/08/16 Ilves 3 – 1 HIFK
29/05/16 HIFK 0 – 1 Ilves

 

Röda kolmen voiton putkessa

Espanjalaisvalmentaja Joaquín Gómez on luotsannut joukkonsa viidenneksi sarjataulukossa. Helsinkiläiset ovat kuusi pistettä edellä Ilvestä ja kiinni ylemmän loppusarjan sijoituksessa. IFK on myös pelannut yhden ottelun vähemmän. Elokuun otteluja meni sivu suun korona-altistumisen takia, mutta nyt syyskuussa joukkue saa pelattua rästipelejään pois. Alla on kolmen voiton putki.

”Röda” pelasi viimeisimmäksi lauantaina, kuten muutkin liigajoukkueet. Kotiottelussa AC Oulua taululle jäivät lukemat 3–1. Keaton Isaksson osui maalipuiden väliin kahdesti. Ilvekselle tuttu hyökkääjä Jusif Ali täydensi loppulukemat.

HIFK:n maalinteko on saanut suuren piristysruiskeen Kei Kamaran liityttyä joukkueeseen elokuussa. Neljän ottelun aikana sierraleonelainen on viimeistellyt jo kolme maalia. Suomen A-maajoukkueessakin esiintyneet keskikenttäjyrät Sakari Mattila, Moshtagh Yaghoubi ja Matej Hradecky ovat puolestaan pelinrakentelun ytimessä. Espanjalaiskaksikko Juanan Entrena ja Pipe Sáez on ollut mainiossa vireessä. HIFK-ikonit Jukka Halme ja Jani Bäckman eivät poistu kulumallakaan.

 

Vuodesta 1931

Keltavihreistä väreistään tunnetut tupsukorvat kantavat lauantaina yllään erityisesti tätä tilaisuutta varten räätälöityä peliasua. Mustavihreä ja pystyraitainen pelipaita tekee kunniaa Ilveksen perustamisvuonna käytössä olleelle väritykselle. Vastaavalla asulla Ilves pelasi seurahistorian ensimmäisen ottelunsa 7.5.1931 Tampereen Palloilijoita vastaan.

Kunnioitettava ikä ollaan saavutettu, ja hieno tapahtuma on luvassa. Juhlaottelussa meidän tehtävä on omalta osaltamme tarjota viihdettä, mutta samalla keskittyä ennen kaikkea kolmen pisteen hankkimiseen, päävalmentaja Toni Kallio muistuttaa.

Kallio liittyi Ilveksen riveihin jo kymmenisen vuotta takaperin, alunperin pelaajaksi. Kaudella 2012 ”Köpi” oli nostamassa seuraa Kakkosesta Ykköseen ja pari vuotta myöhemmin pääsarjaan.

Hyviä Ilves-muistoja on paljon. Niitä on vaikea eritellä, mutta tietysti nousujuhlat olivat hienoja hetkiä, Tampereella syntynyt Kallio kertaa.

Mieleen on vahvasti jäänyt esimerkiksi se, kun viimeisillä kierroksella Ykkösessä alkoi olla huhua, että liigapaikka voisi avautua useammallekin joukkueelle. Viikinkejä vastaan viimeisessä pelissä piti takoa niitä maaleja ihan hulluna, että saataisiin maaliero paremmaksi. Lopulta se ratkaisi meille niin sanotun kabinettinousun.

Ilves voitti tuolloin lokakuussa FC Viikingit 10–0. Lähes seitsemän vuotta myöhemmin liigataival jatkuu ja 90-vuotisjuhlaottelu on arvokas virstaanpylväs.

 

Syksyn ratkaisupelejä iltavaloissa

Tällä hetkellä kissapeto on sarjassa kahdeksantena 23 pisteellä. Ennakkoasetelmissa sarjavitonen HIFK on sangen tasavahva vastustaja. Gómezin suojatit ovat yllättäneet monet Veikkausliigan seuraajat positiivisesti.

He ovat hyvässä formissa. Voittoputki päällä ja sieltä tulee kyllä kova haaste meille. Olen kuitenkin luottavainen. Loppujen lopuksi HIFK:llä on aika suoraviivaista peliä, ja ainakin Lahtea vastaan saimme puolustettua nopeat hyökkäykset pois, Kallio kertoo.

Viime lauantaina tamperelaiset tosiaankin katkaisivat kolmen ottelun tappioputkensa. FC Lahti jäi tyhjin käsin, kun Tuomas Ollila laukoi pilkulta liigauransa avausmaalin ja Rasmus Leislahti puolestaan piti nollat. Koko joukkue pisti kroppaa likoon.

Meillä oli todellinen halu taistella voitto. Saimme varsinkin ekalla jaksolla toteutettua niitä juttuja, joita kävimme harjoitusviikolla läpi. Saimme palloja maalintekoalueille ja muutamia hyviä laukauksia. Pilkkuun ja maaliin johtanut tilanne oli myös harjoittelun tulosta, Kallio kuvailee.

Meidän pitää vielä parantaa niiden hetkien havaitsemista, kun täytyy pitää palloa. Peliä voi suoraviivaistaa, mutta ei pidä väkisin mennä päättämään hyökkäystä, ellei ole selkeää paikkaa. Rytmin saaminen on seuraava askel.

Ilveksen sairaslistalla on pari lievistä kolhuista kärsivää pelaajaa, mutta ainoa pitkäaikaispotilas on Kalle Katz.

 

Rytinää ja räiskettä. (kuva: Niklas Günsberg)Ilves vs. HIFK 
ti 14.9. klo 18.30 Ratina

Porteilla ei myydä pääsylippuja. Hanki pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös