Ennakko: Ilves hakee Turusta ensimmäisiä vieraspisteitä
Ilveksen liigakauden ensimmäinen vierasottelu koittaa tiistaina TPS:n vieraana. Pääsarjatasolle nousseiden turkulaisten pistetili on vielä avaamatta. Avausottelun voitosta itseluottamusta keränneet tamperelaiset pyrkivät pitämään ruutinsa kuivana ja puolustuspään tiiviimpänä.Viime vuosina hissijoukkueen mainetta kantanut Turun Palloseura käväisi Veikkausliigassa viimeksi kaudella 2018. Tuolloin Ilves kääräisi täydet pinnat jokaisesta kohtaamisesta. Kolme voittoa maalierolla 7-1 ei jättänyt epäselvyyttä.

Aiemman liigakohtaamisen osalta pitääkin palata lähes neljännesvuosisata taaksepäin aina vuoteen 1996 asti, jolloin TPS voitti 1-0 Ilves-ikoni Kimmo Kuulan omalla maalilla.

Ilves saa nyt tiistaina täyteen 350 pelattua Veikkausliiga-ottelua. TPS puolestaan on vain kahden pisteen päässä 900 liigapisteen rajasta.TPS haluaa olla liian hyvä Ykköseen

Viime kauden päätteeksi nousukarsinnassa liigapaikan hankkineen TPS:n rosteri on kokenut suuria muutoksia. Pitkä lista kotimaisia pelureita vaihtoi maisemaa ja tilalle hankittiin ulkomaalaisvahvistuksia, joita on nyt kaikkiaan yhdeksän. Etenkin Rodney Strasser ja Masahudu Alhassan omaavat vakuuttavat CV:t aina Italian pääsarjaa myöden.

Toista kauttaan päävalmentajana toimivan Tommi Pikkaraisen suojatit avasivat liigakautensa viime keskiviikkona. SJK otti kotikentällään niukan 1-0-voiton, kun Matej Hradecky rankaisi kasvattajaseuraansa. Turkulaisten vankka tavoite on säilyttää sarjapaikka ja joukkueen itseluottamuksen kannalta he tarvitsevat pisteitä heti alkukaudesta.Ilves pyrkii ylläpitämään tehonsa

Kissapeto pelasi sangen eriskummallisen kauden avauksen keskiviikkona. Vierailija IFK Mariehamn piti Ratinan stadionilla isäntiä tiukasti otteessaan ja Oskari Forsmanin vartioima maali oli kuin noiduttu. Ottelua kahdesti johdettuaan IFK:n taika kuitenkin petti ja Ilves repi 4-2-johdon. Lisäajalla saarelaiset kävivät vielä kaventamassa, joten maalihurjastelun loppulukemat merkattiin 4-3.

Maalinteossa kunnostautuivat muutenkin pirteästi pelanneet Lauri Ala-Myllymäki, Jair, Tiemoko Fofana ja Eero Tamminen. Erityisesti brassitaituri Jairin harvinainen kaukolaukaus yli 20 metristä aivan yläpömpeliin oli näkemisen arvoinen suoritus. Puolustussuuntaan keltavihreillä olikin sitten hankalampaa, joten alakertaa on tilkitty viikonlopun harjoituksissa.

Sairastuvalta on näillä näkymin palaamassa pelaajia pienten kolhujen jäljiltä, mutta todellista pelikuntoa tarkastellaan vielä aivan ottelun alla. Myös pitkäaikaisin toipilas Janne-Pekka Laine pystyy nivelsidevammaltaan osallistumaan joukkueen toimintaan. Maanantain viimeistelytreeneistä puuttuvat ainoastaan Joona Veteli ja Yusif Moussa.Koutsin kommentit

Vapauttavasta avausvoitosta riemuittiin oma aikansa, mutta pikkuhiljaa keskittyminen kääntyy jo totiseen koitokseen vieraalla maaperällä.

– Meininki on ollut kopissa ja harjoituskentällä oikein hyvä. Kauden avausottelu on aina omalla tavallaan stressaava. Maali-iloittelu on nyt aloitettu ja pisteet plakkarissa, joten tästä on aina helpompi lähteä kohti seuraavaa, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss tietää.

Taktiikkapuoli Turun mustavalkoisia vastaan alkaa olla selvä, mutta sen toteuttajat ovat vielä kysymysmerkki.

Joukkueessa on nyt paljon liikkuvia tekijöitä. Osalla kolhut paranevat, osalle on tullut uusia. Pitää katsella rauhassa, ettemme hosu kenenkään kanssa. Vaihtuvuutta tulee kuitenkin aina vastustajankin mukaan ja pelejä tässä kyllä riittää, Wiss pohtii.

Tepsiä vastaan tarvitsemme pelaajia, jotka uskaltavat pitää ja liikuttaa palloa ahtaissakin tiloissa. Vastustaja on juoksuvoimainen ja suoraviivainen porukka. Meidän pallokontrolli tulee korostumaan. Linjojen välit syvyyssuunnassa eivät saa revetä tai muuten TPS voi rankaista.

Tiistai-iltana kaksi tuttua perinneseuraa kohtaavat, vaikka keskinäisiä kohtaamisia ei alla kovin montaa olekaan.

Paljon on turkulaisten porukka vaihtunut ja ulkomailta tullut kokeneita vahvistuksia. Heillä on arsenaalia tehdä muutoksia pelin aikana, niin kuin meilläkin. Nousijajoukkue on mielenkiintoinen sekä on myös hienoa nähdä Tommi Pikkaraisen ja toisen polven Laurikaisen (Joonas) valmennustandemi, Wiss juttelee.Tiemoko Fofana ja Eero Tamminen iskivät viime pelissä 1+1 -tehot mieheen. (kuva: Jimi Soinila)

TPS vs. Ilves 7.7. klo 18.30 Veritas stadion

Ruudun livelähetys »

Lue myös