Ennakko: Heinäkuu käyntiin Pirkanmaan derbyllä

Maanantaina mitellään Pirkanmaan herruudesta, kun Tampereen Ilves ja Valkeakosken Haka kohtaavat Ratinan stadionilla. Molemmat joukkueet tavoittelevat keskinäisen paremmuuden selvittämisen lisäksi ylempää loppusarjaa Veikkausliigassa.

 

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Sen aikakauden viimeiseksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 25 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja Joni Lehtonen. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka tänä päivänä vaikuttaa saman seuran päävalmentajana.

Pirkanmaan derbyt palasivat Veikkausliigan ohjelmistoon viime kaudella. Ilves ja Haka kohtasivat toisensa kahdesti. Tehtaan kentällä tamperelaiset eivät jättäneet kilpakumppaneilleen juuri mahdollisuuksia 2–0-vierasvoitossa. Ilari Mettälä iski kaksi komeaa maalia. Toisessa koitoksessa Ratinassa gabonilaishyökkääjä Missi Mezu puski avausosuman. 1–1-tasoitus syntyi, kun toisen polven pallotaituri Anton Popovitchin antama sivuvapaapotku leijasi takakulmaan.

Viisi viimeisintä virallista kohtaamista:
19/09/20 VEI  Ilves 1 – 1 Haka
01/09/20 VEI  Haka 0 – 2 Ilves
23/06/20 SUC  Ilves 0 – 1 Haka
15/02/20 SUC  Haka 1 – 1 Ilves
24/02/18 SUC  Haka 0 – 0 Ilves

Kauden 2020 päätteeksi Ilveksen sijoitus oli viides ja Hakan kymmenes. Tällä hetkellä keskinäinen järjestys on sarjataulukossa edelleen sama, mutta ero on kaventunut. Seitsemäntenä vaikuttavalla kissapedolla on 14 pistettä kymmenestä ottelusta. Yhden vähemmän pelanneilla koskisilla on 8 pistettä ja sijoitus yhdeksäntenä.

Viimeisimmissä otteluissaan kesäkuun lopussa molemmat seurat joutuivat tyytymään 1-1-tasapeleihin. Ilves ja verkkoja heiluttanut Eetu Vertainen olivat lähellä vierasvoittoa KTP:tä vastaan, mutta raitapaidat venyivät tasatulokseen ohuella marginaalilla. Haka puolestaan johti vahvoin ottein kotiotteluaan FC Honkaa vastaan Seth Saarisen maalilla, mutta 51. minuutilla tullut Eero-Matti Auvisen kentältäpoisto ja tasoitus rangistuspotkusta käänsivät kurssin. Erikoista oli myös, että Auvinen ei tosiasiassa tehnyt rikettä, vaan kyseessä oli Niklas Friberg, jolle myöhemmin pelikielto myös kohdennettiin.

Kuten meilläkin, Hakalla on ollut tiukkoja pelejä. Välillä yhden maalin tappio, välillä yhden maalin voitto. Tasaista oli heillä viimeisimpänä Honkaakin vastaan. Pitkässä juoksussa pitää vain saada pienet erot kääntymään eduksi. Aiempaa tulosta ei voi jäädä pitkäksi aikaa vatvomaan. Pisteitä tarvitsevat molemmat, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss muistuttaa.

Paikkakuntien läheisestä sijainnistakin johtuen seuroissa on paljon toisilleen tuttuja pelaajia. Hakalaisista aivan viime vuosina Ilvestä ovat edustaneet esimerkiksi hyökkääjä Jesse Huhtala, keskikenttäpeluri Janne-Pekka Laine ja tietysti kapteenimaalivahti Mika Hilander, joka oli jo Ykkösen kaudella 2014 nostamassa Ilvestä liigaan. Hilander vaihtoi viime talvena keltavihreät verkkarit valkomustiin.

On hienoa, että saadaan derby ja kaksi toisiaan lähellä olevaa jengiä kohtaamaan. Mielenkiintoa varmasti löytyy ja toivottavasti ihmisiä tulee meitä kannustamaan. Haluamme antaa yleisölle Ratinassa parastamme, Wiss kertoo.

Varmasti heidänkin pelaajiaan asuu paljon täällä päässä. Nykypäivänä pelaajat vaihtavat seuraa, se on ihan tuttua juttua. Olemme olleet liigassa yhtäjaksoisesti jo riittävän kauan, että melkeinpä joka pelissä alkaa tulla vastaan meillä käyneitä pelaajia ja muutenkin tuttuja.

Harjoituskauden poikkeusoloissa turvavälien pitäminen vaikutti luonnollisesti myös paikallisvastustajan kanssa asioimiseen. Valkeakosken Kerhomajalle myös valmistui uusi palloiluhalli.

Tällä kertaa joukkueilla ei ole ehkä ihan niin läheiset välit ja tutut kuviot, kuin aiempina vuosina. Viimeisin harjoituskausi oli poikkeava, sillä he eivät harjoitelleet samaan aikaan Pirkkahallissa. Emme ole nähneet päivittäin.

Toisaalta se voi olla ihan hyväkin juttu. Meidän pelaajien lähestyminen tähän otteluun pitää olla kylmä. Pitää tiedostaa, että pisteitä ei ole yhtään enempää jaossa, vaikka vastustaja on Pirkanmaalta. Kahtiajakoinen juttu, Wiss puntaroi.

Ilveksen uudistuneessa ja nuoressa joukkueessa vastuuta on jaettu tasaisesti laajalla rintamalla. Ainoastaan Joona Veteli ja Eetu Vertainen ovat pelanneet jokaisessa kymmenessä ottelussa. Jälkimmäinen on myös joukkueen paras maalintekijä neljällä osumalla. Yhdeksän ottelua pelannut Teemu Jäntti on puolestaan antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä, joka on toiseksi eniten koko sarjassa. Pitkäaikaisloukkaantuneiden lista on tyhjä.

Joskus on puhetta, että vaihdamme paljon pelaajia ja mahtavatko he tuntea toisiaan. Meillä on kyllä tarkkaa kirjanpitoa jo talvesta asti siitä, ketkä esimerkiksi puolustuslinjasta ovat harjoitelleet ja pelanneet toistensa kanssa tietyt viikot.

Totta kai kauden edetessä muodostuu tietyt tandemit, jotka toimivat hyvin yhteen, mutta sekin voi olla vain väliaikaista. Tekeminen pitää myös suunnitella päivän kunnon, vastustajan ja ottelurytmin mukaan, Wiss tietää.

 

Tatu Miettunen pelaa ensimmäisen Pirkanmaan derbynsä kapteenin roolissa. (kuva: Jimi Soinila)Ilves vs. FC Haka 
ma 5.7. klo 18.30 Ratina

Porteilla ei myydä pääsylippuja. Hanki pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös