Ennakko: Pirkanmaan derby Ratinassa lauantaina

Tampereen Ilveksellä on edessään lauantaina melkoinen superpäivä. Kello 15 miesten edustusjoukkue kohtaa Pirkanmaan derbyssä FC Hakan, ja kolme tuntia myöhemmin naisten joukkue puolestaan Helsingin Palloseuran. Urostupsukorvat ovat sarjataulukossa kahdeksansina, joten kuudentena keikkuvan Hakan kaataminen olisi ensiarvoisen tärkeää ylemmän loppusarjapaikan kannalta.

 

YHTEINEN HISTORIA

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Sen aikakauden viimeiseksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 26 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja muuan Joni Lehtonen, joka on myös tänä päivänä Ilveksen apuvalmentaja. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka puolestaan nykyään vaikuttaa koskisten päävalmentajana. Lauantaina siis ovat teknisellä alueella vastakkain entiset kilpakumppanit viheriöltä.

Pikakelauksena 2020-luvulle: Ilves ja nykymuotoinen Haka ovat ehtineet kamppailla viidessä liigaottelussa, joista tamperelaiset ovat voittaneet kolme. Hakan ainoa voitto tuli joukkueiden viimeisimmässä kohtaamisessa kuluvan kauden avausottelussa. Stavros Zarokostas ja Lee Erwin repäisivät valkopaidoille kahden maalin kaulan, ja Tuomas Ollila kavensi jo avausjaksolla. Taitavasti peliä jäädyttänyt Haka piti pintansa ja säilytti 2–1-johtoasemansa päätösvihellykseen asti.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
2/4/22 Haka 2 – 1 Ilves
18/9/21 Haka 0 – 1 Ilves
5/7/21 Ilves 1 – 0 Haka
19/9/20 Ilves 1 – 1 Haka
1/9/20 Haka 0 – 2 Ilves

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Viime kauden runkosarjassa Ilves sijoittui kuudenneksi ja Haka yhdeksänneksi. Mestaruusarjassa tupsukorvat kohensivat sijoitusta vielä pykälän ylemmäs viidenneksi. Alemmassa haastajasarjassa koskiset puolestaan päättivät kautensa toiseen sijaan.

Kilpakumppanien asetelma on nyt kääntynyt lähes päälaelleen, sillä Haka on kiinni kuudennessa sijassa, ja Ilves kahdeksannessa. Runkosarjaa on jäljellä kolme kierrosta. Hakan lisäksi myös yläpuolelta löytyvillä AC Oululla ja SJK:lla on samat 28 pistettä, joten keskikastissa käydään hurjaa taistoa eurocup-sijoituksesta.

Viime sunnuntaina Teemu Tainion suojatit joutuivat hallitsevan mestarin jyräämiksi. HJK haki vieraskentältäkin vakuuttavan 3–0-voiton. Ilves puolestaan tylytti vieraskentällä IFK Mariehamnia mielinmäärin. 5–1-voitossa nähtiin monta onnistujaa, mukaanlukien uusi laitaroolin pelaajavahvistus Najeeb Yakubu.

Kissapedon riveistä poissaolijoita ovat loukkaantumisen takia Aapo Mäenpää ja Patrick Loa Loa. Pelikiellossa ovat Tatu Miettunen ja Teemu Jäntti. 

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio otti paljon positiivisia tuliaisia mukaan viimeiseltä Ahvenanmaan reissulta. IFK Mariehamn nöyrtyi kotonaan 1–5-lukemin.

Alla on hyvä vierasreissu Maarianhaminaan, se antaa hyvät lähtökohdat tälle hienolle derby-päivälle. Tietysti yksi peli on aina vain yksi peli, mutta kyllä me saimme viimeisimmästä voitosta itseluottamusta. Viikolla on myös harjoituksissa saatu paljon aikaan.

Saimme hyviä uutisia reissusta muutenkin. Yusif Moussa pystyi pelaamaan reilun puolituntisen, samoin Najeeb Yakubu. Loukkaantumisen ja Ukrainan sodan takia heille tuli pitkä pelaamaton jakso, mutta nyt he pääsevät jälleen näyttämään osaamistaan. Yksi uusi pelaaja on myös riveissämme, työlupa on kunnossa, Kallio vihjaa.

Ilves on kohdannut Hakan tällä kaudella jo kolmesti. Kerran sarjaottelussa ja kahdesti Liigacupissa. Voittoa ei ole tamperelaisille toistaiseksi irronnut.

Luvassa on iso ottelu. Tänä vuonna olemme jääneet Hakan jalkoihin. Nyt on luvassa mahdollisesti viimeinen kohtaaminen, ellemme sitten jommassa kummassa loppusarjassa vielä kertaalleen kohtaa. Meillä on revanssipaikka aiemmista Haka-otteluista, joten kovasti odotetaan lauantaita, Kallio kertoo.

Haka on pelannut tehokkaasti. Vaikka se ei välttämättä maalien määrässä näy, niin he ovat puolustaneet hyvin ja siihen heidän pelinsä perustuu. He ovat sitä varmasti jumpanneet pitkään, että oma maali varjeltuu. Siihen vielä päälle vaaralliset tilanteenvaihdot nopeasti eteenpäin ja laidoilla on yksi vastaan yksi -osaamista. Hyökkääjä Lee Erwin on paukutellut maaleja tasaiseen tahtiin. Siinä on monia syitä, miksi Haka on ansainnut paikkansa sarjataulukon yläpäässä.

 

Ilves haluaa toistaa viikontakaiset voitonjuhlat myös kotikentällä. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Haka  la 27.8. klo 15.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös