Ennakko: Tasapisteissä Ilveksen kanssa taisteleva AC Oulu saapuu Ratinaan

Ilves ja tällä kaudella 20-vuotista seurahistoriaansa juhliva AC Oulu ottavat toisistaan mittaa maanantai-iltana. Joukkueet ovat tasapisteissä taistelemassa paikasta ylempään loppusarjaan.

 

YHTEINEN HISTORIA

AC Oulu nousi viime kaudeksi takaisin pääsarjatasolle kymmenen vuoden tauon jälkeen voitettuaan Ykkösen 2020. Liigakauden avausottelussa Ilves haki kolme pistettä, kun yhtä päivää vaille 19-vuotias Eetu Mömmö teki kaksi hienoa puskumaalia. Toisessa kohtaamisessa samainen mies laukoi komeasti ottelun ainokaisen, joten Mömmön tehokkuus koitui oululaisten kohtaloksi.

Tällä kaudella Ilves matkusti liigan pohjoisimman seuran vieraaksi huhtikuun viileydessä, tosin evakkokentälle Vaasaan. Argentiinalainen Michael Lopez viimeisteli jo avausjaksolla tilanteeksi 2–0 oululaisten eduksi, mutta kissapeto ei luovuttanut. Kai Meriluodon kavennus käynnisti takaa-ajon, joka huipentui koko ottelun viimeiseen tilanteeseen. Tuomas Ollilan vihainen kuti upposi sisään ja vierailijat pääsivät tuulettamaan tasoitusosumaa päätösvihellyksen soidessa taustalla.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset sarjaotteluissa olivat tamperelaisten nousuun johtaneella Ykkösen kaudella 2014. Kolmesta ottelusta Ilves voitti yhden ja hävisi kaksi. Tuolloin oululaisten riveissä täydet minuutit pelasi keskikentän ankkuri Tuure Siira, jolla on nyt menossa kuudes kausi keltavihreissä. Saman kauden Ilveksestä nykyjoukkueessa vaikuttaa enää toppari Tatu Miettunen.

Veikkausliiga-kohtaamiset:
17/04/22 Oulu 2 – 2 Ilves
30/07/21 Ilves 1 – 0 Oulu
03/05/21 Oulu 0 – 2 Ilves

 

KESÄ 2022

Viimeisimmät pelituntumat joukkueilla ovat sangen erilaiset. AC Oulun 20-vuotisjuhlaottelu VPS:aa vastaan päättyi noloon täystyrmäykseen, kun Raatin helteessä tulostaululle jäivät ”tennislukemat” 0–6. Ilves puolestaan palasi voittokantaan HIFK:n kustannuksella. Armoitettu maalintekijä Tuco rikkoi pitkän kuivan putkensa puskemalla komean 1–0-voitto-osuman Töölössä.

Viime syksynä Gnistanista Ouluun saapunut päävalmentaja Ricardo Duarte on modernin akateemisen ja kansainvälisen valmentajan prototyyppi. 42-vuotias portugalilainen on saanut joukkonsa nousukiitoon. Oma merkityksensä hyviin tuloksiin piiskaamisessa on varmasti myös vastikään 40 vuotta täyttäneellä kapteeni Rafinhalla, joka ei pelkää puhua suutaan puhtaaksi. Viimeisimmän ottelun rökäletappiosta huolimatta ”Laivastonsiniset” ovat 18 pisteellään seitsemäntenä sarjassa.

Edellä Oulua on kolme joukkuetta, järjestyksessä FC Inter, Ilves sekä FC Haka, ja kaikilla on kerättynä samat 18 pistettä. Ainoastaan maaliero ja pelattujen ottelujen määrä luovat eroavaisuuksia. Mestaruussarjan paikassa kiinni olevalla Ilveksen nuorella joukkueella ymmärrettävästi tulee välillä ailahteluja, mutta tupsukorvat ovat myös näyttäneet pystyvänsä venymään tiukoissa paikoissa niskan päälle. Useassa ottelussa kapteeninnauhaa kantanut keskikentän kapellimestari Petteri Pennanen antaa vahvaa esimerkkiä.

Maanantain ottelusta ovat sivussa loukkaantumisten takia Teemu Jäntti ja Yusif Moussa. Kalle Katz on pelikiellossa varoitustilin täytyttyä. Helmikuussa Ilveksen riveihin liittynyt hyökkääjä Jorn Vancamp palasi alkuviikosta kotimaahansa Belgiaan. Vancampin kanssa heinäkuuhun asti allekirjoitettu sopimus sisälsi seuran jatko-option, joka yhteisymmärryksessä pelaajan kanssa päätettiin jättää käyttämättä. Ilves toivottaa Jornille onnea ja menestystä tulevaan.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio on ollut tyytyväinen harjoitusviikon kulkuun. Heinäkuun myötä monessa joukkueessa on pelaajaliikennettä, eikä Ilves ole poikkeus. Hyökkääjä Jorn Vancamp teki lyhyen Ilves-visiittinsä aikana kolme maalia: FC Lahtea vastaan Liigacupissa, Suomen Cupissa TPS M35:tä vastaan ja viimeisenä AC Oulua vastaan harjoitusottelussa. Veikkausliigassa tehot jäivät puuttumaan.

Tiedostimme, että Jornin kunto on keskeneräinen, ja työmaata riittäisi. Kyseessä on hyvä pelaaja, mutta emme saaneet häntä kuntoon. Molemmille osapuolille oli paras ratkaisu tässä kohtaa, että emme pidä häntä loppukautta kiinni meillä, Kallio mainitsee.

Oulun sinipaidat ovat näyttäneet pelaavansa ennakkoluulotonta futista. Ilves saa maanantaina jalkeille iskukykyisen joukkueen, joka on ammentanut oppia kantapään kautta.

–  Oululla on ollut hyvä kauden aloitus. Pelit ovat välillä ailahdelleet, mutta parhaimmillaan he pelaavat todella hyvää futista. Rohkeaa pelinavaamista alhaalta lähtien. Heillä on yläkerrassa hyviä yksi vastaan yksi -pelaajia, jotka pyrkivät haastamaan boksiin ahnaasti. He ovat viimeisimmän VPS-tappion varmasti käsitelleet pois alta, ja sieltä tulee kova haaste meille.

HIFK-voiton myötä me olemme ihan aikataulussa. Viimeksi Oulua vastaan teimme liikaa henkilökohtaisia virheitä ja päästimme pari helppoa maalia. Puoliajalla vaihdoimme ryhmitystä ja pääsimme niskan päälle. Saimme onneksi ainakin yhden pisteen mukaan, mutta nyt se ei riitä. Kotona meille ei mikään muu kelpaa, kuin kolme pistettä, Kallio päättää.

 

Yksi Kai Meriluodon tämän kauden kuudesta maalista syntyi AC Oulua vastaan. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. AC Oulu  ma 11.7. klo 18.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös