Ennakko: Tasaväkiset Ilves ja IFK M kohtaavat

Viimeinen kolmannes Veikkausliigan runkosarjasta on käynnissä. Ilves kohtaa seuraavaksi IFK Mariehamnin keskiviikkoiltana pitkän vierasreissun päässä. Joukkueet ovat sarjan keskikastissa tasapisteissä ja vieläpä samalla maalierolla.

 

Veikkausliigakausi 2020 käynnistyi 1.7. Ilveksen ja IFK Mariehamnin kohtaamisella. Ratinan stadionilla saarelaiset väläyttelivät nopeaa hyökkäystoimintaa ja hieman onnekastakin puolustamista. Vierailijat kävivät kahdesti johto-asemassa, mutta lopulta tupsukorvien viimeistely alkoi sujua ja maalihanat aukesivat rytinällä. 4–3-päättyneessä trillerissä IFK:n verkkoa heiluttivat Lauri Ala-Myllymäki, Jair, Tiemoko Fofana ja Eero Tamminen.

Joukkueet ovat ottaneet toisistaan mittaa 18 kertaa. IFK on vienyt kahdeksan ottelua nimiinsä, Ilves kuusi.

Viisi viimeisintä:
01/07/20 VEI  Ilves 4 – 3 IFK M
06/10/19 VEI  IFK M 2 – 2 Ilves
11/08/19 VEI  IFK M 0 – 1 Ilves
15/06/19 SUC  IFK M 0 – 2 Ilves
20/05/19 VEI  Ilves 0 – 0 IFK M

Ahvenanmaan ylpeys Idrottsföreningen Kamraterna Mariehamn on uudistunut viime vuosina rajusti. Vuoden 2016 mestarijoukkue on vaihtunut täysin, kun ”viimeinen mohikaani” Amos Ekhalie jätti seuran tämän kauden kynnyksellä. Monivuotinen luottovalmentaja Peter Lundberg siirtyi U19-poikien maajoukkuevalmentajaksi. Tilalle saapui toinen nuori valmentaja Lukas Syberyjski Ruotsin Superettanista.

39-vuotias Syberyjski on saanut joukkueensa ennakko-odotuksia kovempaan liitoon. 20 pistettä, maaliero –2 ja 25 tehtyä maalia oikeuttavat seitsemänteen sijaan. Neljä maalia vähemmän viimeistellyt Ilves on niukasti kahdeksantena, joten ottelupari on ennakkoon äärimmäisen tasainen.

Kieltämättä on tasaista. Voitto tietenkin on mielessä, mutta sanotaan nyt näin, että emme ihan tavoittele samanlaista seitsemän maalin trilleriä, joka oli kauden avauksessa. Nyt voisi ainakin puolustaa paremmin, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss naurahtaa.

Saarelaisten näkyvimpiä pelaajia ovat olleet mm. maalivahti Oskari Forsman ja hyökkääjäkaksikko Akseli PelvasAlbion Ademi. Kotimaan futiskenttien kiertolainen Forsman on pelannut jo toistakymmentä vuotta kolmella ylimmällä sarjatasolla saavuttaen liiga- ja cup-mestaruudet. Tällä kaudella hän on pelannut jokaisessa saarelaisten ottelussa pitäen neljä kertaa maalinsa koskemattomana. Kolme maalia viimeistelleellä Pelvaksella on ollut vierellään tulikuuma aisapari, sillä Ademi on ehtinyt pöllyttää verkkoja peräti 12 kertaa. Näillä näytöillä 21-vuotias Ademi kolkuttelee toisen kotimaansa Albanian A-maajoukkueen portteja.

Viimeisimpänä syyskuun alussa IFK lainasi Saku Ylätuvan ruotsalaisesta AIK:sta loppukauden mittaisella sopimuksella.

Joukkueessa on liikehdintää ja mielenkiintoisia suomalaisia kulkee mukana. Ademi on ollut todella hyvässä iskussa. Hienoa nähdä myös Ylätupa pitkästä aikaa tositoimissa. Kyllä siellä taitoa ja vauhtia riittää, Wiss vakuuttaa.

Joukkueet pelasivat molemmat viimeksi lauantaina. Saarelaiset hakivat helsinkiläisen IFK:n vieraana yhden pisteen 2–2-tuloksella. Isännät johtivat jo kahdella maalilla, mutta Gustav Backaliden ja Pelvas toivat ”Grönvittin” tasoihin. Ilves puolestaan isännöi FC Hakaa Pirkanmaan derbyssä, joka päättyi 1–1-tulokseen. Tupsukorvien ainokaisesta vastasi gabonilaiskärki Missi Mezu, jolle maali oli ensimmäinen Suomen kentillä.

Hyviä peliesityksiä on nähty, mutta voittoa yhä kaivataan. Kireä aikataulu vaikuttaa tietysti valmistautumiseen. Haka-pelistä on palauteltu ja lähdimme aamuvarhain tien päälle. Nyt iltapäivällä rantauduimme Maarianhaminaan. Treenaamme illalla täällä ja lepäämme hyvin huomista peliä varten, Wiss kertoo satamasta käsin.

Erikoinen episodi nähtiin Saaristomerellä sen jälkeen, kun kahden IFK:n kohtaaminen oli päättynyt. Turusta lähteneen risteilylaiva Viking Amorellan kyydissä oli suuri osa kotisaarelle palaavasta valkovihreiden joukkueesta. Laiva kuitenkin seilasi karille ja pelaajat jouituivat odottamaan evakuointia. Henkilövahingoilta säästyttiin.

IFK:n laivareissu oli omalaatuinen. En ole vastaavasta kuullut aiemmin, ainoastaan joskus on pelaajia myöhästynyt lennolta. Onneksi kaikki ovat kunnossa, enkä usko sen vaikuttavan keskiviikon peliin mitenkään.

Tamperelaisten riveistä puuttuvat varmuudella Tamminen, Janne Saksela ja Baba Mensah. Kauden jokaisessa ottelussa minuutteja kellottaneet Ala-Myllymäki ja Tuure Siira ovat olleet hyvässä vireessä. Kapteeni Mika Hilanderin odotetaan palaavan takaisin tolppien väliin Matias Riikosen siirryttyä FC Kööpenhaminaan. Uudet hyökkääjät Missi Mezu ja Stenio saanevat näytönpaikkoja.

Tällaista se on, että joku loukkaantuu ja joku palaa vahvuuteen. Nyt olemme saaneet onneksi Ilari Mettälän ja Iiro Järvisen takaisin, joten vaihtoehtoja löytyy yläalueellakin, Wiss toteaa.

 

Pommittaako Tuure Siira IFK:n kumoon?

IFK Mariehamn vs. Ilves 23.9. klo 18.30 Wiklöf Holding Arena

Ruudun livelähetys »

 

Lue myös