Ennakko: Veikkausliiga-kausi käynnistyy viimein – vastassa IFK M


Kauan odotettu Veikkausliiga-kausi 2020 on viimein täällä, tarkalleen 241 päivän tauon jälkeen! Ilves aloittaa ottelunsa kotikamaralla, joskin poikkeusjärjestelyjen vuoksi Tammela on vaihtunut Ratinaan. Vastaan asettuu pitkän vierasmatkan takaa IFK Mariehamn, jolla on viime vuosista jäänyt paljon hampaan koloon Ilvestä vastaan.


Tampereella on juna (ja ratikka) raiteillaan


Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Ilves laittoi kuudenneksi jääneen IFK Mariehamnin rattaisiin kapuloita pahemman kerran. Veikkausliigassa tamperelaiset voittivat kerran ja kahdesti pelattiin tasan, mutta kirvelevin tappio IFK:lle tuli Suomen Cupin finaalissa. Vuosi sitten kesäkuussa Ilves haki 2-0-vierasvoiton ja pokaalin kotiin saarelaisten nenän edestä.

Tällä kaudella cup-taival on molempien osalta jo päättynyt. Viime viikolla kärsitty 0-1-tappio Hakaa vastaan cupin puolivälierässä oli toivottavasti vain pieni vauhtitöyssy ennen menestystä pääsarjassa.

Uusia kasvoja tälle liigakaudelle ovat norjalaisesta Fredrikstad BK:sta saapunut keskikenttäpelaaja Joona Veteli ja saksalaisesta 1. FC Kaiserslauternista siirtynyt puolustaja Tuure Mäntynen. Muilta osin rosteri on pysynyt melko stabiilina, kuten jo useampana kautena aiemminkin. Laadukkaita luottopelaajia ovat mm. kapteeni Mika Hilander maalinsuulla, keskikentän maestro Lauri Ala-Myllymäki ja laitakiituri Janne Saksela. Nuoria lupaavia talentteja ovat esim. 18-vuotiaat seuran omat kasvatit Naatan Skyttä ja Eetu Mömmö.

Keskiviikon liiga-avauksesta on sivussa muutama pelaaja erinäisten pikkuvammojen takia. Ainakin Janne-Pekka Laine, Ilari Mettälä, Emile Paul Tendeng ja Naatan Skyttä kuntouttavat itseään.Uudistuneet valkovihreät

Ahvenanmaan ylpeys IFK Mariehamn on uudistunut viime vuosina rajusti. Vuoden 2016 mestarijoukkue on vaihtunut täysin, kun ”viimeinenkin mohikaani” Amos Ekhalie jätti seuran tämän kauden kynnyksellä. Monivuotinen luottovalmentaja Peter Lundberg siirtyi U19-poikien maajoukkuevalmentajaksi. Tilalle saapui toinen nuori valmentaja, 38-vuotias Lukas Syberyjski Ruotsin Superettanista.

”Grönvittin” viimeisin kilpailullinen ottelu on niinkin kaukaa kuin helmikuulta. Suomen Cupin A-lohkon päätösottelussa kaksi IFK:ta kohtasivat, kun maarianhaminalaiset ja helsinkiläiset jakoivat pisteet 2-2-tuloksella. Ensin mainitut jäivät lohkon viimeisiksi.

Viimeisin harjoitusottelu saarelaisilla oli pari viikkoa sitten piskuista FC Ålandia vastaan. Liigan ja kolmosen tasoero näkyi 5-0 lukemina taululla. Syberyjskin suojatit ovat päässeet hiomaan kuvioitaan ns. tutkan alla, mutta toisaalta todellinen pelikunto ja -valmius on vielä heille itselleenkin mysteeri koronatauon jälkeen.Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kuulee viheriön kutsun.

Tietysti on mahtava fiilis liigakauden alkamisesta, vaikka Tammelaan ei nyt pääsekään. Ratinassa tunnelma voi olla pelaajille vähän etäisempi, mutta toivottavasti väkeä löytää mahdollisimman paljon paikalle. Me koetamme pelata niin, että yleisö syttyy, Wiss lupaa.

Alustan puolesta Ratina voi olla parempikin, kuin Tammela. Olemme päässeet siellä nyt muutaman kerran treenaamaankin, mikä on ollut hienoa.

Loukkaantumishuolet ja tulevaan tiukkaan ottelutahtiin valmistautuminen ovat olleet valmennuksen keskusteluissa.

Joukkueharjoitusten aloittaminen ja muutama peli päälle on luonnollisesti johtanut siihen, että kokoonpanossa on muutamia kysymysmerkkejä. Kyllä kentällä pitää olla 100% -kunnossa. Heinäkuussa on kuusi peliä ja vammoja tulee varmasti muutenkin. Peluuttamisessa pitää olla kärsivällinen, Wiss tietää.

Viime viikon Haka-tappiosta on ammennettu oppia etenkin hyökkäyspäähän.

Meidän pitää paremmin hyödyntää ne hetket, kun vastustajan puolustus on epäorganisoitunut. Pallon ja pelaajien liike etenkin viimeisellä kolmanneksella oli vaillinaista Hakaa vastaan. Ei auta, että pallo saadaan yläsektorille, jos siellä ei ole liikettä.

Wiss povaa mielenkiintoisesti uudistunutta vastustajaa merten takaa.

Kovasti on Maarianhaminan porukka vaihtunut, mielenkiinnolla odotan. Sen mitä olen pelaamista nähnyt, niin pelityyli on muuttunut uuden valmentajan myötä. Pallonhallinta korostuu ja tosiaan hyviä hankintojakin sinne on tehty. Kokeneita pelureita kuten Kalle Taimi, Mikko Sumusalo, Akseli Pelvas sekä myös lupaavia nuoria suomalaisia.

 

Ilves vs. IFK Mariehamn 1.7. klo 18.30 Ratinan stadion

LIPUNMYYNTI »

Tietoa Ratinan stadionin ottelujärjestelyistä »

Muista myös Ilves-Appi, josta näet ensimmäisenä kotijoukkueen avauskokoonpanon ja ottelutapahtuman tarjoukset.
Lataa sovellus: App Store » tai Google Play »

Lue myös