Ennakko: Ilves hakee pisteitä Tapiolan urheilupuistosta

Ilves ja FC Honka ovat peräkkäisillä sijoilla sarjan keskikastissa. Vaisun alkukauden jälkeen espoolaiset ovat piristyneet huomattavasti, joten kissapetoa odottaa sunnuntaina vaikea vastustaja.

 

Ilves ja kaudeksi 2018 pääsarjatasolle palannut FC Honka ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa ainoastaan kahdeksan kertaa. Pandemiatilanteen takia viime kauden mestaruussarja jätettiin pelaamatta, joten tamperelaisten ja espoolaisten runkosarjan päätöskierroksen kohtaaminen jäi koko vuoden viimeiseksi otteluksi.

Tuolloin Borjas Martin vei vierailijat nopeaan johtoasemaan 1600 silmäparin edessä, mutta 17-vuotias Ilves-kasvatti Maksim Stjopin oli pitelemätön. Nuorukainen iski kaksi komeaa maalia, ja Naatan Skyttä sekä Joona Veteli täydensivät 4–1-lukemat. Ilves ja Honka sijoittuivat peräkkäisille sijoille 5 ja 4 yhden pisteen erolla.

Liigakohtaamiset:
04/11/20 Ilves 4 – 1 Honka
09/09/20 Honka 3 – 2 Ilves
15/09/19 Ilves 0 – 2 Honka
27/07/19 Honka 1 – 2 Ilves
07/05/19 Ilves 1 – 1 Honka
13/09/18 Ilves 0 – 1 Honka
05/08/18 Ilves 3 – 3 Honka
02/06/18 Honka 4 – 1 Ilves

 

Sporttia Espoossa

Honka kärsi viikko sitten torstaina kirvelevän 0–1-tappion NK Domžalelle, jonka myötä europelit päättyivät Konferenssiliigan toiselle karsintakierrokselle yhteismaalein 1–2.

Lohtua tuli kuitenkin maanantaina, kun espoolaiset kävivät hakemassa vieraspisteen kovavireiseltä FC Interiltä. Kotijoukkue oli jo kahden maalin karussa, mutta Honka kampesi Niklas Pyyhtiän ja Edmund Arko-Mensahin osumilla tasoihin.

Vaikean alkukauden jälkeen Vesa Vasaran suojatit ovat nostaneet osakkeitaan. Viimeisin tappio tuli kesäkuun puolivälissä KuPS:lle, ja Honka onkin kivunnut jo viiden pisteen päähän Ilveksestä. Sarjasijoitus on kahdeksas.

Ainoastaan Tim Murray on pelannut maalillaan joka ottelussa täydet minuutit. Lucas Kaufmann on ollut ykköspyssy yhdessä Demba Savagen ja Jean Marie Dongoun kanssa, kaikki heistä ovat heiluttaneet maaliverkkoja kolmesti.

 

Ilves ei lepää kesälaitumella

Kokonaisuudessaan Ilves on pelannut sunnuntain vastustajiaan tasaisemmin. Kauden otteluista on kertynyt saldo 6-2-6, jotka oikeuttavat 20 pisteeseen ja sijoitukseen seitsemäntenä. HIFK on pykälää ylempänä ainoastaan paremman maalieron turvin.

Viimeisimmässä ottelussaan keltavihreät nollasivat AC Oulun Ratinassa. Peli ei ollut aina kaikkein näyttävintä, mutta kolme pistettä tulivat ansaitusti. Eetu Mömmö tykitti ottelun ainokaisen vasemman jalan yläkulmapommillaan.

Tiukkoja vähämaalisia pelejä on ollut viime aikoina. Oulua vastaan emme olleet heti hereillä, mutta toivottavasti olemme sitä nyt Espoossa. Ottelun alku varmasti kertoo paljon, päävalmentaja Jarkko Wiss muistuttaa.

Eniten vastuuta saaneet pelaajat ovat jokaisessa ottelussa minuutteja kellottanut keskikentän dynamo Joona Veteli sekä 12 täyttä ottelua pelanneet maalivahti Rasmus Leislahti ja toppari Tatu Miettunen. Tällä hetkellä kuntoutujien listalla ovat puolustajat Kalle Katz ja Miska Rautiola. Hyökkääjä Patrick Loa Loa on pelikiellossa varoitustilin täytyttyä.

Vaihdosta pitää usein löytyä jonkinlaista erilaista pelaamista, kuin mitä avauksesta. Harvoin olisi niin, että samaa yhtä taulua maalattaisiin täydet 90 minuuttia. Pelissä on eri vaiheita ja vivahteita. Meidän pitää olla taktisestikin valmiina reagoimaan, Wiss kuvailee.

Nuoressa joukkueessa jatkuvuutta edustaa etunenässä kapteeni Miettunen. 26-vuotias Ilves-kasvatti allekirjoitti vastikään kolmen vuoden jatkosopimuksen. Samanlaisen vuoteen 2024 ulottuvan kontrahtin laati myös keskikentän 19-vuotias pallotaituri Doni Arifi. He johdattavat joukot seuraavaksi Espoon maaperälle.

Honka on vähän nuorentunut viime kaudesta, kokenutta kaartia lähti. Se muutos vie aikaa. Hongalla oli vaikeaa alkukaudesta, mutta aika hyvä putki heillä on tällä hetkellä menossa. Europelien rasitus ei tunnu näkyvän liigapeleissä, Wiss pohtii.

 

Eetu Mömmö iski viime ottelussa voittomaalin. (kuva: Jimi Soinila)FC Honka vs. Ilves  8.8. klo 18.30 Tapiolan urheilupuisto

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös