Ennakko: Kauden viimeinen ottelu keskiviikkona

 

Pandemian varjostama vuosi on ollut erikoinen, eikä Veikkausliiga ole välttynyt seurauksilta. Mestaruus- ja haastajasarjat jäävät pelaamatta, joten joukkueiden paremmuus ratkeaa runkosarjan perusteella. Viimeinen 22. kierros pelataan keskiviikkona. Ilves saa vastaansa FC Hongan. Seurojen yhteinen historia on lyhyt, mutta tasaväkinen. Espoolaiset ovat olleet niukasti niskan päällä, joten Ratinassa olisi mieluisa näpäyttää kilpakumppania kotiyleisön edessä.

 

Ilves ja kaudeksi 2018 pääsarjatasolle palannut FC Honka ovat kohdanneet toisensa ainoastaan kahdeksan kertaa. Viimeksi syyskuussa Ilves johti viihdyttävää kamppailua noin vartti ennen täyttä aikaa, mutta lopulta espoolaiset nousivat 3–2-voittoon. Katkera tappio jätti siis kalavelkoja maksettavaksi. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Macoumba Kandji, Javi Hervás ja Borjas Martín. Tupsukorvista tolppien väliin osuivat Tiemoko Fofana ja Diogo Tomás.

09/09/20 Veikkausliiga: Honka 3 – 2 Ilves
15/09/19 Veikkausliiga: Ilves 0 – 2 Honka
27/07/19 Veikkausliiga: Honka 1 – 2 Ilves
07/05/19 Veikkausliiga: Ilves 1 – 1 Honka
30/03/19 Suomen Cup: Honka 1 – 1 (1 – 2 rp) Ilves
13/09/18 Veikkausliiga: Ilves 0 – 1 Honka
05/08/18 Veikkausliiga: Ilves 3 – 3 Honka
02/06/18 Veikkausliiga: Honka 4 – 1 Ilves

 

HONGAN MITALITOIVEET OHUEN LANGAN VARASSA

Hongalla on kasassa sangen kansainvälinen joukkue. Jenkkivahvistus Timothy Murray vartioi maalia. Parikymppiset ghanalaiset Edmund Arko-Mensah ja Nasiru Banahene ovat pikkuhiljaa nousseet puolustuksen vakiokasvoiksi. Brassitaituri Lucas Kaufmann rytmittää peliä keskikentällä. Espanjalaiskaksikko Javi Hervás ja Borjas Martín saavat paljon vastuuta yläalueella. Paras maalintekijä on ollut kamerunilainen Jean Marie Dongou seitsemällä osumallaan. Kokenut senegalilaiskärki Macoumba Kandji taitaa myös verkkojen heiluttelun.

Espoolaiset kohtasivat pari viikkoa sitten torstaina FC Lahden. Tapiolassa pelattu ottelu päättyi isäntien 2–1-voittoon. Kandji avasi maalihanat jo 10 minuutin pelin jälkeen. Lahtelaisten oma maali juuri ennen taukovihellystä jäi voitto-osumaksi, eikä Jasin Assehnounin lopun kavennus enää auttanut.

Kolme pistettä sementoivat Hongan aseman Veikkausliigan nelossijalla. FC Inter on kiinni pronssissa kolme pistettä edellä. Espoolaisten maaliero on seitsemällä turkulaisia huonompi, joten mitalijärjestys alkaa olla jo selvä. Honka on sijoittunut kahdella aiemmallakin kaudella yhtä sijaa Ilvestä ylemmäs, joten tämän syksyn asetelma on tuttu entuudestaan.

 

ILVES PELAA VIIDENTENÄ KUNNIASTAAN

Omiin kasvatteihinsa luottava Ilves on löytänyt riveistään monta onnistunutta tupsukorvaa. Kokenut kapteeni Mika Hilander ohjaa peliä maalinsuulta. Diogo Tomás, Mikael Almén ja Tatu Miettunen ovat puolustuksen luottomiehiä. Joukkueen paras maalintekijä Lauri Ala-Myllymäki on kellottanut minuutteja kauden jokaisessa ottelussa. Toiseksi paras maalintekijä kuudella kihauksella on vasta 18-vuotias Naatan Skyttä, jonka ikätoveri Eetu Mömmö iski uransa ensimmäisen liigamaalin ja samalla voittomaalin SJK:n verkkoon viikko sitten. Uusiakin tamperelaisia nousee jatkuvasti mukaan rinkiin, kuten 17-vuotias Maksim Stjopin.

Viimeisimmässä ottelussaan Ilves haki kolme pistettä Seinäjoelta. Jair ja Mömmö veivät vierasjoukkueen kahden maalin johtoon jo ensimmäisen kympin sisään. Sen jälkeen Niko Markkula epäonnistui rangaistuspotkussaan, kun taas Ala-Myllymäki onnistui omassaan. Jake Jervisin kavennus jäi laihaksi lohduksi. 3–1-voitto oli jo Ilveksen 13. perättäinen tappioton koitos SJK:ta vastaan.

Kun enää yksi kierros on jäljellä, on kissapeto jo varmistanut sijoituksensa runkosarjan viidentenä. Eroa alaspäin FC Lahteen on neljä pistettä, kuten myös ylöspäin FC Honkaan. Viimeiset viisi kautta Ilves on aina sijoittunut top 5 -sijoille. Tällä kertaa mitali- ja eurosijoituksen saavuttaminen jää haaveeksi harmittavan pienellä marginaalilla. Päävalmentaja Jarkko Wissin miehistö pelaakin enää kunniastaan. Ratinan kotiyleisön edessä kaudelle halutaan voitokas loppulauselma.

Loukkaantumisten takia kauden päätösottelu jää väliin nilkkaansa kuntouttavalta Ilari Mettälältä sekä Eetu Mömmöltä, jolla on pienen murtuman takia neljä viikkoa juoksukieltoa. Tiemoko Fofana on pelikiellossa varoitustilin täytyttyä.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Wiss viettää joukkoineen alkuviikon Kaupin tekonurmella. Enää ei pohdita, että olisiko kausi voinut loppua jotenkin toisin, vaan keskitytään konkreettiseen.

– Tieto kauden nopeasta loppumisesta vaikutti tietysti meihin kaikkiin. Jokaisella voi olla siitä oma mielipiteensä. Ihan ok tekemistä meillä on kuitenkin ollut harjoituskentällä edelleen. Haluamme hoitaa viimeisenkin pelin kunnialla, Wiss kertoo.

– Liigakausi alkoi todella vaikeista lähtökohdista ja mielestäni seurat ovat selviytyneet tästä hyvin. Tärkeää on, että saadaan vedettyä kaksinkertainen sarja läpi. Jo se on hyvä suoritus kaikilta osapuolilta.

Kevään ja alkukesän tauon jälkeen Ilveksellä oli vaikeaa palata aiempaan hyvään kuntoon. Peli asettui kunnolla uomiinsa vasta syksyä kohden.

– Ei voi sanoa, että helppoa olisi ollut. Harjoittelu keskeytyi pahaan aikaan. Omatoiminen jakso oli pitkä, eikä se sopinut monelle meidän pelaajalle. Tilanne heijastui loukkaantumisina. Loppukaudesta alettiin vasta kunnolla saada koneita käyntiin koko porukalla.

– Positiivista on, että nuoret ovat saaneet vastuuta ja he ottavat roolia kentällä. Keskiviikon pelissä onkin erityinen merkitys juuri siitä syystä, että se on tavallaan yhden aikakauden loppu ja uuden joukkueen alku, Wiss vihjaa.

Ilveksen kanssa samoista sijoista mitelleet espoolaiset saavat kunnian olla Ratinan viimeinen vierailija kaudella 2020.

– Honka on kokenut joukkue, jolla on oma vakiintunut pelitapansa. Rutiini heillä on vahva ja hyvin ovat pärjänneet Veikkausliigassa. En tiedä heidän marraskuun pelaajatilannetta, mutta eiköhän sieltä vahva joukkue tule päälle. Ratinan kenttä on vuodenaikaan nähden hyvässä kunnossa ja tästä saadaan varmasti kunnon peli aikaiseksi.

– Kesän ensimmäisestä kohtaamisesta jäi paljon hampaankoloon. Siinä pelissä olimme vaikean alun jälkeen kääntämässä edun itsellemme, mutta sitten lahjoitimme omilla virheillä kolme pistettä pois. Nyt olisi hienoa päättää kausi kotona voittoon, Wiss päättää.

 

kuva: Joope Erkkilä

kuva: Juhani Järvenpää

kuva: Jimi Soinila

Ilves vs. FC Honka   keskiviikko 4.11. klo 18.30 Ratinan stadion

LIPUNMYYNTI »

Tietoa ottelujärjestelyistä »

Huom! Edellytämme kasvomaskin käyttöä ja niitä on tarjolla stadionin sisäänkäynnillä »

Lue myös