Otteluennakko: Ilves vs. FC Honka

Veikkausliiga palaa maajoukkuetauolta. Mitalitaistelun kannalta kutkuttavan jännittävä ottelu pelataan torstai-iltana Tammelan stadionilla. Ilves saa vastaansa FC Hongan. Vain yksi piste erottaa joukkueet toisistaan, kun seitsemän täyttä kierrosta on vielä pelaamatta.

Ilves ja FC Honka ovat kohdanneet toisensa ainoastaan kahdesti Veikkausliigan historiassa. Kesäkuussa Tapiolassa pelatusta ottelusta jäi tamperelaisille paljon hampaankoloon. Ilves siirtyi nopeaan johtoasemaan, mutta sitkeät espoolaiset marssivat lopulta peräti 4-1-voittoon. Elokuun alussa Ilves oli kahdesti kahden maalin takaa-ajoasemassa, mutta nousi lopussa 3-3-tasapeliin kotiyleisön riemuksi.

Hongankolistajat korkealla

FC Honka on ollut yksi kauden suurimpia onnistujia. Nousijajoukkue on osoittanut taistelevansa viimeiseen asti sijoituksista sarjataulukon yläpäässä. Espoolaiset ovat tällä hetkellä neljänsinä. Pistemäärä ja maaliero on sama, kuin kolmantena olevalla KuPSilla. Ainoastaan tehtyjen maalien määrässä kuopiolaiset ovat kahden osuman verran edellä.

Viimeisimmässä ottelussaan elokuun viimeisenä päivänä Honka sai kuitenkin kolauksen mitalihaaveilleen, kun sarjakakkosena porhaltava RoPS putsasi pöydän kotonaan. 2-1-päättyneessä ottelussa keltapaitojen ainoasta osumasta vastasi Ilvestä viime kaudella edustanut Youness Rahimi.

Päävalmentaja Vesa Vasaran suojateista etenkin Macoumba Kandjin merkitys on ollut valtaisa. Senegalilaishyökkääjä liittyi joukkueeseen toukokuussa ja hän on sittemmin viimeistellyt 19 ottelussa 14 maalia. Kandji on koko liigan maalipörssissä kolmantena. Muita Hongan avainpelaajia ovat muun muassa olleet espanjalaiskaksikko Javi Hervás keskikentällä ja Borjas Martín hyökkäyksessä.

Petolaumassa riittää nälkää

Ilves on antanut monelle nuorelle kotimaiselle pelaajalle ensimmäisen näytönpaikan liigassa. Viimeisimpänä Mauro Severino (19) ja Naatan Skyttä (16) saivat ensikosketuksensa pääsarjatason vaatimuksiin. Kokemattomuudesta huolimatta joukkue on kerännyt pisteitä kiitettävällä tahdilla. Sarjasijoitus on tällä hetkellä viides vain yhden pisteen päässä pronssista.

Viimeisimmässä ottelussaan Ilves lateli maaleja suorastaan liukuhihnalta. Maarianhaminan IFK:n vieraana pelattu ilotulitus päättyi lukemiin 3-6. Tupsukorvista maaliverkkoja heiluttivat Niklas Jokelainen, Tuomas Rannankari, Issa Thiaw, Tatu Miettunen ja kahdesti Iiro Järvinen.

Yhdeksällä osumallaan Ilveksen kauden tehokkain hyökkääjä Marius Noubissi pelasi viimeisen ottelunsa juuri Honkaa vastaan elokuussa ja siirtyi sitten Belgian kentille. Ilveksen maalihanat eivät kuitenkaan ole sulkeutuneet, sillä Noubissin lähdön jälkeen maaleja on syntynyt keskimäärin kolme per ottelu.

Toipilaslista on lyhentynyt, mutta muutama poissaolo vaivaa edelleen joukkueen kasaamista. Pitkäaikaisloukkaantuneiden (Baba Mensah ja Tiemoko Fofana) lisäksi puolustaja Tariq Kazi on polvivaivan vuoksi sivussa todennäköisesti joitakin viikkoja. Luottopelaajat Lauri Ala-Myllymäki keskikentällä ja Felipe Aspegren puolustuksessa eivät välttämättä ole vielä täydessä iskussa loukkaantumisen jäljiltä. Ankkuripelaaja Issa Thiaw on pelikiellossa.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss on saanut suojattinsa jälleen kasaan maajoukkuetauon jäljiltä.

 – Ensin totta kai huilasimme ja sitten palasimme takaisin arkeen hieman repaleisesti. Osa pelaajista kävi pelaamassa maajoukkueiden ja osa yhteistyöseurojen mukana. Tiistaina saimme koko ryhmän kasaan harjoituksiin. Onneksi meillä on muuntautumiskykyisiä pelaajia eri pelipaikoille, vaikka poissaoloja tuleekin, Wiss kertoo.

Syyskierrosten myötä panokset kovenevat. Pienet marginaalit voivat ratkaista käynnissä olevan mitalitaistelun.

 – Yritämme olla positiivisia ja tiedämme, millainen paikka Tammela on pelata loppukauden ajan. Ammennamme kotiedusta voimaa. Käymme kuitenkin vain yhden pelin kerrallaan läpi ja keskitymme muihin vastustajiin, kun sen aika on.

 – Hongalla on oma pelisysteemi, johon kuuluu vahva pallonhallinta. Hyvä tapa avata peliä ja rakentaa tilanteita nopeille yläalueen pelaajille. Kesken kauden on tullut mukaan laadukkaita vahvistuksia. He ovat tehneet kahdessa pelissä seitsemän maalia meidän verkkoomme, mikä on tietenkin liikaa. Puolustuksemme täytyy terävöityä, Wiss päättää.

Diogo Tomas on viimeisin ilvesläinen, joka on osunut Hongan verkkoihinIlves – FC Honka to 13.9. klo 18.30 Tammelan stadion

Lipunmyynti »


Otteluisäntänä Markkinointiakatemia »


Lue myös