Ennakko: Kausi 2021 saa päätöksensä sunnuntaina

Veikkausliiga-kausi 2021 huipentuu sunnuntai-iltana. Kaikki Mestaruussarjan sijoitukset ovat vielä avoinna. Ylemmässä keskikastissa perinneseurat HIFK ja Ilves ratkaisevat 6. ja 5. sijan kohtalot.

 

Yhteinen historia

HIFK:n joukkueella on ollut Ilvestä vastaan vaikeaa viime vuosina. Kaudesta 2016 asti tamperelaiset ovat haalineet kahdeksan voittoa ja neljä tasapeliä.

Tällä kaudella runkosarjan ensimmäisessä kohtaamisessa Sakari Tukiainen puski isäntien avausmaalin ja tupsukorvien kapteeni Tatu Miettunen iski tasoitusmaalin. Syyskuussa Ilveksen 90-vuotisjuhlaottelussa tuuleteltiin 1–0-kotivoittoa. Kolumbialaishyökkääjä Jean Blanco puski ottelun ainokaisen kolme minuuttia ennen täyttä aikaa.

14/09/21 Ilves 1 – 0 HIFK
15/05/21 HIFK 1 – 1 Ilves
15/10/20 HIFK 1 – 2 Ilves
01/08/20 Ilves 2 – 2 HIFK
27/08/19 Ilves 3 – 1 HIFK
23/08/19 HIFK 2 – 2 Ilves
26/08/17 Ilves 2 – 1 HIFK
14/08/17 Ilves 4 – 3 HIFK
04/06/17 HIFK 0 – 1 Ilves
14/10/16 Ilves 1 – 1 HIFK
13/08/16 Ilves 3 – 1 HIFK
29/05/16 HIFK 0 – 1 Ilves

 

Kausi pakettiin

Viimeistä kauttaan IFK:ta valmentava espanjalaisvalmentaja Joaquín Gómez on luotsannut joukkonsa viidenneksi sarjataulukossa. Helsinkiläiset ovat kaksi pistettä edellä Ilvestä. Suurta tulospanosta kummallakaan joukkueella ei siis ole, vaan sunnuntaina Töölössä pelataan kunniasta ja top 5 -sijoituksesta.

”Röda” pelasi viimeisimmäksi keskiviikkona, kuten muutkin liigajoukkueet. Stadin derbyssä käteen jäi nolla pistettä, kun HJK:n Roope Riski laukoi ottelun lopussa 1–0-voittomaalin. Ilves puolestaan isännöi pronssimitalissa kiinni olevaa FC Interiä. Sinimustien hyökkäyskalusto oli liikaa, ja Ratinassa todistettiin 0–2-tappiota Aleksi Paanasen ja japanilaisväkkärä Taiki Kagayaman maaleilla.

Keltavihreiden riveistä kauden päätösottelu jää varmasti sivuun toppari Miettuselta sekä keskikentän dynamolta Tuure Siiralta, jotka ovat molemmat pelikiellossa korttitilin täytyttyä.

 

Päävalmentajan yhteenveto

Elokuussa päävalmentajaksi noussut Toni Kallio sai sulan hattuunsa, kun Ilves osoitti etenkin syyskuussa vahvoja otteita ja lopulta selvitti tiensä Mestaruussarjaan. Kärkinelikko on kuitenkin jättänyt tamperelaiset tylysti nollille.

Yllättävän paljon tässä on kauden aikana tapahtunut. Ainakin saavutimme minimitavoitteemme eli ylempään loppusarjaan pääsemisen. Sekin startattiin positiivisesti, mutta ehkä nyt on niin sanotusti pudottu maan pinnalle. Vähän jää kaksijakoiset fiilikset, Kallio pohtii.

Jos meillä ei ole koko 90 minuuttia pakka kasassa, niin rahkeet eivät riitä kärkiporukoita vastaan. Mestaruussarjan ensimmäiset KuPS- ja HJK-matsit olivat pelillisesti oikein hyviä. Niistä olisi voitu saada pisteitä, mutta jos realistisia ollaan, niin edellä on neljä selvästi meitä parempaa jengiä tällä kaudella.

Jäljellä on enää tuttu kilpakumppani HIFK, joka on päästänyt kahdessa viimeisimmässä ottelussaan KuPS:aa ja HJK:ta vastaan vain yhden maalin.

– Europaikkaan ei meillä ja HIFK:lla ole enää asiaa, mutta varmasti hyvä taistelu tulee huomenna viidennestä sijasta. Varsinkin viime peleissä HIFK on puolustanut erittäin kurinalaisesti. Se on meiltä taas puuttunut. Toivotaan että saadaan voimasuhteet käännettyä. Viimeksi voitimme heidät 1–0, ja vastaava tulos kelpaisi myös nyt.

 

Apuvalmentajan kommentit

Kallion aisapariksi kiinnitettiin 2+1-vuotisella sopimuksella Joni Lehtonen, jolla on pitkä historia juniorivalmennuksen parissa.

– On kiva päästä projektiluontoisesti tähän työhön kiinni. Jos olisi vain lyhyt pätkä loppukaudesta, niin siinä olisi aika rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa asioihin. Nyt tähtäimet asetetaan pitkällä aikavälillä. Ensimmäinen iso tavoite on tulevan pre seasonin onnistuminen joukkueena ja samalla yksilöiden kehittäminen, Lehtonen mainitsee.

Kausi 2021 on ollut suuri oppimisen paikka kokeneellekin tupsukorvalle.

– Olen ensimmäistä kertaa edustuksen mukana, joten paljonhan tässä on tullut uutta vastaan. Siihen olen erityisen tyytyväinen, että kun joukkueesta piti saada eniten irti, niin pelaajat vastasivat huutoon. Peli parani ja saatiin paikka Mestaruussarjaan.

– Ehkä se puristus vähän myös painoi ilmat ulos keuhkoista. Tappioita on tullut, mutta jääpähän ainakin nälkää tulevaan. Kausi olisi tietysti hienoa päättää voittoon. Helsingistä haetaan positiivista lopetusta, Lehtonen päättää.

 

19-vuotias Oiva Jukkola on viime peleissä saanut vastuuta ja esiintynyt edukseen. (kuva: Jimi Soinila)

HIFK vs. Ilves  su 31.10. klo 17.00 Töölön stadion

Katso Ruudun livelähetys »  

Lue myös