Ennakko: HIFK ja Ilves hakevat uutta piristystä

Sarjajumbo HIFK isännöi Ilvestä keskiviikkoiltana Töölössä. Helsinkiläisillä on vielä teoreettinen mahdollisuus kammeta itsensä kuiville suoran putoajan paikalta. Kissapeto puolestaan saalistaa eurocup-paikan mahdollistavaa sarjan kahdeksatta sijaa.

 

YHTEINEN HISTORIA

Kahden perinneseuran Ilveksen ja HIFK:n aiemmat kauden kohtaamiset päättyivät molemmat vierasjoukkueen 1–0-voittoon. Juhannuksen alla tupsukorvat hallitsivat etenkin avausjaksoa mielin määrin, mutta maalinteko ontui. Muutama minuutti ennen täyttä aikaa ex-ilvesläinen Jusif Ali laukoi onnekkaan pompun kautta ottelun ainoan maalin. Edes lisäajan rangaistuspotku ei auttanut kotijoukkuetta kipuamaan tasoihin, joten kolme pistettä matkasivat Helsinkiin. Heinäkuussa taas voitto lähti mukaan Tampereelle, kun liigan maalikuninkuuden viime vuonna voittanut Tuco nikkasi kauden avausosumansa tärkeään paikkaan.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
4/7/22 HIFK 0 – 1 Ilves
22/6/22 Ilves 0 – 1 HIFK
31/10/21 HIFK 0 – 3 Ilves
14/9/21 Ilves 1 – 0 HIFK
15/5/21 HIFK 1 – 1 Ilves

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Mixu Paatelaisen valmentaman HIFK:n kausi on ollut talousvaikeuksien lisäksi urheilullisesti murheellinen, sillä jumbojoukkue on kerännyt 23 ottelussa vaivaiset yhdeksän pistettä. Ainoa voitto tuli nimenomaan Ilvestä vastaan. IFK:n pitäisi vähintään tuplata pistemääränsä saadakseen kiinni edellä olevan FC Lahden. Ilveksellä on puolestaan kasassa 25 pistettä ja sijoitus kymmenentenä. Eroa kahdeksantena olevaan IFK Mariehamniin on vain kaksi pistettä, joten paikka eurocup-pudotuspeleihin on aivan käsien ulottuvilla.

Molemmilla joukkueilla on mollivoittoiset suoritukset alla. Ennen maajoukkuetaukoa HIFK otti 1–4-kuokkaan AC Oulua vastaan. ”Rödan” ainokaisesta vastasi tähtipelaaja Roman Eremenko kauden ensimmäisellä osumallaan. Eetu Puro katseli törkytaklauksensa jälkeen punaista korttia jo 13. peliminuutilla. Ilves puolestaan hävisi niukasti 2–3 isännöidessään VPS:aa. Eric Oteng pyssytti yhden kauden komeimmista kaukolaukauksista yläkulmaan, ja Kai Meriluoto puski irtopallon sisään ottelun lisäajalla.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio tietää kesän kohtaamistenkin perusteella, että HIFK kykenee yllättämään altavastaajanakin. Heinäkuun lopussa punanuttujen riveihin liittyi 73 A-maaottelun kokemuksen omaava Roman Eremenko, joka pystyy kääntämään vaikeita tilanteita parhain päin.

HIFK on tehnyt komeita maaleja ja Eremenkon veljeksillä on paljon taitoa, mutta kyllä meillä on ajatukset olleet täysin omassa tekemisessä. Tiedämme tilanteen, että tarvitsemme kipeästi pisteitä. Ainoa vaihtoehto on, että lähdemme keskiviikkona kolmen pisteen kanssa pois Helsingistä. Alkuviikko on näyttänyt hyvältä, Kallio mainitsee.

Aiempien kohtaamisten jälkeen on tietysti paljon tapahtunut asioita. Heillä on se tilanne, että nyt on viimeinen hetki ottaa pisteitä, jos meinaa suoran putoamisen välttää. He ovat varmasti valmiina pistämään itseään likoon. Meillä on myös paljon panosta jäljellä syksyn viimeisille kierroksille, mutta ei auta mennä kuin klassisesti peli kerrallaan. HIFK on voitettava, siitä lähdetään liikkeelle.

Djair Parfitt-Williams on ainoa Ilveksen pelaajista, joka on loukkaantumisen takia sivussa. Maajoukkuekomennuksilla olleet pelaajat palaavat vasta tiistain aikana takaisin ruotuun. Heidän rasituksensa täytyy ottaa huomioon kokoonpanoa valittaessa.

Doni Arifi oli Kosovon kanssa reissussa, hän on mahdollisesti sivussa HIFK-pelistä. Najeeb Yakubu treenasi tänään tiistaina jo meidän mukanamme, joten hän on käytettävissä. ”Badu” Bushara oli junnumaajoukkueen mukana, hän on vielä matkalla takaisin, eikä pelaa Helsingissä, Kallio kertoo.

 

kuva: Niklas Günsberg

HIFK vs. Ilves  ke 28.9. klo 18.00 Töölö

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös