Ennakko: Hyvävireinen Ilves kohtaa HIFK:n

Veikkausliiga palaa maajoukkuetauolta tositoimiin. Ilves matkustaa torstai-iltana Helsinkiin IFK:n vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat vankasti ylemmässä keskikastissa ja pyrkivät kipuamaan mukaan mitalitaisteluun.

 

Viimeisimmässä kohtaamisessa elokuun alussa molemmat joukkueet kävivät johtoasemassa, mutta lopulta helsinkiläiset onnistuivat nipistämään Ratinasta tasapelipisteen. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Mikael Almén ja Naatan Skyttä, vierailijoilta puolestaan Sakari Mattila sekä rangaistuspotkun upottanut Luis Henrique.

Kaiken kaikkiaan kissapeto on saalistanut pisteitä IFK:ltä tasaisen tappavalla tahdilla viime vuodet:

01/08/20 Ilves 2 – 2 HIFK
27/08/19 Ilves 3 – 1 HIFK
23/08/19 HIFK 2 – 2 Ilves
26/08/17 Ilves 2 – 1 HIFK
14/08/17 Ilves 4 – 3 HIFK
04/06/17 HIFK 0 – 1 Ilves
14/10/16 Ilves 1 – 1 HIFK
13/08/16 Ilves 3 – 1 HIFK
29/05/16 HIFK 0 – 1 Ilves

 

STADIN HERRAT

HIFK hankki täksi kaudeksi sisään mielenkiintoisia nimiä kuten Suomen A-maajoukkueestakin tutut keskikenttäjyrät Sakari Mattila ja Moshtagh Yaghoubi. Vastakkaiseen suuntaan liikkuneista pelaajista etenkin Luis Henriquen lähtö kirpaisee. Brassikärki ehti viimeistelemään neljä maalia 11 ottelussa, ennen kuin tanskalainen emoseura Vejle kutsui lainapelaajansa takaisin syyskuussa.

Kesken kauden vetovastuuseen noussut päävalmentaja Teemu Kankkunen on saanut joukkueensa hätyyttelemään jopa mitalisijoja. Viimeisimmät otteet ovat kuitenkin olleet mollivoittoisia. Syyskuun alun voitokkaan Stadin derbyn jälkeen HIFK ei ole onnistunut naaraamaan täyttä pistepottia. ”Röda” on valahtanut kuudenneksi kaksi pistettä Ilveksen taakse.

Viimeisimpänä luu käteen jäi KuPSin vieraana, kun hallitseva mestari latoi 3–2-lukemat taululle. Kapteeni Hannu Patrosen pusku 90. minuutilla ja Luis Henriquen manttelinperijä Vitinhon rankkariveto 94. minuutilla jäivät laihaksi lohduksi, sillä kirivaihe ja maalijyvä löytyivät aivan liian myöhään.

 

KISSAPETO METSÄSTÄÄ MITALIA

Toisin kuin Helsingin punaiset, Ilves löysi melko hyvän vireen päälle ennen maajoukkuetauolle siirtymistä. Neljästä viimeisimmästä pelistä on saldona yhdeksän pistettä ja sarjasijoitus on viides. Eroa pronssisijaa miehittävään FC Interiin on neljä pistettä, ja europelit mahdollistava neljäs sija on vain yhden pisteen erolla FC Hongan hallussa.

Viimeisimpänä vahva vastus KuPS piti pelitapahtumia hallussaan, mutta kissapeto ei antautunut. Kuopiosta oli tuliaisina yksi piste, kun Naatan Skytän komea kaukolaukaus ja maalivahti Mika Hilanderin mainiot torjunnat takasivat 1–1-tuloksen. Skytän ohella Felipe Aspegren on ollut viime viikkoina liekeissä ja molemmat valittiinkin Veikkausliigan syyskuun joukkueeseen.

Skyttä siirtyi samalla joukkueensa piikkipaikalle maalimäärässä. Kasassa on kuusi kihausta ennen viiden maalin Ilari Mettälää, joka valitettavasti missaa loppukauden pelit jalkamurtumuman takia yhdessä kohtalotoverinsa Janne Sakselan kanssa. Varmoja poissaolijoita ovat myös Eero Tamminen sekä kämmenluunsa murtanut Eemeli Raittinen.

Ilveksen nuorista urhoista maajoukkuetehtävissä olivat Naatan Skyttä, Mikael Almén, Eetu Mömmö, Juho Pietola, Doni Arifi, Eetu Huuhtanen ja Maksim Stjopin, joten keltavihreä seura on vahvasti edustettuna myös Suomen sinivalkoisissa.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Jarkko Wiss vetää raikasta syysilmaa keuhkoihin Kaupin urheilupuistossa.

Pojat saivat huilata viikonlopun. Vapaiden jälkeen menee oma aikansa, kun herätellään joukkue takaisin arkeen. Hyvällä jalalla kuitenkin ollaan liikkeellä ja nyt totutellaan tekonurmialustaan. Kaupissa kenttä on upouusi ja kaikki on hyvin.

Olemme joukkueena samalla sivulla taktisesti ja fyysisesti. Vaihtoehtoja peluutukseen löytyy ja penkin ulkopuolellekin jää pelaajia. Odottavalla kannalla loppukauteen, Wiss kuvailee tuntoja.

Nuoret tupsukorvat ovat palanneet maajoukkueleireiltä ja -otteluista. Ilveksen pitkäjänteinen juniorityö kantaa hedelmää kaikissa ikäluokissa.

– Olen ollut poikiin yhteydessä ja totta kai rasitus tuntuu jaloissa. Peluutusta pitää miettiä tarkkaan, mutta mielestäni on vain hienoa, että seurastamme pääsee pelaajia maajoukkuetehtäviin ja he saavat paljon vastuuta. Se on tärkeää kaikille osapuolille.

Skyttä ja Almén ovat antaneet vahvoja näyttöjä ja he ovat käytettävissämme, mikäli tämän illan koronatesti on negatiivinen. Esimerkiksi Mömmö teki pari maalia 02-syntyneiden mukana, joten onnistumisia on kyllä laajalla rintamalla, Wiss mainitsee.

Torstain vastustaja on nopealiikkeinen ja suoraviivaisen tehokas. Teemu Kankkusen pelikirjaan on varauduttu.

HIFK on tehnyt kenttää pienemmäksi ja puolustanut matalammalta. Joukkue on hyvin organisoitu ja vahva kaksinkamppailuissa. He iskevät nopeasti vastaan tilanteenvaihdoista ja osaavat tehdä näyttäviä maaleja suoraan prässistä. Myös erikoistilanteet ovat ensiluokkaisia, Wiss luettelee.

– Kaiken kaikkiaan siis mielenkiintoinen koitos meille on luvassa. HIFK-otteluissa on usein tapahtunut kaikenlaista ihan viimeiseen sekuntiin saakka.

Ilves ei ole Wissin alaisuudessa hävinnyt kertaakaan HIFK:lle. Liigakaudesta 2016 asti tamperelaiset ovat haalineet kuusi voittoa ja kolme tasapeliä.

Jokainen putki päättyy joskus, toivottavasti tämä nyt vielä jatkuisi. Lähtökohtaisesti olemme pelanneet hyvin HIFK:ta vastaan niin kotona, kuin vieraissa. Uskon, että meillä on nouseva pelivire päällä ja jälleen hyvät mahdollisuudet.

 

Lauri Ala-Myllymäki keskikentän polttopisteessä

HIFK vs. Ilves   torstai 15.10. klo 18.30 Töölön stadion

Ruudun livelähetys »  

 

Lue myös