Ennakko: Veikkausliiga ryminällä käyntiin lauantaina

Veikkausliiga-kausi 2022 käynnistyy täydellä kierroksella lauantaina. Valkeakoskella nähdään herkullinen makupala heti kättelyssä, sillä Ilves matkustaa FC Hakan vieraaksi taistelemaan Pirkanmaan herruudesta ja avauspisteistä.

 

Yhteinen historia

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Sen aikakauden viimeiseksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 26 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja muuan Joni Lehtonen, joka on myös tänä päivänä Ilveksen apuvalmentaja. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka puolestaan nykyään vaikuttaa koskisten päävalmentajana. Lauantaina siis ovat teknisellä alueella vastakkain entiset kilpakumppanit viheriöltä.

Pikakelauksena 2020-luvulle: Ilves ja nykymuotoinen Haka ovat ehtineet kamppailla neljässä liigaottelussa, joista tamperelaiset ovat voittaneet kolme. Kerran päädyttiin tasapeliin.
18/09/21 Haka 0 – 1 Ilves
05/07/21 Ilves 1 – 0 Haka
19/09/20 Ilves 1 – 1 Haka
01/09/20 Haka 0 – 2 Ilves

Veikkausliigan ulkopuolella seurat ovat toki kohdanneet useaan otteeseen muutenkin. Kuluvana vuonna Pirkanmaan derbyjä on nähty jo kaksin kappalein. Liigacupin pistejakoon päättyneessä avausottelussa Stavros Zarokostas karkasi miesvartioinnilta ja ujutti pallon alakulmaan, mutta Eric Oteng toi keltavihreät tasoihin 1–1 komean syöttökuvion päätteeksi. Pudotuspelivaiheessa lukemat olivat Patrick Loa Loan ja Atte Sihvosen osumilla myös 1–1 lisäajan viimeisille minuuteille asti, kunnes koskiset kuitenkin punnersivat voittomaalin tulostaululle. Oliver Whyten tarkka pusku etualakulmaan ratkaisi Hakalle jatkopaikan siis maalein 2–1.

Talven lumet ovat kuitenkin sulamassa, ja myös keskikentän maestro Petteri Pennanen kääntää katseet tulevaan.

Kaikki krediitti Hakalle voitosta, mutta hallipelien jälkeen asiat muuttuvat vielä moneen kertaan. Emme ole herruutta menettämässä. Olemme lokakuussa heitä selvästi edellä, Pennanen paalutti Urheilulehden Veikkausliiga-ennakossa.

 

Lähtökohtia kevääseen 2022

Viime kauden runkosarjassa Ilves sijoittui kuudenneksi ja Haka yhdeksänneksi. Mestaruusarjassa tupsukorvat kohensivat sijoitusta vielä pykälän ylemmäs viidenneksi. Alemmassa haastajasarjassa koskiset puolestaan päättivät kautensa toiseen sijaan. Molemmilla joukkueilla on selkeä tilaisuus kohentaa viime kauden sijoitustaan nyt, kun uusi nurmi alkaa vihertää.

Edessä on Toni Kallion ensimmäinen kokonainen kausi Ilveksen päävalmentajana. Puolustuspeli on ollut jo vuosia laadukasta, ja joukkueesta on kasvanut vuosittain nuoria pelaajia kansainvälisille kentille. Täksi kaudeksi kokoonpanoon saatiin kaivattu lisäys kokemusta ja johtajuutta kaksikon Pennanen – Tuco myötä. Monivuotinen luottotoppari ja yli 200 ottelua kasvattiseurassaan tahkonnut Tatu Miettunen jatkaa kapteenina. Teini-ikäisten osastolta nousevia nimiä ovat muun muassa Doni Arifi, Kai Meriluoto sekä omat kasvatit Leo Kyllönen ja Badreddine “Badu” Bushara.

Hyvin sujunut liigacup nostattaa odotuksia Tainion suojatteja kohtaan. Nopea yläkerta sopii hyvin suunnanmuutosfutikseen, josta valkopaidat ovat tehneet itsensä tunnetuksi. Tehoja odotetaan Skotlannin Valioliigasta saapuneelta voimahyökkääjä Lee Erwiniltä. Puolustuspäässä on kokoa ja taitoa etenkin Luiyi De Lucasin muodossa. Dominikaanilainen puolustaa aggressiivisesti ja avaa peliä laadukkaasti. Vierellä häärivät Anthony Herbert ja kapteeni Niklas Friberg auttavat tilkitsemään puolustuksen vesitiiviiksi.

 

Koutsin kommentit

Valmennustiimissä jo vuodesta 2014 vaikuttanut ”Köpi” Kallio on luotsannut ensimmäistä kertaa pre seasonin ykköskäskijän roolissa läpi. Pitkä talvi on ollut täynnä liikuntaa.

Kyllä tässä päivät ovat olleet täynnä jalkapalloa. Vapaa-aikaa ei ole ollut liiaksi. Lunta on tullut paljon, kolaushommia on ainakin saanut tehdä riittämiin. Vähän tarvittaisiin taustatukea säiden puolesta, aurinko saisi lämmittää jo enemmänkin, Kallio naurahtaa.

Harjoittelu talvikaudella on tähdännyt siihen, että pystymme pitää 90 minuuttia yllä korkeampaa tempoa, kuin aiemmin. Vauhtia täytyy löytyä ja hyökkäysmalleja on myös hiottu. Meidän pitää silti ymmärtää, että se ei voi olla puolustustyöstä pois. Siihen tarvitaan balanssi.

Kausi lähtee ryminällä käyntiin, kun vastaan asettuu Pirkanmaan herruudesta kamppaileva Haka. Kaupin pikkupakkasessa haettiin perjantaina päivällä askelmerkit kohdalleen.

Hienoa, että kausi on viimein alkamassa. Viimeistelytreenit tänään perjantaina eivät sinällään kuitenkaan poikenneet tavanomaisesta valmistautumisesta. Muutama avainasia huomiselle käytiin läpi ja haettiin sopivaa vireystilaa, Kallio kuvailee.

Haka puolustaa todella hyvin joukkueena, ja tilanteenvaihdot on se heidän vaarallisin aseensa. Saivat talven aikana hyviä tuloksia omalla pelisysteemillään, joten eiköhän samanlaista ole luvassa. Viimeisin tappiomme heille on tuoreessa muistissa.

Varmoja poissaolijoita kauden avauksesta ovat keskikentän voimanpesät Yusif Moussa ja Tuure Siira, jotka kuntoutuvat loukkaantumisista.

Meillä oli aiemmin paha sairastelujakso menossa joukkueessa. Kyllähän tässä melkoista palapeliä on saanut koota, kun miettii kuka pelaaja milläkin pelipaikalla pelaa ja kuinka paljon. Alamme kuitenkin palautua, eikä loukkaantumisetkaan ole kovin pahoja. Yusif ja Tuure ovat lähellä sitä, että pääsevät kunnolla treenaamaan joukkueen mukana.

 

Ilves pelasi kapteeni Tatu Miettusen johdolla kenraaliharjoituksessa maalittoman tasapelin PK35:n kanssa viime lauantaina. (kuva: Jimi Soinila)

FC Haka vs. Ilves  la 2.4. klo 17.00 Tehtaan kenttä

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös