Ennakko: Ilves isännöi Pirkanmaan derbyssä Hakaa

 

 

Lauantaina pelataan ensimmäinen liigatason Pirkanmaan derby Tampereella 24 vuoteen. FC Haka jäi syyskuun alussa nuolemaan näppejään 0-2-tuloksella Ilvestä vastaan Valkeakoskella. Nyt valkopaidat hakevat revanssia Ratinan stadionilta.

 

PITKÄN TAUON JÄLKEEN RUUHKAA PIRKANMAALLA

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Viimeisimmäksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 24 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja Joni Lehtonen. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka tänä päivänä vaikuttaa saman seuran päävalmentajana.

Ylipäätään sarjaottelussa joukkueet ovat kohdanneet viimeksi Ykkösen kaudella 2014. Tehtaankentällä 1700 silmäparin edessä pelattu kamppailu päättyi Hakan 4–1-murskavoittoon. Ykkösen kaikkien aikojen paras maalintekijä Kalle Multanen pommitti kaikki valkopaitojen osumat vanhaa seuraansa vastaan. Ilveksen laihaksi lohduksi jääneestä johtomaalista vastasi Jonne Hjelm.

Virallisissa kohtaamisissa ei tarvitse palata kovinkaan kauas muistojen tielle. Suomen cupissa joukkueet ovat kohdanneet pelkästään jo tänä vuonna kahdesti. Lohkovaiheessa tulos oli 1-1, kun Lauri Ala-Myllymäki onnistui pilkulta ja ex-ilvesläinen Antto Hilska tasoitti loppuhetkillä. Puolivälierässä Haka katkaisi hallitsevan mestarin tien onnistumalla kaivamaan Tammelasta 1–0-vierasvoiton Jonni Thusbergin hyödyntäessä joukkueensa käytännössä ainoan maalipaikan.

Veikkausliigassa Ilves ja Haka kohtasivat toisensa vain reilu pari viikkoa sitten Valkeakoskella Tehtaankentällä. Tamperelaiset eivät jättäneet kilpakumppaneilleen juuri mahdollisuuksia. Ilari Mettälä iski kaksi komeaa maalia ja Mika Hilander piti vakuuttavasti nollapelin.

Viisi viimeisintä virallista kohtaamista:
01/09/20 VEI  Haka 0 – 2 Ilves
23/06/20 SUC  Ilves 0 – 1 Haka
15/02/20 SUC  Haka 1 – 1 Ilves
24/02/18 SUC  Haka 0 – 0 Ilves
04/02/17 SUC  Ilves 3 – 1 Haka

 

SARJANOUSIJAT PYRKIMÄSSÄ KUIVILLE

Haka voitti Ykkösen näytöstyyliin viime kaudella. Joukkueen menestyksen takuumiehiä olivat 23 maalia iskenyt hyökkääjätalentti Salomo Ojala ja toisen polven jalkapallotaituri Anton Popovits. Lisäksi Ilves-taustaiset Henri Malundama ja Antto Hilska olivat hyvässä vireessä. Päävalmentaja Teemu Tainio keräsi avauskaudellaan ansaitusti vuolaita kiitoksia.

Nousijoilla on Veikkausliigassa kuitenkin ollut hankalampaa. Hakan sarjasijoitus on 11 pisteellä kolmanneksi viimeisenä. Omissa soi keskimäärin 2,2 kertaa per ottelu. Vastuuta maalinsuulla on jaettu kolmen kassarin kesken: Joonas Immonen, Jakob Tånnander ja Michael Hartmann. Hyökkäyksessä parhaimmat maalintekijät ovat Eero Markkanen neljällä ja Samuel Chidi kolmella osumalla. Syyskuun alussa joukkueen avuksi pestattiin valmennuksen pariin palaava Sami Hyypiä, joka tuo Tainion tiimiin roppakaupalla tietämystä etenkin puolustuksesta.

Viimeisin tulos koskisilla on kuitenkin nöyryyttävä 1–4-tappio SJK:ta vastaan. Kotijoukkueen ainokaisen viimeisteli Salomo Ojala rangaistuspotkusta. Yhtä sijaa ylempänä olevat seinäjokiset taistelevat samoista sijoituksista ja venyttivät eron Hakaan jo kuuteen pisteeseen. Karsijan paikalla oleva TPS väijyy yhden pisteen päässä.

 

ILVES HAMUAA YLEMPÄÄN LOPPUSARJAAN

Ilveksellä on alla kaksi niukkaa tappiota pääkaupunkiseudun joukkueita vastaan. FC Honka nousi tappioasemasta 3–2-voittoon ja HJK puolestaan vei täydet pisteet mennessään 2–1-vierasvoitolla. Joona Veteli laukoi upean kavennusosuman Klubin verkkoon, mutta otti kymmenisen minuuttia myöhemmin suoran punaisen kortin jaloille polkaisusta.

Kahden tappion myötä tupsukorvat ovat valahtaneet seitsemänniksi. Jotta paikka auringossa eli pääsy ylempään loppusarjaan toteutuisi, olisi syytä palata voittokantaan. Kuudentena on IFK Mariehamn paremman maalieron turvin ja viidettä sijaa miehittää HIFK neljän pisteen karussa.

Joukkuetta auttamaan värvättiin syyskuussa kaksi uutta hyökkäyspään pelaajaa. Gabonin maajoukkuemies Gaetan Missi Mezu teki liigadebyyttinsä HJK:ta vastaan. Tuorein hankinta brassikärki Stenio on päässyt maahantulokaranteenista ja hän on edustuskelpoinen lauantaina. Stenio pelasi Veikkausliigaa jo kausilla 2017-18 viimeistellen FC Lahden paidassa 13 täysosumaa.

Varmoja poissaolijoita kokoonpanosta ovat pelikieltoa kärsivä Veteli ja loukkaantuneet Ilari Mettälä, Janne Saksela, Baba Mensah ja Eero Tamminen.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Jarkko Wissin työtä helpottaa se, että sairastuvalta on palannut eheytyneitä pelaajia. Lisäksi uudet hyökkääjähankinnat täydentävät palettia.

Positiivisin mielin odotellaan paluuta voittojen tielle. Takana on kaksi sinänsä ok ottelua, mutta pisteitä tuli nolla. Onneksi olemme saaneet treeneihin pitkästä aikaa parikymmentä kenttäpelaajaa. Se auttaa valmistautumisessa, Wiss kertoo.

Missi Mezu ja Stenio ovat hieman erityyppisiä profiililtaan. Heidän fyysinen kuntonsa ei ole vielä ihan tapissa, mutta pikkuhiljaa edetään. Jo nyt heidän avullaan saamme erilaisia vaihtoehtoja hyökkäyspäähän. Samalla voimme peluuttaa nuoria kavereita kakkosjoukkueessa, niin heilläkin pysyy pelituntuma päällä.

Pitkä miinusmerkki tulee totta kai laitapuolustaja Janne Sakselan loukkaantumisesta. Aiemmin polvivaivojen kanssa paininut Saksela mursi nilkkansa HJK-pelissä. Hyvin onnistuneen leikkauksen jälkeen 27-vuotiasta Sakselaa odottaa pitkäjänteinen kuntoutusjakso.

Ei kai tässä oikein muuta voi, kuin harmitella. Tilanne veti kaikki hiljaisiksi. Hänellä on ollut huonoa tuuria matkassa. Toivon, että kuntoutus menee hyvin, Wiss mainitsee.

Viimeisin Pirkanmaan derby oli Ilveksen näytöstä. Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua siirtoikkunan umpeuduttua.

– Aiempi pelimme oli onnistunut ja se antoi ison annoksen itseluottamusta. Emme voi kuitenkaan enää tuijottaa taaksepäin, vaan edessä on uusi tapahtuma. Haka on mielenkiintoinen joukkue ja sarjassa tapahtuu muutoksia nopeastikin. Myös Haka on saanut uutta verta rinkiin, Wiss pohtii.

Meillä on pallollinen pelaaminen ollut hyvällä mallilla. Vähän vielä lisää ajatusta ja terävyyttä maalin edessä. Uskon, että sitä kautta saamme tulosta myös lauantaina. Luonnonnurmella pallo liikkuu nopeasti ja toivottavasti meillä on kotiyleisön vahva tuki takanamme.

 

Missi Mezu teki liigadebyyttinsä sunnuntaina.

Ilves vs. FC Haka   lauantai 19.9. klo 17.00 Ratinan stadion

LIPUNMYYNTI »

Tietoa Ratinan stadionin ottelujärjestelyistä » Muista myös Ilves-Appi, josta näet ensimmäisenä kotijoukkueen avauskokoonpanon ja ottelutapahtuman tarjoukset. Lataa sovellus: App Store » tai Google Play »

Lue myös