Otteluennakko: Cupin ja liigan mestarit vastakkain

Hallitseva Suomen Cupin mestari Ilves pelaa kauden kolmannen cup-ottelunsa. Vastustaja on kovaa kaliiberia, sillä Pirkkahallille matkustaa hallitseva Veikkausliigan mestari Kuopion Palloseura. Lauantaina saadaan osviittaa voimasuhteista jo lähestyvää kesääkin ajatellen.

Ilves ei nuku talviunta

Ilves on hallitsevana cup-mestarina jatkanut siitä, mihin viime vuonna jäi. Tammikuisessa cup-avauksessa FC Lahti jäi Mukkulahallissa tyhjin käsin, kun tamperelaiset hakivat 2-1-voitolla täydet kolme pistettä. Maaliverkkoja heiluttivat Eetu Mömmö kulmapotkutilanteen puskulla ja Iiro Järvinen komealla kaukolaukauksella.

Viime lauantaina voittoputki jatkui, kun RoPS kaatui Pirkkahallissa. Mömmö aloitti maalinteon karkaamalla linjan taakse läpiajoon, Tiemoko Fofana puttasi maalivahdin pudottaman pallon viivan yli ja Emile Paul Tendeng viimeisteli lopussa 3-1-lukemat tarkalla sijoituksella. Vierailijoiden ainokaisesta vastasi Raymond Gyasi.

Ilveksen loukkaantumistilanne on edelleen synkkä. Tatu Miettunen, Janne Saksela, Ilari Mettälä, Naatan Skyttä, Joona Veteli ja Eemeli Raittinen ovat yhä toipilaina. Jair on palannut harjoituksiin ja hän lähenee täyttä pelikuntoa. Ilveksen keskikentällä vahvoja otteita esittäneen Yusif Moussan siirto Israelin pääsarjaan oli seurojen kesken jo sovittu, mutta lopulta esteeksi koitui harjoituspelissä murtunut varvas. 21-vuotias Nigerin A-maajoukkuepelaaja leikataan tällä viikolla ja hän ehtii kuntoutua ennen Veikkausliiga-kauden alkua.

Tappioton cup-putki:
1.2. lohkov. Ilves – RoPS 3-1
25.1. lohkov. FC Lahti – Ilves 1-2
– – –
15.6. finaali IFK Mariehamn – Ilves 0-2
16.5. välierä KPV – Ilves 2-3
30.3. 2. kierros FC Honka – Ilves 3-4 rp. (1-1)
16.3. 1. kierros KTP – Ilves 0-2
23.2. lohkov. Ilves – VPS 3-0
8.2. lohkov. KPV – Ilves 1-2
2.2. lohkov. Ilves – SJK 2-1
26.1. lohkov. Ilves – RoPS 1-1
18.1. lohkov. Ilves – KuPS 4-1

Norjalaisessa komennossa

Suomen mestaruuden viime kaudella voittanut KuPS on uudistunut merkittävästi. Mestarivalmentaja Jani Honkavaara siirtyi SJK:n peräsimeen. Hän vei mukanaan Seinäjoelle tehohyökkääjä Tucon, joka muistetaan vahvoista otteistaan myös Ilves-paidassa. Kapteeni Petteri Pennanen tarttui tilaisuuteen nähdä maailmaa ja hän edustaa nykyään indonesialaista Persikaboa.

Suomessa meritoituneiden nimien tilalle on saapunut uusia tuulia ympäri maailmaa. Valmennusvastuun kantaa norjalainen Arne Erlandsen. Hänen maanmiehensä Mats Haakenstad on tärkeässä roolissa puolustuksessa. Keskikentällä peliä rakentaa ghanalainen Nana Boateng. Hyökkäyspäässä tehoja odotetaan nigerialaisilta Usman Salelta ja Aniekpeno Udohilta. Portugalilainen laitahyökkääjä Bruno Rodrigues on mielenkiintoinen nosto Salon Palloilijoista.

Cup-avauksessaan KuPS jäi 1-1-tasapeliin Veikkausliigaan nousseen FC Hakan kanssa. Viikko sitten kuopiolaiset kaatoivat FC Lahden kotonaan lukemin 1-0. Ilmari Niskanen ja Lucas Rangel ovat toistaiseksi merkkauttaneet itsensä maalintekijätilastoihin.

Koutsin kommentit

Ilveksen nuoren joukkueen ikärakenteesta kertoo paljon se, että lukiolaisten merkkipaalut (penkinpainajaiset ja vanhojenpäivä) ovat pudottaneet osan pelureista pois harjoitusvahvuudesta.

Loukkaantumisten lisäksi myös koulunkäynti luonnollisesti vaikuttaa meihin. Tällä viikolla ei kauheasti olla taktisia harjoituksia vedetty, päävalmentaja Jarkko Wiss kertoo.

KuPS:n Erlandsen on uusi Veikkausliiga-valmentajana, mutta muuten norjalainen on kokenut kettu. Wiss tuntee hänet hyvin omalta pelaajauraltaan.

Arne oli valmentajani Lillestrømissa kauan sitten. Aikaa on vierinyt, mutta hänen pelitavassaan on yhä samoja vivahteita, kun katselin KuPSin viimeisimmän pelin. Kovaa juostaan eteenpäin ja painopistepelaaminen korostuu, Wiss kuvailee nykyisen kollegansa pelikirjaa.

Kun pallo on mahdollisimman kaukana omasta maalista, niin todennäköistä on, ettei se myöskään mene omiin. He ottavat riskittömästi alhaalta ja pyrkivät nopeasti ylös. Laidoilla on hyvät yksi vastaan yksi -pelaajat. Sinne he palloa toimittavat ja sitä kautta maalit yleensä syntyvät.

Wiss edusti pelaajana vuosituhannen vaihteessa kolmea norjalaista seuraa: Moldea, Lillestrømiä ja Mossia.

Silloin oli paljon juoksemista ja kamppailu-urheilua futiksen pelaamisessa. Lillestrømiin menin kesken kauden lainalle pitkän loukkaantumisen jälkeen. Se oli henkilökohtaisesti tärkeä vaihe uralla. Sain vastuuta ja nousin takaisin A-maajoukkueeseen, Wiss muistelee.

Mutta onko Erlandsenilla kuolemattomia tarinoita keskikenttäpelaaja Jarkko Wissistä?

En usko. Ei ainakaan hirveästi voi olla, Wiss väittää.

Lauri Ala-Myllymäki karistamassa vanhaa joukkuekaveriaan Issa Thiawia kannoiltaan

Ilves vs. KuPS
8.2. klo 14.30 Pirkkahalli

Pääsyliput »

Lue myös