Ennakko: Suomen cupin finaali lauantaina


Upea jalkapallokesä sen kuin paranee. Suomen Cup huipentuu launtaina Maarianhaminassa, kun kotijoukkue IFK ja Tampereen Ilves kohtaavat kutkuttavassa finaalikamppailussa.

Neljän vuoden takainen mestari on uudistunut

IFK Mariehamnin cup-taival ei lähtenyt käyntiin erityisen sensaatiomaisesti. Alkulohkon viidestä ottelusta kertyi kahdeksan pistettä, jotka oikeuttivat neljänteen sijaan eli viimeisen jatkoonpääsijän paikkaan. Mainittakoon, että mestarisuosikki HJK jäi pisteen päähän viidenneksi ja putosi jatkosta.

Pudotuspeleissä Peter Lundebergin miehistö onkin sitten ollut pysäyttämätön. Joukkue voitti neljännesvälierissä TPV:n (0-2), puolivälierissä FC Lahden (3-1) ja välierissä VPS:n (1-3).

Saarelaisilla on cup-mestaruus vielä melko tuoreessa muistissa, sillä IFK nappasi seurahistoriansa ainoan cup-pokaalin vuonna 2015. Valkeakoskella pelatussa finaalissa kaatui FC Inter maalein 2-1. Tuolloin kentällä käyneistä pelaajista ainoastaan keskikentän Amos Ekhalie on yhä ”Grönvittin” riveissä.

Maarianhaminalaiset ovat viimeksi pelanneet 2. kesäkuuta. Veikkausliiga-ottelu päättyi 0-1-kotitappioon FC Lahtea vastaan. Sarjasijoitus on seitsemäs. Lue lisää IFK Mariehamnista aiemmin julkaisemastamme seuraesittelystä »

Ilves tasaisen tappavana

Suomen Cupin lohkovaihe sujui Ilvekseltä erinomaisesti. Viidestä ottelusta joukkue voitti neljä ja kertaalleen pelattiin tasan. Tuloksena oli hienosti 13 pistettä ja lohkovoitto. Pudotuspeleissä Ilves voitti FC KTP:n (0-2), FC Hongan (1-2 rp) ja viimeisimpänä välierävaiheessa KPV:n (2-3).

Viimeisimmän kerran Ilves pelasi cup-finaalissa vuonna 1990, jolloin tamperelaiset juhlivat 2-1-voittoa HJK:sta yli 8000 ihmisen edessä Olympiastadionilla. Lähes 30 vuoden odotus olisi hienoa päättää jälleen kultajuhliin.

Kaikkiaan Ilves on pelannut loppuottelussa kolmesti. Ensimmäisen kerran vuonna 1976 Lahden Reipas vei mestaruuden tuloksella 2-0. Kolme vuotta myöhemmin keltavihreät nostivat ensimmäistä kertaa cup-kannun ilmaan voittamalla TPS:n maalein 2-0.

Keltavihreiden viimeisin pelituntuma on toukokuun viimeiseltä päivältä. Upea 3-2-vierasvoitto FC Interin kustannuksella siivitti tamperelaiset liigataulukon kärkeen.

Koutsin kommentit

Ilves ja IFK Mariehamn kohtasivat viimeksi toukokuussa Tammelassa. Maalittomana päättynyt liigamatsi ei herätä päävalmentaja Jarkko Wississä lämpimiä muistoja.

Se oli meiltä yksi tämän kauden heikoimpia peliesityksiä. Olimme väsyneitä ja näimme kaverin vaarallisuuden. Vaikka IFK oli myös varamiehinen, niin he aiheuttivat meille paljon ongelmia, Wiss kertaa.

Nyt on kuitenkin aivan eri peli kyseessä. Olemme hyvin levänneitä ja finaali luo oman ilmapiirinsä. Vaihtoehtoja on tasan kaksi, joko poistutaan voittajina tai häviäjinä.

Saarelaiset pääsevät pelaamaan finaalin omalla persoonallisella stadionillaan.

Kotikenttään on kenen tahansa tietysti helpompi valmistautua ja rutiinit ovat luontaisempia, mutta toisaalta meille on matkustaminen sopinut ja vierasrekordi on ihan hyvällä mallilla.

Maarianhaminan kenttä on todella pieni, joten laidoilla ei ole paljon tilaa ja tilanteet tulevat nopeasti. Keskikentän kaksinkamppailut korostuvat.

Hyvän joukkuepelaamisen lisäksi valkopaidoissa on paljon taitavia yksilöitä.

Yläkerrassa on vauhtia ja saamme etenkin Aristote Mboman kanssa olla tarkkoja selustassa. Laidoilla on vaihtoehtoja, Hampus Lönn ja Riku Sjöroos etunenässä. Keskellä rytmittävä Robbie Crawford ja kokenut Daniel Sjölund ovat vahvoja pallollisina. Alakertakin on osallistunut hyvin erikoistilanteissa maalintekotalkoisiin. Paljon on huomioitavia asioita, Wiss nimeää.

Ilveksen pelaajisto ei kalpene vertailussa. Maaottelutauko on hyödynnetty sopivassa suhteessa lepoon ja rehkimiseen. Päävalmentaja Wissin omaa sairastelua lukuunottamatta kukaan ei ole puolikuntoinen. Koko rosteri on käytettävissä ja mieliala on korkealla.

– Koko joukkue on vahvuudessamme. Viiden päivän vapaiden jälkeen vedimme kolme päivää kovia settejä. Nyt on tämä viikko katseltu enemmän taktista puolta. Meno vaikuttaa enemmän kuin hyvältä, Wiss vakuuttaa.

Pelaajista huokuu terve itseluottamus. Kilpailu pelipaikoista on kovaa. Se antaa valmennukselle työkaluja erilaisiin rytmin ja tatkiikan vaihdoksiin pelin sisälläkin. Lauantaista tulee varmasti mielenkiintoinen jalkapallotapahtuma.

Cup-mestarit vuosimallia 1990 ja 1979:

FINAALI:
IFK Mariehamn vs. Ilves
la 15.6. klo 16.00 Wiklöf Holding Arena

Ruutu-palvelun livelähetys.

Ottelu on luonnollisesti myös Veikkauksen pitkävetokohde, katso kertoimet täältä.

Muista myös Ilves-app, josta näet ensimmäisenä Ilveksen avauskokoonpanon pelipäivänä ja parhaimman pelaajan äänestykseen osallistumalla voit voittaa erilaisia tuotepalkintoja.

Lue myös