Ennakko: Ilves käynnistää Veikkausliigan kautensa Oulussa

 

Kauan odotettu Veikkausliiga-kausi 2021 on viimein täällä! Viime kaudesta rajusti uudistunut Ilves aloittaa ottelunsa vieraskamaralla sunnuntaina. Sarjanousija AC Oulu kestitsee tupsukorvia perinteikkäällä Raatin stadionilla.

 

Tampereen Ilves ja ainoana liigaseurana Perämeren rannikkoseutua edustava AC Oulu kohtasivat helmikuussa Suomen Cupin merkeissä Pirkkahallilla. Aapo Heikkilä pääsi livahtamaan miesvartioinnilta boksiin ja laukoi avausosuman suoraan Niklas Jokelaisen syötöstä. Seuraavaksi Samu Alanko tarjoili paikan Heikkilälle, joka onnistui jälleen. Tupsukorvien maali syntyi, kun laituri Tuomas Ollila keskitti vasemmalta puolelta keskustaan, josta kapteenin nauhaa kantanut Felipe Aspegren kiskaisi komean volleyvedon takakulmaan. Kavennus ei auttanut, vaan taululle jäivät 1–2-lukemat. Voitostaan huolimatta AC Oulu jäi Ilveksen tavoin alkulohkoon, kun KuPS ja SJK marssivat jatkoon.

Sarjaotteluissa Ilves ja AC Oulu ovat viimeksi kohdanneet toisensa tamperelaisten nousuun johtaneella Ykkösen kaudella 2014. Kolmesta kohtaamisesta kissapeto voitti yhden ja hävisi kaksi. Tuolloin oululaisten riveissä täydet minuutit pelasi keskikenttäjyrä Tuure Siira, joka nyt aloittaa kuudennen kautensa Ilveksen väreissä. Saman kauden tupsukorvista nykyjoukkueessa vaikuttaa enää ainoastaan toppari Tatu Miettunen.

 

Uudet tuulet puhaltavat Tampereella

Kaudella 2020 Ilves sijoittui Veikkausliigassa viidenneksi. Eroa neljänteen sijaan ja viimeiseen eurocup-paikkaan jäi vain yksi piste. Sittemmin joukkue on uudistunut poikkeuksellisen paljon. Esimerkiksi kapteenistosta Mika Hilander ja Lauri Ala-Myllymäki ovat jatkaneet matkaa. Teinitalentit Naatan Skyttä ja Maksim Stjopin ostettiin ulkomaille.

Jo entuudestaan nuori joukkue on pienentynyt keski-iältään. Esimerkiksi cup-ottelussa Oulua vastaan joukkueen keski-ikä oli alle 22. Nuorisomaajoukkueista tutut nimet maalivahti Rasmus Leislahti, toppari Kalle Katz, vasen pakki Tuomas Ollila, keskikentän dynamo Teemu Jäntti sekä hyökkääjäkaksikko Momodou Sarr ja Eetu Vertainen ovat kaikki lupaavia vuosituhannen vaihteessa syntyneitä talentteja. Ulkomaalaisvahvistukset Vigori Gbe, Patrick Loa Loa, Hernán Luna ja Eric Oteng ovat niin ikään parikymppisiä pelureita.

Kaudella 2021 keltavihreiden kokeneinta kaartia edustavat 27-vuotiaat Felipe Aspegren ja Ilari Mettälä. Lisäksi 26-vuotiaat Tatu Miettunen, Tuure Siira, Joona Veteli ja Baba Mensah ovat Ilveksen mittapuulla ”vanhusten” osastoa.

Pitkä harjoituskausi on sujunut joukkueelta vaihtelevasti. Tuntuma on kuitenkin nousujohteinen, ja viikko takaperin viimeinen harjoitusottelu ennen liigakautta päättyi hienoon 2–0-voittoon IFK Mariehamnista. Peli oli isännillä koko ajan hallinnassa ja mahdollisuus oli ottaa suurilukuisempikin voitto. Saarelaisten oman maalin lisäksi kamerunilaishyökkääjä Patrick Loa Loa osui tolppien väliin.

Varmoja poissaolijoita maanantailta ovat loukkaantuneet puolustajat Juho Pietola ja Tuomas Ollila sekä hyökkääjä Ilari Mettälä.

 

Oulu takaisin liigakartalle

Jos on liigakautta odotettu vesi kielellä Tampereella, niin samaa voi varmasti sanoa myös Oulun leveysasteilla. Viimeisimmästä AC Oulun Veikkausliigan kotiottelusta on ehtinyt vierähtää jo yli 10 vuotta, eli tarkalleen ottaen sunnuntaina 3852 päivää.

Oulun ”laivastonsiniset” pelasivat edellisen kotiottelunsa Veikkausliigassa 17.10.2010, jolloin vastassa oli jyväskyläläinen JJK. Lopputulos kirjattiin maalein 1–2 huolimatta Janne Hietasen 11. minuutilla viimeistelemästä johtomaalista. Viimeisin maali kaikkiaan on vajaata viikkoa myöhemmältä ajalta. AC Oulu haki kauden 2010 päätöskierrokselta 2–1-vierasvoiton FF Jarosta ja voittomaalin iski Juuso Majava.

Seura ei saanut liigalisenssiä kaudelle 2011, joten edessä oli pitkä vaellus Ykkösessä. Avaimet pääsarjapaluulle ansaittiin viime vuonna, kun oululaiset voittivat Ykkösen kolmen pisteen erolla toiseksi tulleeseen FC KTP:hen.

Päävalmentaja Jyrki Aholan avainpelaajia olivat yhdeksän maalia iskenyt Aapo Heikkilä ja pitkän kansainvälisen peliuran tehnyt luottopuolustaja Rafinha. Onnistujien listalta esim. Fareed Sadat ja Ilvestäkin aiemmin edustanut Niklas Jokelainen iskivät molemmat viisi maalia mieheen. Heidän kanssaan Ilves ja muut liigajoukkueet saavat olla tarkkoina.

Aholan paletista voi nostaa mielenkiintoisina niminä esiin myös esimerkiksi toisen polven oululaisfutari Anselmi Nurmelan ja kotikaupunkiinsa palanneen Jarkko Hurmeen. Vuonna 2003 syntynyt Miika Koskela on nuoresta iästään huolimatta hyvää vauhtia matkalla kohti liigan topparieliittiä.

SJK isännöi AC Oulua Veikkausliigan kenraalissa viikko sitten OmaSp Stadionilla. Kuumia tunteita herättänyt ottelu päättyi lukemiin 1–1. Aapo Heikkilä oli jälleen keskiössä, kun hänen antama vapaapotku meni SJK-puolustuksen kautta omaan maaliin.

 

Koutsin kommentit

49-vuotias Jarkko Wiss aloittaa jo kuudennen kautensa Ilveksen päävalmentajana. Valmennus on muiltakin osin vanha tuttu, mutta pelaajistoa myllättiin uusiksi tarkoituksella.

Ei taustalla mitään erikoista ollut. Viime vuotta lukuunottamatta meillä on aina ollut melko suuri vaihtuvuus. Osa lähti nyt onnellisesti ulkomaille. Kaikki osapuolet ovat varmasti siihen tyytyväisiä ja saimme taas muutaman nuoren eteenpäin uralla.

Osa lähti muista syistä eri osoitteisiin, mutta kyllä myös halusimme isoa muutosta. Se oli tietoinen valinta ja suunnitelmissa jo viime kauden aikana. Totta kai haluamme lupaavia pelaajia muualtakin oman juniorituotannomme lisäksi, Wiss toteaa.

Kissapedon riveissä moni pelaaja on saanut ensiminuuttinsa pääsarjatasolla. Samaa on luvassa etenkin nyt avauskierroksella.

Selvää on, että maanantaina nähdään paljon liigadebytantteja. Viime aikoina palaset ovat loksahdelleet kohdilleen. Skytän lähdön jälkeen pelisysteemimme on muuttunut hieman. Pelaajat ymmärtävät mitä haetaan ja pikkuhiljaa murtautumisvaihe paranee.

Keskushyökkääjä Loa Loa on tullut hyvin mukaan, vaikka alla on pidempi pelaamattomuus alla. Kunnon kerääminen vaatii vielä aikaa, mutta hän parantaa koko ajan otteitaan. Taktinen ymmärrys on hyvällä tasolla.

Yleisöä ei vielä saa ottaa stadionille, mutta keltavihreä porukka odottaa avausvihellystä malttamattomana. Sunnuntai-iltana ollaan jo pelipaikkakunnalla.

Hyvin on valmistautuminen sujunut. Lauantaina harjoittelimme Ratinassa ja saimme tuntumaa luonnonnurmeen. Sunnuntaiaamuna lähdimme reissuun. Seinäjoella stoppi, treenit ja ruokailu. Pyrimme matkustamaan mahdollisimman turvallisesti perille Ouluun.

Kentän kunto on pieni arvoitus ja se tulee vaikuttamaan pelisuunnitelmaan. Raatin nurmea pitää käydä kurkkaamassa. Pelin aikanakin pinta voi muovautua paljon. Kentänhoitajat ovat varmasti tehneet kaikkensa, mutta luonto on mitä on.

Kollega Jyrki Aholan pelikirjaan on perehdytty tarkoin.

Oululla on selkeä ajatus pelissään. He luottavat omaan pallolliseen peliin ja prässäävät aika voimakkaastikin. Hyvä nousijajoukkue, jossa on taitavien nuorten tuttujen lisäksi esimerkiksi Rafinha selkeänä pelillisenä johtajana. Porukka on myös ollut kasassa jo pitkään, Wiss tietää.

 

Joukkueet selvittelivät välejään viimeksi cupin ottelussa helmikuussa. (kuva: Jimi Soinila)AC Oulu vs. Ilves 
3.5. klo 18.30 Raatin stadion

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös