Ennakko: Pistetiliä lähdetään avaamaan Oulun kustannuksella

Tampereen Ilves ja ainoana liigaseurana Pohjois-Suomea edustava AC Oulu kohtaavat pääsiäissunnuntaina. Oululaisten oma nurmikenttä ei ole vielä toipunut talvesta, joten pelipaikkakuntana toimii toiseksi pohjoisin liigakaupunki Vaasa. Laivastonsiniset ovat pistetilinsä jo avanneet, ja sama tavoite on nyt myös keltavihreillä.

 

Yhteinen historia

AC Oulu nousi viime kaudeksi takaisin pääsarjatasolle kymmenen vuoden tauon jälkeen voitettuaan Ykkösen 2020. Liigakauden avausottelussa Ilves haki kolme pistettä, kun yhtä päivää vaille 19-vuotias Eetu Mömmö teki kaksi hienoa puskumaalia. Toisessa kohtaamisessa samainen mies laukoi komeasti ottelun ainokaisen, joten Mömmön tehokkuus koitui oululaisten kohtaloksi.

Joukkueiden viimeisin keskinäinen ottelu on kuitenkin sangen tuore tapaus. Harjoitusottelu kuukausi sitten päättyi maali-iloittelun myötä sinipaitojen 4–3-voittoon Kaupin tekonurmella. Treenipelit ovat kuitenkin aina treenipelejä.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset sarjaotteluissa olivat tamperelaisten nousuun johtaneella Ykkösen kaudella 2014. Kolmesta kohtaamisesta Ilves voitti yhden ja hävisi kaksi. Tuolloin oululaisten riveissä täydet minuutit pelasi keskikentän ankkuri Tuure Siira, jolla on nyt menossa kuudes kausi keltavihreissä. Saman kauden Ilveksestä nykyjoukkueessa vaikuttaa enää toppari Tatu Miettunen.

Viisi viimeisintä virallista kohtaamista:
30/07/21 VEI Ilves 1 – 0 Oulu
03/05/21 VEI Oulu 0 – 2 Ilves
13/02/21 SUC Ilves 1 – 2 Oulu
28/09/14 YKK Oulu 4 – 1 Ilves
27/07/14 YKK Ilves 0 – 1 Oulu

 

Kevät 2022

AC Oulu jäi viime kaudella sarjan toiseksi viimeiseksi. Päävalmentaja Jyrki Ahola oli vetäytynyt tehtävistään syyskuussa. Sarjapaikka kuitenkin uusiutui, kun oululaiset voittivat jännittävän liigakarsinnan pohjoista ”paikallisvastustaja” Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Yhteismaalit menivät 3–2 Oulun eduksi.

Viime syksynä Gnistanista pelastajaksi saapunut portugalilainen Ricardo Duarte on modernin akateemisen ja kansainvälisen valmentajan prototyyppi. 42-vuotiaan on kuitenkin ansaittava paikkansa auringossa. Oulun odotetaan uusivan sarjapaikkansa selvästi ilman karsintoihin joutumista. Avainpelaajia etenkin hyökkäyssuuntaan ovat liechensteinilainen Dennis Salanovic, Suomen A-maajoukkueessakin esiintynyt Moshtagh Yaghoubi sekä aivan vastikään lainasopimuksella Norjasta saapunut Enoch Banza.

Tähän mennessä Oululla on kasassa yksi piste. Avausottelu VPS:n vieraana päättyi 2-2, ja viikko sitten FC Inter oli kotonaan vahvempi 2–1. Ilves puolestaan on puolestaan hävinnyt molemmat ottelunsa samoin 1–2-lukemin. Aluksi Pirkanmaan derbyssä pisteet jäivät Valkeakoskelle, ja toisen ottelunsa vei nimiinsä KuPS, joka jatkaa ennätyspitkän tappiottomien otteluiden putken (24) kasvattamista.

Ilveksen edustus- ja kakkosjoukkueella on ollut loukkaantumishuolia keskikentällään. Tilanteeseen reagoitiin pestaamalla juuri 21 vuotta täyttänyt Axel Vidjeskog KuPS:sta. Lainasopimus ulottuu heinäkuun 17. päivään asti.

 

Koutsin kommentit

Ilveksen valmistautuminen kauden kolmanteen otteluun ei ole mennyt aivan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta päävalmentaja Toni Kallio tuntee joukkueen hyvän sopeutumiskyvyn.

Jos olisimme normaaliaikataulun mukaan pelanneet vasta maanantaina Oulussa, niin menisimme päivää ennen jo paikan päälle. Vaasa on vielä tarpeeksi lähellä, että pelipäivänä vasta liikutaan, Kallio kertoo.

Vähän on valmistautuminen poikennut tavanomaisesti muutenkin, kun tässä oli cupin peli välissä. Siitä on palauteltu. Kaupissa on myös menossa pääsiäisturnaus, niin se muokkaa meidänkin harjoitusaikataulun uusiksi. Kyllä me hyvän valmistautumisen kuitenkin saamme aikaiseksi.

Sunnuntain vastustajan metkuista saatiin osviittaa jo maaliskuun kohtaamisessa. Keltavihreiden riveistä puuttuu varmuudella Yusif Moussa. Tuure Siira ja Kai Meriluoto eivät välttämättä löydy kokoonpanosta aivan vielä. Uusi keskikentän vahvistus Axel Vidjeskog sen sijaan on täydessä vireessä valmiina näytönpaikkaan.

–  Oulu luottaa omaan pallonhallintaansa. Meidän pitää olla aktiivisia prässipelissä ja saada heidät pois mukavuusalueeltaan. Saimme opetuksen heidän rakentamisvaiheesta ja murtautumismalleista kevään harjoituspelissä. Juoksijoita Oululla riittää ja palloa halutaan boksiin, jossa löytyy ratkaisuvoimaa, Kallio kuvailee.

Saamme Axelista box-to-box-pelaajan, joka haluaa ja pystyy olla pallossa kiinni. Samalla terve kilpailutilanne pysyy päällä. Tume alkaa olla lähellä pelikuntoa, katsotaan viimeistelytreenissä tarkemmin. Emme missään nimessä halua rikkoa häntä heti perään uudestaan. Kaitsulla alkoi kuumeilu Turun cup-reissulla, ja vaikka hänkin on tervehtynyt, niin peli voi tulla liian nopeasti eteen.

 

Petteri Pennanen teki viime ottelussa Ilves-uransa ensimmäisen liigamaalin. (kuva: Jimi Soinila)

AC Oulu vs. Ilves  su 17.4. klo 16.00 Vaasa

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...