Emile Paul Tendeng: ”Joukkue tulee aina ensin”

Emile Paul Tendeng – Tammelan taikuri

Viime lokakuussa Ilveksen Emile Paul Tendeng valittiin Veikkausliigan parhaimmaksi pelaajaksi. Huikealla debyyttikaudellaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja antoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä, eniten koko sarjassa. Koko suomalaisen jalkapalloyleisön hurmannut pallotaituri lähtee innokkaana uuteen kauteen Ilves-paidassa.

Edellinen kausi sujui Ilvekseltä mainiosti. Yksi menestyksen tärkeimmistä takuumiehistä jäi kaikille mieleen. 25-vuotias senegalilainen hätkähdytti viikosta toiseen hienoilla harhautuksilla ja tarkoilla syötöillä. Maalejakin syntyi kunnioitettavat seitsemän kappaletta. Tendeng sai nopeasti lempinimen Tammelan Taikuri. Hän pystyi taianomaisilla suorituksillaan ratkaisemaan tiukkoja pelejä. Sympaattisena kaverina tunnettu Tendeng on kuitenkin viimeinen hehkuttamaan omaa suuruuttaan: ”Joukkue tulee aina ensin. En ole mikään tähti. Viime kauden menestys oli koko joukkueen ansiota. Valmentajat Jarkko Wissin johdolla ja muut pelaajat auttoivat minua valtavasti. Minut otettiin upeasti vastaan, eikä pidä unohtaa Ilveksen hienoja faneja. Tärkeintä on reilu peli ja voittaminen, ei minun henkilökohtaiset tilastoni.”

Vaikka Tendeng ei mielellään tuo saavutuksiaan esiin, ei niissä ole mitään hävettävääkään. Hän syntyi Ziguinchorissa Senegalissa. Jalkapalloura alkoi Casa Sport -seurassa, jossa nuori lupaus voitti tulokaskaudellaan Senegalin maalikuninkuuden 2010. Sitä seurasi kaksi liigamestaruutta 2011 ja 2012 sekä ensimmäinen maajoukkuekutsu. Vuoden 2013 visiitti Romanian pääsarjassa jäi lyhyeksi Vaslui-seuran talousvaikeuksien vuoksi, ja mies palasi kotimaahansa. Vuoden 2016 alussa Tendeng jäi Jarkko Wissin haaviin. Testijakson päätteeksi Ilves tarjosi kahden vuoden sopimusta, ja loppu on historiaa. Vuoden mittaan Tendengin avut kiinnittivät muiden seurojen huomion, mutta mies halusi jäädä Tampereelle. ”Pidän tästä kaupungista ja kaikki ovat kohdelleet minua hyvin. Ilves on kuin yksi iso perhe, en ole kokenut vastaavaa ryhmähenkeä aiemmin urallani.”

Elo Suomessa on sujunut hyvin, vaikka alku vaatikin lämmittelyä. ”Kun vuosi sitten saavuin talvella Suomeen, en välttämättä tiennyt mitä odottaa. Eri manner omine tapoineen ja ominaisuuksineen. Kotona minulla on iso suku ja perhe oli aina ollut lähellä.” Myös urheilullinen puoli oli erilaista, mutta sopeutuminen sujui nopeasti: ”Olin tottunut pelaamaan 40-asteen helteessä vähemmän fyysistä sekä taktista jalkapalloa. Se ei kuitenkaan ollut mikään ongelma. Peli Ilveksessä lähti sujumaan. Meillä oli paljon uusia ja nuoria pelaajia. Kovin moni ulkopuolinen ei uskonut joukkueemme pärjäävän. Osoitimme kuitenkin, että pystymme pelata hienoa jalkapalloa ja voittaa pelejä. Nyt meihin uskotaan täysillä.”

Usko on Tendengille tärkeää. Alkavan kauden tavoitteet saavat hänet innostumaan. ”Uskon, että taistelemme mitaleista. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee katsomaan otteluita ja kannustamaan. Luotetaan toisiimme jatkossakin!”

Katso alta Tendengin videohaastattelu

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...