David Addy – Minä en unelmoi, minä elän

Ilveksen vahvassa puolustuslinjassa pelaa yksi tälle kaudelle uusi kasvo. Nuorten maailmanmestari 10 vuoden takaa sekä kaksi Portugalin Cupin mestaruutta urallaan voittanut ghanalainen David Addy on ainakin alkukaudesta vallannut vasemman laitapuolustajan tontin itselleen.

Davidille tämä on jo toinen visiitti Suomessa, sillä toissa kaudella hän edusti RoPS:ia kolmen kuukauden ajan. ”Aika Rovaniemellä oli ihan hauskaa, mutta siellä oli aina niin kylmä”, David naurahtaa. ”Valitin varmaan joka päivä säästä, kesälläkin”, hän vielä nauraen jatkaa.

Lahjakas David tutustui jalkapalloon erittäin nuorena. ”Afrikassa jalkapalloa pelaavat kaikki lapset ja kaiken aikaa. Enköhän minäkin potkinut palloa heti kun opin kävelemään”, David muistelee. Hänen lahjakkuutensa myös huomioitiin varhaisessa vaiheessa ja hän pääsi hollantilaisen suurseura Ajaxin ylläpitämään paikalliseen akatemiaan. Siellä häntä jalostettiin ammattivalmentajien opeilla yhä paremmaksi ja ensimmäinen varsinainen iso voitto tuli 2009, kun David voitti Ghanan riveissä Afrikan Nuorten mestaruuden. Varsinainen jättipotti tuli myöhemmin samana vuonna, kun Ghana voitti U20 Maailman mestaruuden Egyptissä pidetyissä kisoissa. David oli yksi kisojen parhaista pelaajista ja varsinkin hänen vahva pelaamisensa finaalissa Brasiliaa vastaan nosti viimeistään hänen nimensä suuren maailman tietoisuuteen.

Hänen lapsuutensa idoli oli argentiinalaissankari Diego Maradona. ”Isäni alkoi näyttämään klippejä hänen pelaamisestaan ja sen jälkeen aloin itsekin seuraamaan hänen pelejään. Näin varmaan kaikki hänen pelinsä, harmi etten ole päässyt tapaamaan häntä livenä”, David miettii haikeana.

Davidin ura on kulkenut Tanskasta Portugalin ja Kreikan kautta Belgiaan, jossa hän on viimeksi pelannut todellakin ehjän ja täyden kauden. Intian, Rovaniemen ja Latvian kautta hän sitten löysi tiensä Tampereelle ja Ilvekseen. ”Ilves halusi minut ensin koeajalle, koska he halusivat nähdä missä kunnossa olen. En ole kuitenkaan koskaan ollut loukkaantumisen vuoksi pois kokoonpanosta. Testiaika meni hyvin ja oli mukavaa saada sopimus pian allekirjoitettua”, hän kertaa Ilvekseen saapumistaan.

”Meillä on todella, todella hyvä joukkue. Meillä on paljon nuoria ja todella lahjakkaita pelaajia. Voimme voittaa kenet tahansa tässä liigassa, mikäli vain noudatamme valmentajan luomaa pelisysteemiä ja uskomme itseemme”, David vakuuttaa. ”Olemme erittäin hyvin sisäistäneet pelisysteemin ja osaamme reagoida erilaisiin tilanteiseen tarvittavilla taktisilla muutoksilla. Maalivahtimme (Mika Hilander) ohjaa erittäin hyvin peliä, hän puhuu todella paljon pelin aikana”, hän antaa kapteenille tunnustusta.

”Valmentaja Jallu (Wiss) on erittäin hauska tyyppi, hänellä on hyviä juttuja”, paljastaa David valmentajastaan. ”Oikeasti, hän on todella hyvä valmentaja. Hän tietää mitä tahtoo joukkueelta ja meiltä pelaajilta. Hän osaa hyvin keskustella ja perustella, hän todellakin kehittää pelaajia”, David jo vakavammin kertoo. ”Pidän myös erittäin tärkeätä sitä, että valmentajat ohjeistavat ja kontrolloivat nuorten pelaajien tekemisiä. Nuorille täytyy olla muistuttamassa myös levon tärkeydestä, etteivät harjoittele itseään jumiin”, hän kiittelee.

Joukkueen ilmapiiriä hän myös vuolaasti kehuu. ”Meillä on todella hauskaa yhdessä, se on erittäin tärkeää menestymisen kannalta. Minä taidan olla joukkueen hauskin kaveri ja ehkä nuo nuoret hiukan hiljaisia ja ujoja, mutta kaikkien kanssa tulen hyvin juttuun”, David vakuuttaa. ”Diogon (Tomas) musiikkimaku on kyllä kieltämättä välillä hiukan outo. Vaikka itse olenkin aika kaikkiruokainen musiikin suhteen, niin välillä outoja valintoja häneltä”, hän naurahtaen kertoo.

Vapaa-aikansa David on pitkälti viettänyt kotona. Hän tykkää kuunnella musiikkia, pelata Playstation-pelejä englantilaisten kavereidensa kanssa sekä chättäillä Englannissa asuvan vaimonsa kanssa. ”Ehkä nyt kun tulee kesä, lähden enemmän ulos keskustaan. Tykkään istuskella kahviloissa ja katsella ihmisiä. Ja käydä syömässä siipiä, ne ovat suurta herkkuani”, hän huudahtaa.

Kysyttäessä tulevaisuuden unelmista, häneltä saa melko yllättävän vastauksen.” Minä en unelmoi, elän tässä hetkessä. En tee mitään suunnitelmia tulevaisuuden varalle, sillä en halua pettyä. Luotan siihen, että kohtalo kuljettaa minua eteenpäin ja otan vastaan sen, mitä se tuo tullessaan. Life happens”, hän avaa elämänkatsomustaan. ”Tämä kausi on minulle erittäin tärkeä. Mikäli pelaan paljon ja todella hyvin, saatan päästä ensi kaudeksi isompaan sarjaan ja joukkueeseen. Mutta jos en, niin toivottavasti saan jäädä Ilvekseen”, hän hiukan edes avaa suunnitelmiaan.

Uran jälkeen David haluaa pysyä jalkapalloilun parissa, todennäköisesti valmentajana. ”Asetun todennäköisesti uran jälkeen Englantiin ja käyn siellä valmennuskurssit. Kyllä valmentaminen kiehtoo minua”, avaa David edes jonkin verran tulevaisuuden näkymiään.

Kannustajilta David toivoo jatkossakin kova äänistä kannustusta. ” Kyllähän se antaa uskoa ja voimia lisää, kun kuulee kannattajien laulavan. Jos he kerran uskovat meidän onnistuvan, niin miksi emme itsekin silloin uskoisi. Toivottavasti katsojia saadaan kuitenkin vielä enemmän kannustamaan Ilves voittoon”, hän päättää haastattelutuokion.

Lue myös