Brassitaituri Jair keskittyy ainoastaan seuraavan peliin

Täksi kaudeksi Ilvekseen siirtynyt Jair on ihastuttanut kannattajia läpi kauden rauhallisella ja järkevällä pelitavallaan. Brassitaituri jakelee millintarkkoja syöttöjä ja pystyy usein pelkällä hyvällä sijoittumisellaan katkomaan vastustajien hyökkäysyritykset.

Brasiliassa varmaan kaikki lapset unelmoivat jalkapalloammattilaisen urassa, niin teki myös Jair, joka hyvin nuorena päätti muuttaa pois kotoaan pelatakseen jalkapalloa isommassa seurassa. Hän satsasi kaiken jalkapalloon, eikä hänellä ollut mitään varasuunnitelmaa tulevaisuuden varalle.

2016 entinen huippufutari Luiz Antonio järjesti kolmelle nuorelle brassipelaajan mahdollisuuden tulla AC Ouluun lainalle. Jair osoittautui heti päteväksi pelimieheksi ja hän jäikin seuraan avainpelaajaksi kolmeksi kaudeksi.

”En tiennyt Suomesta yhtään mitään ennen saapumistani, joten olihan se melkoinen kulttuurishokki. Ilmasto oli todellakin erilaista, mihin olin tottunut”, naurahtaa Jair Diogo Tomasin toimiessa tulkkina. Suomen kieli kun ei vielä ole oikein tarttunut eikä englanninkielestäkään Jair osaa kuin jalkapallotermit, niin portugalintaitoinen Diogo toimii useinkin hänen tulkkinaan. ”Kaipaan edelleen äitiäni ja sisaruksiani kovasti, mutta olen oppinut pitämään Suomestakin”, jatkaa Jair. Sopeutumista on toki helpottaminen suomalainen puoliso ja yhteinen lapsi. ”Olen jopa tottunut suomalaiseen ruokaankin, vaikka hiukan kaipaankin brasialaista ruokaa. Haluan pitää yksityiselämäni poissa julkisuudesta ja erillään jalkapalloelämästä”, hän ilmoittaa.

Perhe, niin kotimaassa kuin Brasiliassa, on Jairille erittäin tärkeä. Vapaa-aikansa hän pyhittää perheelleen ja haluaa olla hyvä koti-isä. ”Jos on ollut minulta huono peli, niin keskustelen siitä puolisoni kanssa ja saatan soittaa äidillenikin. Parhaiten toimii kuitenkin se, että lähden lapseni kanssa puistoon leikkimään. Hänen hymynsä ja riemunsa pyyhkii kaikki murheet pois”, avaa Jair hiukan kotiolojaan. Myös uskonnon merkitys on hänen perheessään suuri, hän korostaa.

Ronaldinhon taitavuus ja peli-ilo ovat innoittaneet Jairiakin ja hän edelleen fanittaa tätä kovasti. Kotimaassaan Flamengoa ja Euroopassa Barcelonaa fanittava Jair tähtää yhä eteenpäin urallaan. ”Totta kai minulla on unelmia, mutta haluan pitää ne omana tietonani. Barcelonan riveissä olisi toki hienoa joskus pelata”, hän silmää iskien jatkaa. Pelaajauran päättymisen jälkeen hän erittäin todennäköisesti haluaa jatkaa jalkapallon parissa, fysikkavalmentajan rooli ainakin nyt kiinnostaa.

Joukkuetoverit kertovat Jairin olevan todellinen ystävä kaikille. Hän on leikkisä rauhallisella tavalla ja aina valmis auttamaan ystäviään. Valmennusjohto puolestaan kiittelee hänen johtajuusominaisuuksiaan, hän on erittäin vastaanottavainen ja halukas oppimaan uutta.

Muutto Oulusta Tamperelle oli hänelle iso asia. ”Tuntui ikävältä jättää entiset pelikaverit ja muuttaa toiseen kaupunkiin, mutta halusin päästä urallani eteenpäin. Hyppäys Ykkösestä Veikkausliigan olikin haastavampaa kuin olin kuvitellut, sarjojen välillä on kuitenkin melkoisen iso ero. Tampereelle olen kuitenkin kotiutunut erittäin hyvin”, avaa hän siirtoaan Tampereelle.

Ilveksen joukkuetta hän pitää erittäin kyvykkäänä ja tiedostaa totta kai sarjatilanteen ja kamppailun Suomen mestaruudesta. ” Me mietimme joukkueessa kuitenkin ainoastaan seuraavaa peliä, turha miettiä tulevia otteluita ja muiden tekemisiä. Jos keskitymme hyvin omaan tekemiseemme ja toteutamme valmentajan taktiikkaa, se auttaa meitä voittamaan aina seuraavan pelin”, Jair kertoo ylpeänä joukkueestaan.

Joukkuetovereistaan hän ei halua paljastaa mitään, ei edes pientä humoristista tiedonjyvästä. ”En halua kertoa mitään, se mikä tapahtuu joukkueen sisällä, jää myös joukkueen sisällä”, Jair virnistää. Kysyttäessä tulkkina toimivan Diogon kyvyistä toimia DJ:nä pukukopissa, saadaan mairea vastaus. ”Musiikki on loistavaa, juuri oikeanlaista. Saamme pukukoppiin oikeanlaisen tunnelatauksen Diogon musiikista”, kehuu Jair tulkkiaan. Tai siis, näin Diogo Jairin vastauksen ainakin suomentaa…

Jairin otteita pääsee seuraamaan seuraavan kerran sunnuntaina 11.8., kun Ilves matkustaa Maarianhaminaan IFK:n vieraaksi. Mikäli et pääse paikanpäälle, niin katso ottelu Ruudusta.

Seuraava kotiottelu onkin kärkiottelu KuPS:ia vastaan perjantaina 16.8. klo 18.30 Tammelan stadionille. Tule sinäkin katsomaan, miten Jair jälleen hassuttaa vastustajia!

Lue myös