Ilveksestä täksi kaudeksi Bangladeshin hallitsevan mestarin Bashundhara Kingsin riveihin siirtynyt 19-vuotias puolustaja Tariq ”Tarkka” Kazi on palannut koronatilanteen vuoksi takaisin Tampereelle. Hiukan normaalia erikoisempi sarjavalinta selittyy hänen perheensä sukujuurista ja Tarkkakin on omannut kaksoiskansalaisuuden.
Näin ollen siirtyminen suomalaisittain eksoottiseen ympäristöön ei tuonut nuorukaiselle kulttuurishokkia.
”Isä puhuu kotona bengalia, joten osasin kielestä perusasiat. Pystyin asioimaan kaupassa ja puhumaan kevyttä small-talkia. Ruoka on Bangladeshissa huomattavasti tulisempaa ja muutoinkin mausteisempaa, mutta siihenkin olin kotona tottunut isän hoitaessa monesti perheen kokkailut. Ehkä suurimmat erot tulivat varsinkin ilmaston suhteen. Bangladeshin lämmin ja kostea ilmasto on aivan erilainen verrattuna Suomen aina kylmään ilmastoon.”
”Ihmisetkin ovat siellä avoimempia ja ulospäinsuuntautuneita. Minutkin jo välillä tunnistetaan ostoskeskuksessa ja tullaan kättelemään ja ottamaan yhteiskuvia.”
Bangladesh ei ole turismin kohdemaa, joten siellä oleskelevat ulkomaalaiset ovat yleensä töidensä puolesta maassa. Mutta ei niin kaukaista kolkkaa maapallolta löydäkään, etteikö törmäisi toiseen suomenkieliseen.
” Siellähän on todella valtaisa vaatebisnes, joten sen ympärillä pyörii myös ulkomaalaisia. Samoin urheilijoiden joukossa ja jonkin verran vielä opiskelijoidenkin joukosta löytyy eurooppalaisia. Varsinkin Nordic Cafessa tapaa usein pohjoismaalaisia. Olin yhtenä iltana illallisella, kun lähistölle saapui kolmen miehen porukka. Yhdellä heistä oli rinnassaan nimikyltti Tero, joten kävin heti kysymään, olivatko suomalaisia. Siinä meni melkoinen tovi jutellessa suomen kielellä.”
Suomi ei ole täysin tuntematon maa Bangladeshissa, mutta luonnollisesti Tarkaltakin on Suomesta paljon kyselty.
”Kyllä he ovat kiinnostuneita kuulemaan Suomesta ja haluavat nähdä kuviakin. Lumi on Bangladeshissa tuntematon käsite, joten siitä he ovat kiinnostuneita. Kauhistelevat sitä, kuinka kylmissä olosuhteissa talvella Suomessa eletään.”
Jalkapallo on ammattimaista toimintaa myös Bangladeshissa
Bangladeshin liigaa ehdittiin ennen koronan tuomaa taukoa pelata ainoastaan kuusi kierrosta, mutta sarjan taso vakuutti nuoren puolustajan. Myös harjoittelu on hoidettu ammattimaisesti, kuten maan kärkijoukkueessa kuuluukin.
”Varsinkin kärkijoukkueet ovat kovia, mutta joukkueiden taso muutoin heittelee. Siinä missä Veikkausliigassa kuka tahansa pystyy voittamaan kenet tahansa, niin siellä resurssierot näkyvät kyllä kentälläkin.”
”Meidän joukkueemme valmentajat ovat espanjalaisia, joten harjoituksissa pelataan todella paljon erilaisia pienpelejä ja tekniikkaharjoitukset ovat vahvasti mukana.”
”Minut otettiin todella hyvin vastaan joukkueessa ja löysimme nopeasti joukkueeseen hyvän kemian. Miellän vielä itseni ulkomaalaiseksi ja vietänkin paljon aikaa meidän argentiinalaisten ja costaricalaisten pelaajien kanssa.”
Kauden avauskierros Bangladeshissa jäi Tarkan mieliin ikuisiksi ajoiksi, niin mahtava kokemus se hänelle oli.
”Jo matkalla stadionille meidän bussimme edessä ja takana kulki kannattajien autoja. He lauloivat kannatuslauluja ja tööttäilivät autoillaan. Mediaa oli paikalla todella paljon, ihan kaikessa muodoissa. Stadion aivan täynnä ja valtaisat seremoniat. Jopa norsu oli tuotu paikalle!”
Fanien innokkuudesta kertoo myös se, että vaikka joukkue joutuikin kauden kotipelit aloittamaan melko kaukana, niin fanit seurasivat perässä.
”Seuran omaa uutta stadionia vielä rakennettiin, joten lähin pelkästään meidän käyttöömme soveltuva stadion löytyi 400 km:n päästä. Sinne lennettiin kotipelit pelaamaan ja fanit tietysti seurasivat perässä.”
Kasvattiseura aina sydämessä
Nuori mies myöntää välillä kaivanneensa perhettään ja ystäviään Suomessa, mutta onneksi nykyään yhteydenpito on vaivatonta.
”Kyllähän sitä välillä iski pieni koti-ikäväkin ja kaipasi kavereiden kanssa hengaamista. Mutta olen itse valintani tehnyt ja jalkapallo on ammattini. Somen kautta on ollut kätevä pitää yhteyttä, joten se on tilannetta helpottanut.”
”Seurasin Japen (Janne-Pekka Laine) avustuksella kaikki Ilveksen talvikauden pelit, hiukan kikkailua se tosin vaati. Ilves on kasvattiseurani ja olen Futis-Liigasta urani aloittanut, joten aina seuralla on iso paikka sydämessäni. Mutta elän hetkessä ja nyt seurani on Bashundara Kings ja sen eteen paiskitaan hommia.”
Korona keskeytti pelaamisen myös Bangladeshissä, joten Tarkka päätti palata takaisin Suomeen. Paluu jäi hiukan viime tippaan eikä ollut sieltä kevyimmästä päästä muutoinkaan.
”Lähdin oikeastaan viimeisellä mahdollisella lennolla, sekin Lontooseen. Lento kesti kaikkiaan 12 tuntia. Lontoon kentällä jouduin odottamaan peräti 16 tuntia jatkolentoa. Nyt tiedän, miltä tuntuu nukkua lentokentällä.”
Tarkka on harjoitellut omatoimisesti, hyvin ohjeistettuna ja tunnollisesti. Kaipuu joukkueharjoituksiin on kuitenkin kova.
”Joka ilta meidän fysiolta tulee ohjeet, mitä seuraavana päivänä treenataan. Niitä sitten käydään läpi myös videopalavereissa. Kyllähän yksinharjoittelu on aina välillä ihan kivaa, mutta nyt sitä on saanut tehdä jo ihan riittävästi. Kaipaan jo joukkueen harjoituksia. Pääsen onneksi toukokuussa Ilves 2:sen pienryhmäharjoitteluun mukaan.”
Lopuksi Tarkka haluaa lähettää kannattajille tervehdyksensä.
”Pysykää terveinä, kyllä se jalkapallo palaa vielä. Tukekaa seuraa nyt, kun apua tarvitaan!”