AC Oulu on kääntämässä historiakirjaansa aivan uudelle sivulle

AC Oulu-Ilves 17.4.2022. Kuva: Jimi Soinila

Oululaisen jalkapalloilun nousua pääsarjatason kärkipaikoille on odotettu yli 40 vuotta. Taloudelliset ongelmat on Oulussa saatu selätettyä ja AC Oulu on noussut taistelemaan mitaleista.

Oululla on pitkät perinteet suomalaisessa jalkapalloilussa ja kahdesti on Suomen mestaruuskin mennyt Ouluun (OPS 1979, 1980). Yhdeksänkymmentä luvulla alkoivat kuitenkin taloudelliset ongelmat kiusata oululaista jalkapalloa, jolloin perinteikkäät OTP ja OLS yhdistyivät vuonna 1992 ja uudeksi seuraksi tuli FC Oulu.

Kauaa ei uusikaan seura pystyssä pysynyt, vaan joutui kokemaan konkurssin jälleen. Hetken aikaa oululaisten ykkösseurana toiminut Tervarit ei koskaan päässyt Veikkausliigan nousemaan, ja talousongelmat lopettivat tämänkin joukkueen taipaleen vuosituhannen alussa.

Näiden neljän oululaisseuran puheenjohtajat kokosivat voimansa ja perustivat syyskuussa 2002 Oulun Edustusjalkapallo ry:n, joka nimikilpailun myötä vaihtui AC Ouluksi. Uusi seura pääsi aloittamaan kilpailemisen Tervareiden paikalta Ykkösessä. Seuran väreiksi ja kutsumanimeksikin muodostui laivastonsiniset.

Ensimmäisen kerran laivastonsiniset nousivat Veikkausliigaan kaudelle 2007, mutta tuo visiitti kesti sen kauden. Uudelleen pääsarjatasolle oululaiset nousivat jälleen kaudelle 2010. Pelillisesti joukkue pystyi paikkansa Veikkausliigassa pitämään, mutta Palloliitolta ei kuitenkaan herunut lisenssiä seuraavalle kaudelle, joten paluu Ykköseen oli jälleen tosiasia.

Taival Ykkösessä kestikin melkoisen pitkään ja kauan Oulussa kaivattu nousu takaisin Veikkausliigan tapahtui viime kaudelle. Tämäkin nousu näytti jo jäävän ainoastaan yhden kauden mittaiseksi. Runkosarjan 11.sija tarkoitti joutumista karsintasarjaa, jossa RoPS voitti ensimmäisen osaottelun kotonaan 2–1. AC Oulu kuitenkin säilytti sarjapaikkansa yhteismaalisäännön turvin voittamalla Oulussa 2–0.

AC Oulun päävalmentajana on nähty nimekkäitä pääkäskijöitä. Steven Polack, Harri Kampman ja Juha Malinen etunenässä. Pelaajista ensimmäisenä tulee mieleen tietenkin Ilveksen keskikentän luotettava Tuure Siira. Myös yhä edelleen AC Oulun riveissä pelaava Rafinha on helppo nimetä tunnetuksi pelaajaksi. Pitkän uran Suomessa pelannut brassipelaaja on piipahtanut urallaan myös Tampereella.

Oulussa on pitkään odotettua oman kaupungin joukkueen kamppailevan pääsarjatason mitaleista. Välillä rahaa on käytetty runsaasti, välillä vähän niukemmin. Tällä kaudella AC Oulun on kannattajiensa riemuksi vahvasti mukana kamppailussa Mestaruussarjapaikasta, joten olisiko tämä vuosi oululaisten vuosi?

Lue myös