Raportti: Ilves voitti saarelaiset tennislukemin

Ilves tasoittaa ja pitkän vierasmatkan tehneet fanit juhlivat taustalla.

Ilves ja IFK Mariehamn mättivät peräti yhdeksän maalia Maarianhaminan pimenevässä syysillassa. Kotijoukkue johti jo 2-0, mutta sisukkaat tupsukorvat iskivät puolessa tunnissa kuusi maalia ja voittivat lopulta lukemin 3-6.

Avausjakso maltillista

Peräti kahdeksan kotimaista Ilves-pelaajaa ovat tehneet Veikkausliiga-debyyttinsä kuluvalla kaudella. Viimeisin heistä on 19-vuotias hyökkääjä Mauro Severino, joka muodosti tänään nälkäisen hyökkäyskolmikon Niklas Jokelaisen ja Ilari Mettälän kanssa. Suomen poikamaajoukkueitakin edustanut Severino liittyi tamperelaisten riveihin kuukausi sitten Turun Palloseurasta.

Ilveksellä riitti nuoruuden intoa muuallakin kuin hyökkäyksessä, sillä koko aloituskokoonpanon keski-ikä oli vain 21 vuotta. Topparikaksikosta Roope Huhtala oli ensimmäistä kertaa avauksessa ja Tatu Miettunen toimi ensimmäistä kertaa kapteenina. Heidän alapuolellaan Johannes Luukkanen pelasi kauden neljännen liigaottelunsa.

Pelitapahtumien alkuvilskeessä kokemus oli kuitenkin valttia. Alle puoli tuntia oli pelattuna, kun kotijoukkue siirtyi 1-0-johtoon. Miettunen joutui taklaamaan maalia kohden rynninyttä Joel Mattssonia sääntöjen rajamailla. Pallo vietiin pilkulle, eikä Amin Nazari erehtynyt laukauksessaan.

Ensimmäisellä puoliajalla Severinolla oli parikin tilaisuutta iskeä maali heti debyytissään, mutta IFK:n kesähankinta Igor Levchenko oli valppaana tolppien välissä.

Vaatimattomat kahdeksan maalia toisella jaksolla

Toinen puoliaika käynnistyi Ilveksen kannalta murheellisesti. Ivan Tatomirovic jatkoi pallon Keaton Isakssonille, joka juoksi pallon maaliviivalta sisään. 2-0-tilanteessa moni vierasjoukkue olisi laskenut leukansa rintaan, mutta ilta oli vielä kirkastumassa tamperelaisille.

Ilves kavensi nopeasti. Tatu Miettunen voitti kaksinkamppailutilanteen ja puski pallon Niklas Jokelaiselle. Terävä laukaus suoraan syötöstä livahti Levchenkon käsien kautta rysään.

Keskiviikkoisessa ottelussa tupsukorvia kahdesti kurittanut Simon Silverholt karkasi jo läpiajoon, mutta tällä kertaa ruuti oli märkää miehen kaatuessa omiin jalkoihinsa ennen kunnollista laukausta.

65. minuutilla Ilves nousi tasoihin 2-2, kun Tuomas Rannankarin antama kulmapotku leijaili valkopaitojen keskeltä suoraan maaliin ilman, että kukaan olisi saanut keskitykseen kunnon kosketusta.

Hetkeä myöhemmin Johannes Luukkanen nappasi ”gamesaver”-torjunnan aivan alakulmasta ja piti joukkueensa mukana kamppailussa.

73. minuutilla Ilves siirtyi lopullisesti kuskin paikalle. Eero Tammiselta vedettiin tylysti jalat alta rangaistusalueen laitamilla. Seuranneesta rangaistuspotkusta keskikentän voimanpesä Issa Thiaw naulasi pallon itsevarmasti maaliin.

Sähäkistä nousuistaan tunnettu Iiro Järvinen tuntui vain piristyvän mitä pidemmälle ottelu eteni. Vartti ennen päätösvihellystä hän suoritti hienon syötönkatkon ja säntäsi omalta kenttäpuoliskolta pystyjuoksuun. Järvinen pinkoi tuulispäänä läpiajoon ja lopulta Levchenkon kohdatessaan chippasi pallon tämän yli. Kylmänviileä ratkaisu nuorukaiselta.

Maalihanat aukesivat täydellä teholla. Seuraavaksi nähtiin kaksi maalinedustahässäkästä syntynyttä tahtomaalia. Aluksi Järvinen luuti Levchenkon sylkäisemän irtopallon tolpan kautta sisään. Hetkeä myöhemmin Tatu Miettunen hyödynsi kulmapotkun jälkitilanteen, kun IFK ei saanut purettua palloa ajoissa. Toppari oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja Ilves johti ottelua jo 2-6.

Ottelun lisäajalla IFK:n ykköspyssy Aleksei Kangaskolkka kävi kaunistelemassa lukemat 3-6:een. Se oli kuitenkin saarelaisille laiha lohtu tässä eriskummallisessa ottelussa. Ilves iski kuusi maaliaan puolessa tunnissa jättäen IFK:n pyörälle päästään. Laukauksia kotijoukkueen maalia kohden kertyi peräti 16 kappaletta.

Koutsin kommentit

Monessa liemessä keitetty Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss ei hätkähtänyt, vaikka ensimmäinen puoliaika ei ilonaiheita juurikaan tarjonnut.

 – Ensimmäisellä jaksolla peli oli vielä aika tasaista. Ehkä saarelaiset olivat hieman niskan päällä, mutta oli meilläkin omat paikkamme. Puoliajalla puhuimme siitä, että pysytään positiivisina ja laitetaan kaikki peliin mitä löytyy, Wiss kertaa.

Sopiva rotaatio pelaajistossa ratkaisi edun Ilvekselle.

 – Toisella jaksolla IFK selvästi väsähti. Se, että he vaihtoivat vain yhden pelaajan viime pelistä loukkaantumisen vuoksi, alkoi näkyä. Aloimme pelata suorempaa palloa kovalla kulutuksella olleita saarelaisia vastaan. Meillä oli enemmän vaihtuvuutta ja hyvät energiatilat.

 – Saimme molemmat hyökkääjämme lähekkäin ja tuen kakkospalloille. Niiden kautta pääsimme jatkamaan hyökkäyksiä. Sitten pallo hieman pompahteli eduksemme ja olihan siellä toki hienojakin maaleja seassa.

 – Meillä oli viisi A-junnua avauksessa. Sieltä löytyi näyttämisen halua ja ennakkoluulottomuutta. Mahtava esitys kokenutta ja rutinoitunutta Maarianhaminaa vastaan, Wiss kertoo.


27min Nazari (rp) 1-0
51min Isakksson 2-0
55min Jokelainen 2-1
65min Rannankari 2-2
73min Thiaw (rp) 2-3
78min Järvinen 2-4
81min Järvinen 2-5
86min Miettunen 2-6
92min Kangaskolkka 3-68
Ilveksen kokoonpano

kentällä:

#9 I. Mettälä -> 62min #20 E. Tamminen
#21 N. Jokelainen -> 84min #5 J. Tanska
#17 M. Severino -> 73min #3 D. Tomas
#25 I. Thiaw
#6 M. Ojala
#8 I. Järvinen
#19 T. Rannankari
#16 T. Miettunen (c)
#24 R. Huhtala
#22 T. Kazi
#12 J. Luukkanen (mv)

vaihdossa:

#2 A. Moundi
#29 S. Haarala
#32 M. Riikonen (mv)
#15 M. Almén
Seuraava ottelu

to 13.9. Ilves – FC Honka klo 18:30 Tammela

Lipunmyynti »
Otteluraportit tarjoaa POAS


Pirkan Opiskelija-asunnot on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö, jolla on tällä hetkellä reilu 30 talokokonaisuutta kaupungin eri osissa. Asunnot on tarkoitettu peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville sekä alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.

Lue lisää:
poas.fi »

Lue myös