Raportti: Kliininen Ilves kellisti TPS:n

Ilveksen tuttu ratkaisija, Marius Noubissi

Ilves ja TPS ottivat yhteen Turussa. Kotijoukkue oli pääosin hallitsevampi osapuoli, mutta Ilves teki omista paikoistaan tarvittavat maalit. Nuori joukkue sai jälleen arvokasta kokemusta ja uuden liigadebytantin.

Avausjakso: TPS tuhlailee, Ilves rankaisee

Ilves ja TPS marssittivat Veritas-stadionin nurmelle hyvin pitkälti nuoret ja omassa seurassa jalkapallo-oppinsa saaneet pelurit. Molemmilla joukkueilla nähtiin etenkin alakerrassa uutta verta. Ilves-puolustajien keski-ikä oli vain 18 vuotta. Chievo Veronan lainapestiltä palannut laitapakki Martti Haukioja teki ensiesiintymisensä kissapedon riveissä tällä kaudella.

Kotijoukkueen muutoksia kokenut puolustus koitui huolen aiheeksi jo ensimmäisen vartin aikana. Tamperelaiset siirtyivät johtoon, kun vasta toisen liigapelinsä pelannut TPS-toppari Otto Shultz tuikkasi Ilves-hyökkääjä Tiemoko Fofanan keskityksen omaan maaliin yhdeksännellä peliminuutilla. Hetkeä myöhemmin vasen laitapuolustaja Juri Kinnunen joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia.

TPS ei kuitenkaan lamaantunut, vaan otti hallitsevan roolin nopeaa tasoitusta hakiessaan. Tupsukorvat hieman passivoituivat ja vetäytyivät puolustusasemiin. Useista hyvistä maalipaikoista huolimatta Ilves-kippari Mika Hilander ei ollut ohitettavissa maalinsa suulla.

Juuri ennen taukovihellystä Marius Noubissi päästi joukkueensa pälkähästä punnertamalla vastaiskusta 0-2-lukemat taululle. Maali oli hyökkääjäkolossille kauden kahdeksas ja lisää oli luvassa.

Toinen jakso: Pilkut molempiin päihin

Muutamaan otteseen kotiyleisön maaliodotukset nousivat, mutta pettymyksen huokaukset täyttivät lehterit. Ottelun kulku kuvasti TPS:n heikkoa viimeistelyä koko kauden ajalta. Samoista ongelmista kärsineen Ilveksen ruuti sen sijaan on kuivunut heinäkuun helteissä.

Vikkelä hyökkäyskaksikko Noubissi ja Fofana pyrki näyttäviin suorituksiin hyökkäyspäässä. Lopulta Noubissin paineen luonti oli liikaa TPS-puolustukselle. Kamerunilainen töytäistiin selkäpuolelta kumoon keskitystilanteessa ja pallo vietiin pilkulle. Noubissi otti itse vetovastuun ja pallo upposi tarkasti tolpan juureen, kun peliä oli noin tunti takana.

Ottelu näytti jo ratkenneen, mutta muutamaa minuuttia myöhemmin kotijoukkue sai vielä pienen toivonkipinän. Tällä kertaa Juho Montola kaadettiin keskitystilanteessa rangaistuspotkun arvoisesti. Vahvaa debyyttikauttaan liigassa pelaava Onni Valakari upotti pallon verkon perukoille.

Todellista takaa-ajoa ei kuitenkaan syntynyt. Ilves ei varsinaisesti osoittanut häikäiseviä suorituksia tänään, mutta otti selvän 3-1-vierasvoiton. Positiivista oli myös jälleen kerran yksi Veikkausliiga-debytantti keltavihreässä asussa; loppuhetkillä 18-vuotias toppari Roope Huhtala pääsi tositoimiin. Voitolla Ilves nousi sarjassa kuudenneksi vain neljän pisteen päähän pronssisijoituksesta.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss toteaa pelisuunnitelman onnistuneen, vaikka nuori joukkue oli ajoittain selvästi vastaanottavampi osapuoli.

 – Pelasimme näissä olosuhteissa ihan järkevästi ja harkitusti. On toki myönnettävä, että TPS sai hieman liikaa pelattua palloa vaara-alueille. Kuten aiemminkin tällä kaudella, he hallitsivat palloa paljon, mutta ehkä sitten se viimeinen rutistus hyökkäyksessä puuttuu, Wiss arvioi.

 – He olisivat voineet tehdä jokusenkin maalin, mutta etäisyys puolustajiemme ja maalivahdin välissä säilyi hyvänä. Ehdimme riittävän ajoissa pallon ja maalin väliin tukkimaan juoksuja.

Hyökkäyksessä nähtiin kaivattuja onnistumisia ja puolustuksen uusille kasvoille saatiin arvokasta kokemusta.

 – Vastaiskupelaamisemme oli ihan toimivaa ja paikkoja oli myös meillä usempaan osumaan. Hyökkääjämme voittivat heidän toppareitaan aika terävästi, kunhan vain saimme toimitettua palloa heille. Hyvä esitys yläkerralta tänään.

 – Roope Huhtala on ollut hyvä harjoituksissa ja hän pääsi nyt sitten pelikentällekin asti. Halusimme turvata lopussa johtoasemaa, joten vaihdoimme pelisysteemiä. Martti Haukiojalla ei ole montaa ottelua alla viime kuukausilta, joten pelikunto ja -tatsi voi olla vielä vähän hakusessa. Paljon oli kuitenkin positiivisia merkkejä ilmassa, Wiss toteaa lopuksi.

Katso ottelukooste IlvesTV:stä


9min oma maali 0-1
45min Noubissi 0-2
59min Noubissi rp 0-3
68min Valakari rp 1-3

8
Ilveksen kokoonpano

kentällä:
#26 T. Fofana -> 78min #2 A. Moundi
#45 M. Noubissi -> 91min #24 R. Huhtala
#8 I. Järvinen
#14 T. Siira
#10 L. Ala-Myllymäki -> 82min #9 I. Mettälä
#6 M. Ojala
#27 M. Haukioja
#15 M. Almen
#3 D. Tomas
#22 T. Kazi
#1 M. Hilander (c)

vaihdossa:
#7 E. Hyökyvirta
#29 S. Haarala
#12 J. Luukkanen
#19 T. Rannankari
Seuraava ottelu

su 5.8. Ilves – FC Honka 17:00 Tammela

Lipunmyynti »
Otteluraportit tarjoaa POAS


Pirkan Opiskelija-asunnot on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö, jolla on tällä hetkellä reilu 30 talokokonaisuutta kaupungin eri osissa. Asunnot on tarkoitettu peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville sekä alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.

Lue lisää:
poas.fi »

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...