Raportti: Ilves palasi vakuuttavasti voittojen tielle - Ilvesedustus.fi | Edustusjoukkueiden yhteinen koti

Raportti: Ilves palasi vakuuttavasti voittojen tielle

Ilves pelasi Tammelassa viimeksi kesäkuussa. Nyt joukkue palasi tyylillä kotiluolaansa ja kaatoi PS Kemin puhtaasti 2-0. Uusia vastuunkantajia löytyi roppakaupalla ja jännittävä ottelu tarjosi yleisölle samalla kaksi liigadebytanttia.

Avausjakso: Fofana monessa mukana

Ilves oli vastikään torstaina Bulgariassa pelaamassa Eurooppa-liigan karsintaa Slavia Sofiaa vastaan. Kuluttava kansainvälinen ottelu matkarasituksineen vaati kokoonpanoon muutoksia. Peräti kahdeksan pelaajaa vaihtui Slavia-pelin avauskokoonpanosta.

Nuoret nälkäiset tupsukorvat astuivat esiin ottamaan vastuuta. Avaavien kenttäpelaajien keski-ikä oli ainoastaan 20 vuotta. Kaikkiaan kentällä nähtiin tänään kuusi Ilveksen omaa kasvattia. Kärkipelaaja Fofana Tiemoko ja toppari Mikael Almén tekivät myöskin Veikkausliiga-debyyttinsä.

PS Kemillä on ollut viime viikkoina suurta vaihtelua pelaajistossaan, joten punapaidatkin hakivat tuntumaa kenttätasapainoon. Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta virheherkkää totuttelua pelirytmiin. Ilves sai pelin juonesta nopeammin kiinni.

Keltavihreät vyöryttivät hyökkäyksiä vikkelien laitureiden Santeri Haaralan ja Iiro Järvisen spurtteja hyödyntäen. Kärjessä uusi norsunluurannikkolaisvahvistus Fofana oli ahkeralla pelipäällä, tosin Kemi-puolustus sai jätettyä innokkaan nuorukaisen usein paitsioansaan.

Joka tapauksessa Fofana teki lähtemättömän vaikutuksen pelin kulkuun ja Tammelan yleisöön. Brassitoppari Jorginholla oli jatkuvasti kädet täynnä töitä liukkaan hyökkääjän perässä juostessa. Fofanan ja Jorginhon kaksinkamppailu voidaan tiivistää tylysti: 20 minuutin sisään kaksi varoitusta, ulosajo ja rangaistuspotku.

26. minuutilla Kemin boksissa käytiin sekava pallontavoittelutaisto, joka päättyi usean pompun jälkeen siihen, että Jorginho vetäisi Fofanalta jalat alta rangaistuspotkun arvoisesti. Hyökkääjä tarttui tse tilaisuuteen ja upotti pallon varmasti verkon perukoille.

Hetkeä myöhemmin Jorginho nykäisi Fofanan kumoon, ennen kuin tämä ehti livahtaa maalintekosektorille. Seurauksena oli toinen keltainen kortti ja suihkukomennus. Vajaalukuinen Kemi-miehistö sai olla tyytyväinen, että pääsivät tauolle vain yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Fofana aloittaa

Toinen jakso: Kemi selviää siedettävin lukemin

Kotijoukkue tuli toiselle puoliajalle itselleen epätyypillisellä kahden hyökkääjän taktiikalla. Fofana sai rinnalleen tehohyökkääjä Marius Noubissin. Punapaidat eivät tästä juonenkäänteestä enää toipuneet.

Loppupeli oli käytännössä yhteen maaliin pelaamista. Vierailijat saivat ajoittain iskettyä pitkillä palloilla vastaan, mutta tupsukorvat eivät päästäneet heitä todellisille maalipaikoille. Mika Hilander kävi poimimassa muutaman helpon marjan keskityksistä. Sen sijaan toisessa päädyssä riitti säpinää.

53. minuutilla hallinta konkretisoitui tulostaululle. Noubissi hyödynsi hajallaan olevan puolustuksen jättämän tyhjän tilan. Väkivahva kamerunilainen voitti ensimmäisen kaksinkamppailun taklaamalla kovaa, mutta rehdisti. Noubissi rynni kasvokkain Kemi-vahti Mikko Vilmusen kanssa ja olisi voinut vielä syöttääkin vapaana olleelle Fofanalle. Kamerunilainen teki kuitenkin oman ratkaisunsa ja tykitti kylmänviileästi 2-0-osuman.

Työteliäs Iiro Järvinen teki näyttäviä ohituksia oikealta laidaltaan ja jatkoi paineen kasaamista Vilmusen maalille. Useampikin keltaista paitaa kantanut peluri pääsi koettamaan onneaan, mutta vedot joko kaartoivat maalin ohi tai kemiläiset blokkasivat ne viime tingassa.

Koko ottelun laukaisutilasto 16-2 kertoo selkeää kieltä kotijoukkueen dominoinnista. Ilves-puolustus ei joutunut tänään kaikkein kovimpaan testiin. Se on onni siinä mielessä, että useampi alakerran pelaaja kärsii lievistä kolhuista ja krampeista. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja Lauri Ala-Myllymäki osoitti muuntautumiskykynsä ja pelasi viimeiset minuutit topparin paikalla.

Noubissi jatkaa

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss joutui yhdessä apuvalmentaja Toni Kallion kanssa puntaroimaan, miten selvitä euro-otteluiden tuomasta rasituksesta. Osa paljon pelanneista saivat tänään lepovuoron.

– Otimme niin sanotusti suunnitelma B:n käyttöön. Avaukseen viisi A-junnuikäistä ja muutenkin aika vähäisellä kokemuksella oli meidän yksitoista pelaajaamme. Pojat hoiti tehtävänsä hienosti. Saimme alussa tarpeeksi vauhtia ja liikettä, että siellä oli vähän kiire Kemin pelaajilla, Wiss kertoo.

Lopussa Ilves pystyi varmistelemaan voittoa sen sijaan, että olisi täytynyt takoa lisämaaleja pakonomaisesti.

– Ei ollut mikään klassikko-ottelu loppujen lopuksi, mutta emme myöskään halunneet ottaa ylimääräisiä riskejä. Tärkeät pisteet ja kiva voitto.

Yksittäisistä pelaajista Wiss nostaa tyytyväisinä esille debytantit Mikael Alménin ja Fofana Tiemokon.

– Esimerkiksi Almén tänään, ihan huikea esitys. Totta kai takareisi kramppasi varmaan vähän jännityksestä ja muutenkin, mutta on hienoa, että hän on vuonna 2000 syntynyt ja samantien meidän paras pallollinen toppari. Ihan mahtavaa, Wiss kiittelee.

– Fofanalla myös ensimmäinen peli avauksessa. Hän kävi pelaamassa Hämeenlinnassa (yhteistyöseura HJS Akatemiassa) yhden pelin ja on vielä aika raaka tapaus, mutta on hänessä potentiaalia.

– Vielä kun saadaan kaverille paremmin soveltuvat nappulakengät ja kerrattua miten paitsiosääntö menee, niin hyvältä näyttää, Wiss keventää lopuksi.

Lehdistötilaisuus:

Avaintapahtumat:
26min Fofana 1-0 (rp)
39min Jorginho ulosajo
53min Noubissi 2-0