Raportti: Ilves ei antanut pisteitä Tammelasta TurkuunTulikuuma hyökkääjä Marius Noubissi kannattajien edessä

Ilves ja TPS iskivät yhteen 22 vuoden tauon jälkeen Veikkausliigassa. Helleaurinko hyväili Tammelassa ja joukkueet hikoilivat koko rahan edestä. Marius Noubissi ja Issa Thiaw iskivät maalit turkulaisten verkkoon ja oma pää pysyi jälleen puhtaana. Ilves nappasi siis hienon 2-0 -voiton.

1. jakso

Ilves ja TPS luottavat kotimaisiin nuoriin pelaajiin. Tänään tamperelaisten avauskokoonpanossa kenttäpelaajien keski-ikä oli vain 22,5 vuotta ja kamerunilaishyökkääjä Marius Noubissi oli ainoa ulkomaalaisvahvistus.

Nuoruuden innolla ottelu käynnistyikin. Esimerkiksi 18-vuotias Onni Valakari ja 22-vuotias Niklas Blomqvist liikkuivat aktiivisesti TPS:n keskikentällä. Kotijoukkueen reilu parikymppiset Lauri Ala-Myllymäki, Iiro Järvinen ja Tuure Siira kuitenkin ottivat keskialueen alussa haltuunsa.

Keskustan kolmio loi etenemissuuntia, mutta ottelun alun paras maalipaikka avautui laidan kautta. Oikea puolustaja Felipe Aspegren lähetti pitkän pallon laitalinkkinä pelanneen Matias Ojalan juoksulinjalle. Kanadalaismaalivahti Jonathan Viscosi yritti kopata pallon käsiinsä aivan rangaistusalueen reunalla, mutta liukastui ratkaisevalla hetkellä. Ojala ei kuitenkaan aivan onnistunut pussittamaan palloa, vaan veto karkasi maalin yli.

Raitapaidat pääsivät otteluun hyvin mukaan. Mika Laurikaisen suojatit saivat potentiaalisia hyökkäysalueen vapaapotkuja, mutta pahimmilta vaaranpaikoilta vältyttiin. Toisessa päässä näyttävästi kikkailevan ja ahnaasti laukovan Noubissin vedot karkailivat reilusti yli maalin.

Avausjakson lopussa molemmilla joukkueilla oli mainio tilaisuus siirtyä johtoon. TPS:n ysipaita Aleksi Ristolalla oli edessään jo tyhjä maali, mutta hänen ohjauksensa Sami Rähmösen keskityksestä leijaili yli. Noubissi puolestaan teki vahvan juoksun maalialueelle oikealta laidalta. Hänen muulinpotkunsa kolahti ylärimaan, joten maalikehikkoa lähemmäksi ei päästy.

2. jakso

TPS ei ole tällä kaudella osunut maalipuiden väliin kotonaan. Sen sijaan vierasotteluissa verkko on heilunut peräti kahdeksan kertaa. Neljässä aiemmassa vierasottelussa on jokaisessa syntynyt kaksi maalia, mutta tänään Ilvestä vastaan tuntui olevan nihkeämpää.

Tupsukorvat nostivat prässiään ja lähes dominoivat toisen jakson alkua. Eero Tamminen katkaisi hienosti Viscosin heittoavauksen ja rynnisti maalille. Tammisen syöttö takaviistoon kuitenkin kimposi puolustajan jaloista suoraan Viscosin hyppysiin. Hetkeä myöhemmin Noubissi pyssytti pallon päin veräjänvartijaa.

Kovaan paineeseen joutuneelle Viscosille riitti. Hän loukkasi sormeaan ja siirtyi vaihtopenkin puolelle tunnin pelin jälkeen. Varamaalivahti Miikka Mujunen pääsi tositoimiin ensi kertaa tällä kaudella.

Mujusen iltapuhde alkoi murheellisesti, sillä jo ensimmäinen Ilveksen laukaus johti maaliin. Ala-Myllymäki laukoi Noubissin esityöstä rangaistusalueen rajalta pomppivan matalan kudin, jota Mujunen ei saanut liimattua. Hereillä olleella Noubissilla oli helppo työ tuikata irtopallo tyhjään rysään. Maali oli Noubissin kuluvan kauden viides.

Ottelun lopussa Mujunen oli jälleen tulisilla hiilillä. Sivuvapaapotku leijaili taka-alueelle hiipineen toppari Tatu Miettusen päähän. Mujunen katkaisi Miettusen puskun, mutta pudotti sen eteensä. Mustapaitaiset olivat potkaista pallon omaan maaliin, kunnes lopulta selvittivät pelivälineen väljemmille vesille.

Viimeinen naula TPS:n arkkuun iskettiin 93. minuutilla. Kotijoukkue sai vapaapotkun rangaistusalueen kulmalta. Tamminen antoi tarkan sisäänpäin kiertävän keskityksen vitosen alueen tuntumaan, jossa vaihdosta kentälle tullut Issa Thiaw sai tehdä tuhojaan melko vapaana. Komea volley-veto painui verkon perukoille Mujusen käsien kautta.

Aivan viimeisillä hetkillä Niklas Jokelainen teki hienon pallonriiston keskialueella ja säntäsi nopeaan vastaiskuun. Tulinen kuti oli painumassa yläkulmaan, mutta Mujunen esitti paraatipelastuksen yhden käden venytyksellään. Se jäi laihaksi lohduksi, sillä Ilves piti kolme pistettä kotikentällään 2-0 maalein.

Ruusuja ja risuja

Voitosta huolimatta Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss ei ollut positiivisella tuulella. Tulos oli selkeästi Ilveksen eduksi, peliesitys ei niinkään.

 – Tämän piti olla hieno lauantai-iltapäivä ja hyvä matsi, mutta kyseessä oli sunnuntaikävely meidän osalta. Ekalla jaksolla olimme luokattomia ja Tepsi oli paljon parempi. Meillä kävi hyvää säkääkin Tepsin huonon viimeistelyn takia, että olimme vielä puoliajalla pelissä mukana, Wiss antaa palautetta.

 – Sen verran löytyi puristusta ja ammattiylpeyttä väsyneistä miehistä, että kaivoimme ne tarvittavat maalit. Puolustimme kurinalaisesti. Nostan hattua meidän vaihtopelaajille, jotka tulivat sisään ja tylsyttivät sen Tepsin kymmenen minuutin mahdollisuuden lisäajalla. He prässäsivät hyvin. Suoria palloja tuli aika syvältä alhaalta, ja kyllä me ne osaamme puolustaa pois.

 – Ensimmäinen kolmas takana ja ryhmä on väsynyt. Nyt on pakko huilata pari päivää ja sitten hommat jatkuvat. Olemme ihan aikataulussa pisteiden valossa, Wiss toteaa.

Ilves – TPS  2 – 0 (0 – 0)

Noubissi 62min 1-0
Thiaw 93min 2-0

IS-tähdet:
*** Tomás
** Noubissi
* Siira

Yleisömäärä:
3312

Ilveksen kokoonpano

kentällä:

1 Hilander
4 Aspegren
16 Miettunen
3 Tomás
19 Rannankari
6 Ojala
10 Ala-Myllymäki -> 77min 7 Hyökyvirta
14 Siira
8 Järvinen -> 74min 25 Thiaw
20 Tamminen
45 Noubissi -> 83min 21 Jokelainen

vaihdossa:

2 Moundi
29 Haarala
12 Luukkanen
5 Tanska
Seuraava kotiottelu
Ilves – HJK
la 16.6. klo 18.30 Tammelan Stadion
Lipunmyynti »

Otteluraportit tarjoaa POAS


Pirkan Opiskelija-asunnot on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö, jolla on tällä hetkellä reilu 30 talokokonaisuutta kaupungin eri osissa. Asunnot on tarkoitettu peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville sekä alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.

Lue lisää:
poas.fi »Lue myös