Raportti: Ilves johti IFK:ta kahdesti, mutta joutui pettymään

Syksyn ruskan ollessa värikkäimillään kohtasivat Ratinassa kaksi perinneseuraa. Ilves ja IFK Mariehamn ottivat toisistaan mittaa kolmannen kerran kuluvalla kaudella. Kaksi aiempaa keskinäistä ottelua voittanut kissapeto johti sunnuntainakin ottelua kahteen otteeseen, mutta joutui lopulta pettymään ja luovuttamaan pisteet maalein 23.

 

AVAUSJAKSO

”Grönvitt” oli alussa ottavana osapuolena. Ilves otti pallonhallinnan ja rakenteli kärsivällisesti hyökkäyksiä, mutta rangaistusalueelle asti oli hankala edetä noin vain. Harhasyötöt tyrehdyttivät turhan monta aihiota.

12. minuutilla kotiyleisö pääsi juhlimaan maalia. Tuomas Ollila antoi korkean kulmapotkun vitosen viivan tuntumaan taka-alueelle, jossa voimahyökkääjä Tuco voitti miesvartiointinsa 1000. Kamerunilainen puski pallon varmasti verkon perukoille.

HIeman ennen taukoa nähtiin erikoinen episodi. Avauskokoonpanoon noussut Rasmus Leislahti lähti vastaan pitkää pystysyöttöä ja luuti ohi tilanteesta. Tyhjää maalia puolustaessaan Najeeb Yakubu pyrki suojaamaan palloa päätyrajalla, mutta John Owoeri työnsi hänet nurin pelivälineen päälle kentän ulkopuolelle. Tuomari Oskari Hämäläinen vihelsi käsivirheestä rangaistuspotkun. Owoeri astui itse pallon taakse ja viimeisteli kauden yhdeksännen osumansa.

 

TOINEN JAKSO

Jännittävät vaiheet jatkuivat. Keltavihreät pyörittelivät palloa yläalueella Tucon ja Eric Otengin kautta vasemman laidan väkkärälle Ollilalle, joka ajoi röyhkeästi boksiin. Laitapakki kiskaisi suoraan syötöstä kovan vedon alakulmaan. 21-johto-osuma oli 22-vuotiaalle jo kauden kuudes.

Kotijoukkueen juhlat päättyivät pian. Lähestulkoon seuraavasta hyökkäyksestä valkopaidat punnersivat väkisin tasoihin. Yläalueen vapaapotkun jälkimainingeissa Yanga Baliso kiskaisi vastapalloon hurjan pommin lähes 20 metristä. Select viuhui miesmassan keskeltä alakulmaan ohi voimattoman Leislahden.

Rikkonaisessa ottelussa ei kontakteja tai kortteja säästelty. Molempien maalien edustalla nähtiin potentiaalisia maalipaikkoja, mutta lopulta saarelaiset pääsivät niskan päälle. Muutama minuutti ennen täyttä aikaa brassihyökkääjä puski kulmapotkusta loppulukemat 23-taululle. Kahdesti ottelua johdettuaan ja peliä hallittuaan kotijoukkue joutui pettymään erityisen karvaasti.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio harmittelee erityisesti sitä, että erikoistilanteet koituivat jälleen tupsukorvien kohtaloksi. Avoimet pelitilanteet olivat isäntien hallinnassa.

– Jalkapallon perusasioita on erikoistilanteiden puolustaminen. Siinä me hävisimme tänään. Tiesimme kyllä, että se on perinteisesti ollut Maarianhaminan vahvuus, mutta emme olleet tarpeeksi hereillä, Kallio manaa.

– Jälleen pelasimme tarpeeksi hyvin, että olisimme voineet voittaa ottelun, mutta yksittäiset tilanteet puolustimme huonosti. Lahjoitimme todella typerän pilkun ekalla jaksolla, sitten sivuvaparin jälkitilanne 2–2 ja lopuksi vielä kulmasta 2–3.

Kallio ei halua puida tuomaripäätöksiä, jotka ainakin kotiyleisön mielestä olivat kyseenalaisia.

Kaipaamme vahvistuksia puolustus- ja erikoistilannepelaamiseen. Turha tässä on kenenkään päätä silitellä, kyllä maalivahtipuolellakin tarvitaan tasonnostoa. Saamme estettyä vastustajan rakentamasta paikkoja, mutta sitten lahjoitamme itse maaleja virheistä.

 

kuva: Jimi Soinila

Ilves vs. IFK M  2 – 3 (1 – 1)

12′ Tuco 1–0
39′ Owoeri 1–1 rp.
52′ Ollila 2–1
53′ Baliso 2–2
86′ Dé 2–3


Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas -> 89′
5 Katz Kalle
11 Tuco
13 Siira Tuure
15 Almen Mikael
29 Jukkola Oiva
30 Moussa Yusif -> 46′
42 Meriluoto Kai -> 67′
49 Oteng Eric -> 67′
55 Yakubu Najeeb

7 Patut Emmanuel
9 Parfitt-Williams Djair <- 67′
10 Larsson Adam <- 67′
12 Huuhtanen Eetu
16 Miettunen Tatu
21 Bushara Badreddine <- 89′
22 Mäenpää Aapo <- 46′

Lue myös