Raportti: Toisen jakson maalitehtailu päättyi Vepsun juhliin

Tampereen ja Vaasan lippulaivat kohtasivat sunnuntaina Ratinan stadionilla. Avausjakson kyttäilyn jälkeen Ilves sai lentävän lähdön toiselle jaksolle, mutta niin vain VPS kiri rinnalle ja ohi. Ottelun näkyvimpiä hahmoja olivat vaasalaisten hyökkäyspään syömähampaat; kaikki kolme maalia alustanut Tete Yengi ja kaksi maalia viimeistellyt Kalle Multanen.

 

AVAUSJAKSO

Vartin pelin jälkeen ex-ilvesläinen Kalle Multanen oli avopaikassa Tete Yengin esityöstä. Syöttöhassi alakerrassa oli koitua Ilveksen kohtaloksi, mutta avauskokoonpanopaikan vallannut Eetu Huuhtanen syöksyi ajoissa Multasen vedon tielle ja piti lukemat 0–0:ssa.

Hetkeä myöhemmin toisessa päässä Petteri Pennanen vapautti ruotsalaishyökkääjä Adam Larssonin hyvään vetopaikkaan VPS-topparien silmien alla. Konkariveskari Oskari Forsman kuitenkin venytti kätensä alakulmaan suuntautuneen vedon tielle.

Loukkaantuneen Djair Parfitt-Williamsin tilalle astunut Oiva Jukkola toi piristysruiskeen kotijoukkueen peliin. Pikkuhiljaa painopiste kääntyi entistä enemmän mustavalkoisten päätyyn.

 

TOINEN JAKSO

Makkarajono ei ehtinyt vielä tyhjentyä tapahtuma-alueella, kun maaliverkot jo heiluivat 47. minuutilla. Pennanen toi palloa oikeasta laidasta ja antoi kovan syötön keskustaan. Pallo päätyi Eric Otengille, joka kiskaisi kuin tyhjästä hurjan pommin yläkulmaan. Ilman pysähtymistä maaliverkkoon pallo olisi kaiketi raketoinut päätykatsomonkin yli.

Muutama minuutti myöhemmin Aapo Mäenpää ja Jukkola petasivat Larssonille avopaikan. Ruotsalaishyökkääjä pääsi koettamaan onneaan vitosen viivalta, mutta Forsman sai lähietäisyydeltä lähteneen kudin tielle vielä hieman näppejään, ja pallo kimposi yli poikkipuun.

Kun ei itse, tee niin kaveri rankaisee. Ilves oli lähellä 2–0-johtoasemaa, mutta pian peli olikin 1–2 vierailijoiden eduksi. ”Viialan pommittaja” Multanen lähti kipuamaan kohti Veikkausliigan maalipörssin kärkisijaa noussen jo 12 täysosumaan.

Aluksi 56. minuutilla Jesper Engströmin pystysyöttö tavoitti Joonas Vahteran boksista. Puolustuksen välimatkojen ollessa liian suuret pallo kimpoili tyhjän maalin edessä päivystäneelle Multaselle, jolla oli helppo työ putata tasoitus. Pari minuuttia myöhemmin Huuhtanen otti hienon jalkatorjunnan Yengin lähietäisyyden ohjaukseen, mutta riparissa oli nopeimpana, kukas muukaan, Kalle Multanen. Lähietäisyyden tuikkaus oli malliesimerkki armoitetun maalintekijän maalivainusta.

Kotijoukkueen synkkä vartti täydentyi 69. minuutilla kolmanteen takaiskuun, kun Vahtera merkkautti itsensä tehotilastoihin. Tupsukorvien nukahtaessa Yengi sai keskittää pallon vaarattoman näköisestä lähtötilanteesta maalinsuulle, eikä pysäyttäjää raitapaitaisille löytynyt. Vahtera liukui Selectin sisään taka-alueelta.

Lisäajalla keltavihreille syttyi vielä pieni toivonkipinä, kun Jukkola riisti yläalueella pallon, Pennanen keskitti ja Kai Meriluoto puski irtopallon sisään haparoineen Forsmanin sormien kautta. Meriluodon kauden kahdekas maali jäi laihaksi lohduksi, sillä päätösvihellys kajahti pian kavennuksen jälkeen.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio joutui pettymään, että tärkeimmillä ratkaisuhetkillä vaakakuppi kääntyikin vierasjoukkueen eduksi.

Emme ole missään nimessä tyytyväisiä. Nopeasti summattuna ensimmäinen jakso oli kaukana siitä, mitä halusimme. Toinen jakso aloitettiin hyvin ja tehtiin maali. Siinä oli erinomainen paikka mennä 2–0-johtoon. Sitten tapahtui niin sanotut ”ilvekset”, Kallio mainitsee.

Se on toistunut tällä kaudella, että päästämme yhden maalin, ja sitten iskee pelko päälle. Kaaduimme heikkoon puolustamiseen. Lopussa saimme lohtumaalin ja vähän painetta luotua, mutta kyllä me olimme jäljessä kaksinkamppailuissa ja voitonhalussa. Vepsu oli niissä terävämpi.

 

Eric Oteng iski kauden toisen osumansa komealla tavalla. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. VPS  2 – 3 (0 – 0)

47′ Oteng 1–0
56′ Multanen 1–1
58′ Multanen 1–2
69′ Vahtera 1–3
90+1′ Meriluoto 2–3


Kokoonpano:

12 Huuhtanen Eetu (mv)
5 Katz Kalle
6 Arifi Doni -> 71′
8 Pennanen Petteri
9 Parfitt-Williams Djair -> 28′
10 Larsson Adam -> 62′
11 Tuco
16 Miettunen Tatu (c)
22 Mäenpää Aapo -> 62′
49 Oteng Eric -> 62′
55 Yakubu Najeeb

1 Leislahti Rasmus (mv)
2 Ollila Tuomas <- 62′
7 Patut Emmanuel <- 71′
15 Almen Mikael
17 Tabi Manga <- 62′
29 Jukkola Oiva <- 28′
42 Meriluoto Kai <- 62′

Lue myös