Raportti: Ilves ja Inter päättivät runkosarjan tasapelillä

Tampereen ja Turun lippulaivat kohtasivat sunnuntaina Ratinan stadionilla. Vierasjoukkue FC Inter sai otteluun lentävän lähdön, kun pallo kimpoili Tommi Jyryn kannalta onnekkaasti maaliin jo 4. minuutilla. Sinimustien johtoasema ei kuitenkaan pitänyt loppuun asti, sillä vanha kettu Tuco rankaisi muutama minuutti ennen täyttä aikaa.

 

AVAUSJAKSO

Ottelu ehti vanheta vain nelisen minuuttia, kun pallo vietiin jo keskipisteeseen. David Accam otti pallon haltuun yläalueen sivurajaheiton jälkeen ja pääsi keskittämään liian helposti. Keskustassa hyvän liikkeen tehnyt Tommi Jyry säntäsi palloon ja sai vedon aikaiseksi, joka kimposi maalivahti Eetu Huuhtasesta takaisin Jyryyn ja Ilveksen kannalta epäonnisesti maaliin.

Käytännössä heti seuraavasta hyökkäyksestä Jyry pääsi kokeilemaan illan toista täysosumaansa. Paitsioansan petettyä Jyry kirmasi vasemmalta laidalta läpiajoon, mutta veto jäi melko nuhaiseksi. Huuhtanen poimi takakulmaa kohti suuntautuneen vedon helposti. Muutama minuutti myöhemmin Aleksi Paananen oli aivan yksin kasvokkain Huuhtasen kanssa Accamin hienosta syötöstä, mutta veto suuntautui liiaksi veräjänvartijaa päin.

Ensimmäinen vartti pisti kotijoukkueen herätyskellon soimaan. Kaksinkamppailuihin alettiin mennä tiukemmin ja epätasaisen kentän pomput otettiin paremmin huomioon syöttötyöskentelyssä. Hyökkäyksessä Tuco oli pirteällä pelipäällä ja hän piti ex-ilvesläisen Matias Riikosen valppaana Interin tolppien välissä.

Turkulaiset olivat kuitenkin alati vainuamassa tiloja Ilves-linjan takana. Sopivan tilaisuuden tullen Petteri Forsell antoi oikea-aikaisen syötön puolustajien välistä. Jyry sai vielä kolmannenkin mainion maalipaikan, mutta Huuhtanen syöksyi uhrautuvasti vetojalkaa kohden blokaten lähentelyt.

 

TOINEN JAKSO

Ottelun erotuomari Oskari Hämäläinen sai käydä tiheään tahtiin korttitaskullaan. Peli oli melko rikkonaista, ja ajanpeluun taidon hallinneet turkulaiset kuluttivat surutta hiekkaa pois tiimalasista aina tilaisuuden saadessaan. Isännät saivat käännettyä pelin painopistettä enenevissä määrin vierasjoukkueen päätyyn.

70. minuutilla pallo luudittiin Interin-maaliviivalta väljemmille vesille. Petteri Pennasen antama kulmapotku putosi vaarallisesti vitosen viivan tuntumaan, jossa Tuco oli päineen välissä. Tolppamies Rodrigo Arciero oli kuitenkin oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

84. minuutilla kotiyleisö sai aihetta juhlaan. Tucon maali oli pitkään roikkunut ilmassa, mutta vaadittiin Inter-puolustuksen räikeä virhe, että paine kattilassa keitti yli. Noah Nurmi pyöritteli palloa keskikentän ankkuripaikalla liian huolimattomasti. Tuure Siira oli hereillä ja varasti pelivälineen kuin karkin lapselta. Keltavihreitä oli kolmekin kappaletta avoimella vetopaikalla, ja Pennanen antoi epäitsekkäästi Tucon sijoittaa tasoituksen rysään.

Tasoitusmaali puhalsi otteluun uuden kipinän. Hikikarpalot valuivat turkulaisten ohimolla. Hyökkäyksiä vyöryi viimeisillä minuuteilla kohti Riikosen vartioimaa maalia, mutta lisäosumia ei enää nähty. Tasatuloksen myötä Ilves ja Inter kasvattavat pistepottiaan yhdellä, tosin sarjasijoitukset pysyvät entisillään: kahdeksantena ja viidentenä. Tampereella siis jatketaan syksyä Haastajasarjassa, Turussa Mestaruussarjassa.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio harmitteli sitä, että kissapeto oli ottelun alun kuin peura ajovaloissa.

Jostain syystä vähän masennuttiin ja lamaannuttiin siinä Interin nopean avausmaalin jälkeen. Oli käynnistymisvaikeuksia, vaikka viime peleissä olemme kuitenkin aloittaneet hyvin. Täytyy sitä miettiä vielä huomenna, että mistä kiikasti. Emme olleet skarppeina, vaan jäimme vain katselemaan.

Toiselle puoliajalle tulimme paljon valmiimpina. Onneksi saimme sieltä yhden maalin ja ainakin sen minimipalkinnon. Paikkoja oli useampaankin osumaan. Kaikkiaan toinen oli todella hyvä puoliaika, Kallio kertoo.

Ottelussa nähtiin kovia taklauksia ja Ratinan yleisötapahtumissa kärsinyt nurmikkokaan ei antanut kaikkia virhekosketuksia anteeksi.

Syksy tulee, niin alkaa tulla tyypillistä kovaa peliä. Kaksinkamppailut korostuvat. Ne on niitä pieniä asioita, joita voittamalla pelin flow kääntyy omaksi eduksi, Kallio tiivistää.

 

Ilveksen viimeisimmän siirtoikkunan hankinta Najeeb Yakubu ja tamperelaisseuraa kaudet 2018-19 edustanut Matias Ojala. (Kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Inter 1 – 1 (0 – 1)

4′ Jyry 0–1
84′ Tuco 1–1


Kokoonpano:

12 Huuhtanen Eetu (mv)
5 Katz Kalle
7 Patut Emmanuel -> 46′
8 Pennanen Petteri
9 Parfitt-Williams Djair -> 77′
10 Larsson Adam -> 63′
11 Tuco
13 Siira Tuure
16 Miettunen Tatu (c)
22 Mäenpää Aapo -> 86′
55 Yakubu Najeeb

1 Leislahti Rasmus (mv)
2 Ollila Tuomas <- 86′
6 Arifi Doni <- 46′
15 Almen Mikael
17 Tabi Manga
42 Meriluoto Kai <- 63′
49 Oteng Eric <- 77′

Lue myös