Raportti: Salama-alku siivitti Ilveksen takaisin voittokantaan

Ahvenanmaalla väki kokoontui katsomaan paikallisen IFK:n ja Ilveksen mielenkiintoista ottelua. Maaleja tehtailtiin oikein uralla, ja tasoaan nostaneet tupsukorvat selvisivät kirkkaasti voittajina.

 

AVAUSJAKSO

Ennen tätä iltaa Ilves ei ollut vielä tehnyt maaliakaan elokuun aikana. Nyt oli aivan eri ääni kellossa, ja pirteät keltavihreät takoivat kaksi merkintää tulostaululle jo ensimmäisen viisiminuuttisen aikana.

Ensimmäinen kihaus syntyi Petteri Pennasen esityöstä. Maestro tarjoili pystysyötön tuuliajolla seilanneen IFK-puolustuksen välistä Tuomas Ollilalle. Tehokkaasti viimeistelevä laitapakki tuikkasi pallon rysään jo viidettä kertaa tällä kaudella.

0–2-osumaa juhlittiin jälleen Pennasen alustuksen jälkeen. Kulmapotku leijaili vitosen alueen eteen, jossa flipperiä naputeltiin useamman pelaajan toimesta. Lopulta Eric Oteng niittasi irtopallon sisään lähietäisyydeltä, ja IFK-leirissä pyöriteltiin päitä.

Isännät pääsivät peliin paremmin mukaan ja kavennus syntyi puolen tunnin kohdalla. Kokeneet Mohammed Abubakari ja John Owoeri pelasivat näppärästi yhteen. Ensin mainitun pitkä syöttö tavoitti Owoerin hyökkäysalueelta, jossa nigerialainen peippaili itsensä vetopaikkaan. Komea kuti yläkulmaan toi vihreävalkoiset maalin päähän.

Vierailijoiden kuitti tuli nopeasti. Huolimaton puolustus koitui jälleen kotijoukkueen kohtaloksi. Palloa ei saatu luudittua ulos boksista, ja maaliahne Tuco kävi niittaamassa Otengin poikittaissyötöstä helpon näköisesti pelivälineen verkon perukoille.

Vielä juuri ennen taukovihellystä Pennanen kävi väläyttämässä jälleen mainiota potkutekniikkaansa. Rasmus Leislahden avauksesta lähtenyt tilanne kulki Kai Meriluodon pudotuksesta Pennaselle, jonka pommi painui tolpan juureen rangaistusalueen ulkopuolelta.

 

TOINEN JAKSO

”Grönvitt” otti pallonhallinnan toisella jaksolla. Merkittäville tekopaikoille tupsukorvat eivät vastustajiaan päästäneet, vaikka painetta Leislahden maalille muodostuikin. Ilveksen uusi vahvistus Najeeb Yakubu osoitti monipuolisuutensa ja osallistui aktiivisesti puolustuspeliin.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selvemmäksi kolmen maalin ero kävi. Saarelaisten suurin takaa-ajo alkoi hiipua valtavan ylämäen edessä. Ex-huuhkaja Albin Granlund palasi maailmalta takaisin vanhaan seuraansa Maarianhaminaan, ja hän sai pitkästä aikaa ensimmäiset liigaminuuttinsa.

Lopullinen niitti nähtiin 76. minuutilla. Kauden toisen liigaottelunsa pelannut Oiva Jukkola merkkautti itsensä maalitilastoihin pian kentälle päästyään. 1–5-lukemiin tuloksen kaunistellut Jukkola karkasi Tucon syötöstä läpiajoon ja viimeisteli viileästi. Muutama minuutti myöhemmin Jukkola laukoi pallon vielä tolppaan, mutta lisäosumia ei enää irronnut.

Ilves on edellisen kerran tehnyt viisi maalia Veikkausliigassa 2.9.2018. Silloin maaleja syntyi kuusi ja paikkana oli tuolloinkin Wiklöf Holding Arena.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio antoi kehut joukkueelle rohkeasta pelitavasta ja maalinteon kliinisyydestä.

On hyvä, että onnistuimme heti alussa maalin muodossa. Meillä oli hyvin selkeä sapluuna tähän otteluun, halusimme kontrolloida tempoa ja mennä nopeasti eteenpäin. Oli tulostaululla mikä lukema vain, niin meidän mentaliteettimme oli, että haluamme tehdä maalin, Kallio kuvailee.

Nopeat kaksi maalia tietysti muuttivat vähän pelin kuvaa, mutta tämä oli erittäin eheä suoritus ja kokonaisuus. Erityisen tyytyväinen olen siihen, miten reagoimme Maarianhaminan kavennusmaaliin. Tällä kaudella meillä on ollut ongelmia päästä tuollaisten vastoinkäymisten yli. Tänään takaisku ei lamauttanut meitä, vaan jatkoimme rohkeasti.

Onnistujia oli laajalla rintamalla. Uusi hankinta Najeeb Yakubu pääsi heti tositoimiin. Myös Yusif Moussa teki pitkästä aikaa paluun kokoonpanoon loukkaantumisen jäljiltä.

Yakubu näytti olevansa pelimies. Tiesimme, että hän ei ole vielä 90 minuutin kunnossa. Vaihto oli tulossa joka tapauksessa, ja kun pohkeet vielä kramppasivat, niin piti reagoida nopeasti, Kallio valottaa.

Vähän sama tilanne myös Yusifin kanssa, että edellisestä pelistä on kulunut pitkä aika. Hänelle tuli puujalkaa myös. Olimme valmistautuneet hyvin ja vaihdosta tulleet Tuure Siira ja Emmanuel Patut hoitivat oman ruutunsa erinomaisesti.

 

Tätä fiilistä Eric Oteng, Tatu Miettunen ja muu Ilves-lauma ovat kaivanneet. (kuva: Jimi Soinila)

IFK M vs. Ilves  1 – 5 (1 – 4)

2′ Ollila 0–1
5′ Oteng 0–2
28′ Owoeri 1–2
33′ Tuco 1–3
44′ Pennanen 1–4
76′ Jukkola 1–5

 

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas
6 Arifi Doni -> 63′
8 Pennanen Petteri
10 Larsson Adam -> 70′
11 Tuco
16 Miettunen Tatu
17 Tabi Manga
30 Moussa Yusif -> 63′
49 Oteng Eric -> 35′
55 Yakubu Najeeb -> 70′

5 Katz Kalle <- 70′
7 Patut Emmanuel <- 63′
12 Huuhtanen Eetu
13 Siira Tuure <- 63′
23 Hasa Noel
29 Jukkola Oiva <- 70′
42 Meriluoto Kai <- 35′

Lue myös