Raportti: Tiiviisti puolustanut HIFK ryösti kolme pistettä

Ilves ja HIFK iskivät yhteen kesäillan auringonpaisteessa. Kotijoukkueen osalta tunnelmat tosin synkkenivät, sillä vastoin pelitapahtumia ”Röda” poistui Ratinasta voittajana. Muutama minuutti ennen täyttä aikaa ex-ilvesläinen Jusif Ali laukoi onnekkaan pompun kautta voittomaaliksi jääneen 1–0-osuman.

 

AVAUSJAKSO

Kotijoukkue otti pikaisesti komennon pelin virtauksesta. Tuco pääsi ylös nousseen Kalle Katzin pystysyötöstä kohtaamaan maalivahti Beton rangaistusalueella. Pienestä kulmasta lähtenyt matala kuti pysähtyi kokeneen portugalilaisen jalkoihin.

Hetkeä myöhemmin Tuomas Ollilan antama vapaapotku sivurajan tuntumasta oli painua takayläkulmaan. Beto sai kuitenkin viime tingassa venytettyä sormensa pallon lentoradan tielle ja välttyi nöyryytykseltä. Vapareiden lisäksi Ilveksen kahdeksan kulmapotkua olivat HIFK-puolustuksen huolena, joten erikoistilanteet näyttelivät suurta roolia.

Mainiosta potkutekniikastaan tunnetut Ollila ja Petteri Pennanen saivat useaan otteeseen punoa juoniaan yläalueella. Vedot kuitenkin sujahtelivat yläriman yli tai kilpistyivät miesmassaan. Mixu Paatelaisen suojatit pitivät miesvartioinnin ja puolustusmuodon tiiviinä.

 

TOINEN JAKSO

Ilves hallitsi ”tähtirintojen” lähinnä keskittyessä oman boksin puolustamiseen ja pelin rikkomiseen. Keskikentän keskustassa vanha kettu Sakari Mattila osasi juonikkaasti kuluttaa pelikellosta minuutteja. 0–0-tulos ja staattinen peli kelpasi sarjajumbolle vaikeaa kotijoukkuetta vastaan, ja Ilveksenkin paras terä alkoi tylsyä.

Maalinedustahässäköitä riitti, mutta helsinkiläisten maali oli kuin noiduttu. Toisessa päädyssä Rasmus Leislahti sai olla melko toimettomana ja vähätkin tilanteet hän selvitti kunniakkaasti. Molempien joukkueiden laukaisutarkkuudessa oli parannettavaa.

Loppua kohden ottelun vauhti hiipui, mutta 86. minuutilla kuin tyhjästä ”Röda” sai aihetta riemuun. Ex-ilvesläinen Jusif Ali pääsi helpohkosti karuun. Mikael Almén pyrki vielä blokkaamaan vetoa, mutta epäonnisen pompun kautta pallo kimposi Leislahden yli verkon perukoille.

90+3. minuutilla tupsukorvat saivat vielä toivonkipinän. Jani Bäckman kurotti pallontavoittelutilanteessa korkeuksiin ja osui pelivälineeseen käsivarrellaan. Tavallisesti kylmänviileä viimeistelijä Ollila astui pallon taakse laukomaan rangaistuspotkua. Tällä kertaa keskelle suuntautunut veto pysähtyi Beton jalkoihin, ja HIFK-pelaajat pääsivät juhlimaan yhdessä Stadin Kingien kanssa kauden avausvoittoaan.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallion ollessa toimitsijakiellossa Joni Lehtonen toimi vastuuvalmentajana. Kallio kuitenkin seurasi ottelua tarkkaan lehtereiltä käsin.

Jäi todella huono maku suuhun. Tämä oli sellainen ottelu, jota emme missään nimessä halunneet. Jostain syystä peli oli tahmeaa, meidän oli tarkoitus olla paljon aktiivisempia. Kuvaavaa on, että kun pallo esimerkiksi menee sivurajasta yli, niin me vain pydähdyimme paikoilleen. Emme kontrolloineet tempoa.

–  Puhuimme ennen peliä, että maltti pitää olla mukana ja maalipaikkoja kyllä saadaan. Tänään jäimme sitten kuitenkin todella tehottomiksi varsinkin toisella jaksolla. Ei tainnut olla pilkkua lukuunottamatta kunnon laukauksia. Yläalueella aloimme siirrellä palloa sivuttain ja alaspäin. Samalla pakoiltiin vastuuta, peli oli liian hidasta ja passiivista. HIFK sai tästä itseluottamusbuustin, jota ei olisi pitänyt antaa, Kallio harmittelee. Ilves kohtaa juuri HIFK:n seuraavaksi Töölössä 4.7.

 

Topparipari Almén-Katz punomassa juonia. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. HIFK  0 – 1 (0 – 0)

87′ Ali 0–1


Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus (mv)
2 Ollila Tuomas
5 Katz Kalle <- 50′
6 Arifi Doni <- 90′
8 Pennanen Petteri (c)
11 Tuco <- 62′
13 Siira Tuure <- 62′
15 Almen Mikael
18 Vidjeskog Axel
22 Mäenpää Aapo
42 Meriluoto Kai

7 Sarr Momodou -> 62′
12 Huuhtanen Eetu (mv)
16 Miettunen Tatu -> 50′
17 Tabi Manga
21 Bushara Badreddine -> 90′
23 Hasa Noel
49 Oteng Eric -> 62′

Lue myös