Raportti: Ilves avausvoittoon kotiyleisön kannustamana

Vuodenaikaan nähden kiitettävässä kunnossa olevalla Ratinan nurmella nähtiin lauantaina kauden ensimmäinen liigaottelu Tampereen maaperällä. Vierailija VPS on nousijajoukkueeksi vaarallinen ja yhtenäinen nippu, mutta tänään vaasalaisten ruuti oli kosteaa. Tupsukorvat sen sijaan nostivat tasoaan ja ottivat kauden avausvoiton.

 

Avausjakso

Kotijoukkue otti nopeasti kapellimestarin aseman. Viime ottelussa liigauransa ensimmäisen maalin Ilves-paidassa iskenyt Kai Meriluoto ja tänään 201. liigaottelunsa pelannut Tuco olivat kärkkäinä haistelemassa paikkoja VPS-linjan takana.

Mainio tilaisuus tulikin jo 7. minuutilla, kun Tuure Siira riisti pallon joukkueelleen yläalueella ja syötti Meriluodolle, jonka oikea-aikainen juoksu boksiin mahdollisti puolittaisen läpiajon. Tarkka ja nopea sivallus alakulmaan antoi kotiyleisölle aihetta riemuun, kun Ilves otti aiemmista peleistä poiketen itse johtoaseman.

Hymy kuitenkin hyytyi nopeasti, sillä jo pari minuuttia myöhemmin peli oli 1–1. Joonas Vahteran ovela kantapääkikka vapautti Samba Sillahin juoksuun oikeaa laitaa pitkin. Matala keskitys tavoitti keskustasta Mikko Pitkäsen, joka paukautti maanuoliaisen takakulmaan.

Mustavalkoraitaiset eivät nostaneet jalkaa kaasulta, vaan pallo pyöri useaankin kertaan vaarallisesti Ilves-boksissa. Tupsukorvat saivat kuitenkin selvitettyä flipperipallot pois maalinedustalta, ja jakson loppua kohden kotijoukkue otti taas pallonhallintaa itselleen.

Juuri ensimmäisen nelivitosen täyttyessä Ilves sai vielä vapaapotkun yläalueella. Petteri Pennanen antoi lapikkaansa puhua ja lähetti pelivälineen korkeana boksiin. Tuco puski pallon vitosen viivan tuntumaan, johon valppaimpana iski kiinni toppari Mikael Almén. Avauskokoonpanoon noussut Ilves-kasvatti runnoi kauden avausmaalinsa ja Ilves sai arvokkaan ”koppimaalin”.

 

Toinen jakso

Kissapeto tuli kopista kentälle sähäkkänä, ja ottelu pysyi vauhdikkaana. 48. minuutilla oli kapteenin nauhaa kantaneen Pennasen vuoro merkkauttaa itsensä maalitilastoihin. Tabi Mangan syötönkatkon jälkeen Meriluoto peippaili pallon kanssa rangaistusalueen rajalla ja antoi poikittaissyötön, josta Pennanen kiskaisi yhdellä kosketuksella pelivälineen alakulmaan.

Jussi Nuorelan miehistö yritti saada kunnon kirivaihdetta päälle, mutta kotijoukkue pelasi kypsästi. Kaksinkamppailuissa oli tekemisen meininki. Pelin painopiste pidettiin keskikentällä, eikä vaasalaisia noin vain päästetty enää maalipaikoille. Vepsu ei kuitenkaan luovuttanut.

Viimeisillä minuuteilla ote herpaantui, ja vaasalaiset aiheuttivat sydämentykytyksiä. Paine kasvoi pirteästi pelanneen Rasmus Leislahden maalilla. Kun tarpeeksi monta kertaa pääsee koettamaan, niin verkot heiluvat. Kulmapotkutilanteessa pallo jäi pyörimään vitosen alueelle, ja toistamiseen oli Pitkänen pahanteossa. 3–2-tuikkaus jäi tamperelaisten onneksi viimeiseksi maaliksi. Ratinan yleisö todisti Ilveksen kauden ensimmäistä voittoa, joka antaa luottoa tulevaan.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio oli tietysti mielissään avausvoitosta. Lopun paniikki langetti kuitenkin ikävän jälkimaun.

– Totta kai voitto lämmittää, se on tärkein asia. Tietyt hetket pelistä oltiin hyviä, mutta parannettavaa myös jäi. Edelleen meillä kolisee liian helposti omissa. Varsinkin lopun 5-10 minuuttia olivat sellaisia, että melkein kävelemällä pääsi meidän boksiin sisään, Kallio kuvailee.

Ilves teki aiemmasta poiketen vain kolme pelaajavaihtoa, eikä muutenkaan pelijärjestelmään juuri kajottu.

– Ensimmäiseksi nurmipeliksi olimme riittävän hyviä ja ansaitsimme kolme pistettä. Uskoimme alusta asti pelisuunnitelmaamme. Tauolla totta kai muutimme pieniä yksityiskohtia, mutta suuria muutoksia ei tarvinnut tehdä. Saimme molempien jaksojen alkuun maalit, ja pelasimme johtoasemassa pitkään fiksusti.

– 80. minuutilta eteenpäin herpaannuttiin, siinä alkoi varmaan jaloissa jo painaa. Meidän pitäisi silti pystyä tekemään fiksumpia ratkaisuja täydet 90 minuuttia, Kallio päättää.

 

Tavoilleen uskollisena Tuure Siira piti niin vastustajan, kuin tuomarinkin varpaillaan. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. VPS  3 – 2  (2 – 1)

7′ Meriluoto 1–0
10′ Pitkänen 1–1
45′ Almén 2–1
48′ Pennanen 3–1
87′ Pitkänen 3–2


Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas
7 Sarr Momodou <- 73′
8 Pennanen Petteri (c)
11 Tuco <- 86′
13 Siira Tuure <- 46′
15 Almen Mikael
17 Tabi Manga
18 Vidjeskog Axel
22 Mäenpää Aapo
42 Meriluoto Kai

5 Katz Kalle
6 Arifi Doni -> 46′
10 Vancamp Jorn -> 86′
12 Huuhtanen Eetu
14 Jäntti Teemu
16 Miettunen Tatu
32 Loa Loa Patrick -> 73′

Lue myös