Raportti: Vaasan trilleri päättyi pistejakoon

Pääsiäissunnuntaina pelattiin aimo annos kotimaista pääsarjaa. Ilves matkusti AC Oulun vieraaksi Vaasan evakkokentälle, eikä ottelusta tapahtumia puuttunut. Useat maalikehikon kolkuttelut, rangaistuspotku ja lisäajan lisäajalla tehty 2-2-tasoitus tarjosivat jännitystä koko rahalla.

 

Avausjakso

Ottelu käynnistyi hieman rikkonaisesti, mutta Ilves pääsi pikkuhiljaa lähemmäs ja lähemmäs oululaisten maalia. Keltavihreiden aktiivinen prässäys tyrehdytti laivastonsinisten aikeet helppoon etenemiseen.

18. minuutilla johto-osuma oli todella lähellä, kun kuumeestaan toipunut Kai Meriluoto laukoi rangaistusalueen rajalta päin miesmassaa. Paluupalloon pääsi tykittämään vaaralliseksi tiedetty Petteri Pennanen, mutta maalivahti Calum Ward venytti viime tingassa näppinsä väliin yläriman alta.

Muutama minuutti myöhemmin Doni Arifi voitti keskikentän kaksinkamppailun, eteni pallon kanssa ja vapautti Tucon puolittaiseen läpiajoon. Kamerunilaisen ruuti oli kuitenkin tällä kertaa märkää, ja kärkkäriveto jäi melko nuhaiseksi.

Toisessa päädyssä Rasmus Leislahti nollasi Magnus Breitenmoserin lähentelyt, mutta 36. minuutilla Michael Lopezin kaksi yritystä olivat liikaa. Aluksi argentiinalainen laukoi keskityksen suoraan ilmasta ylärimaan. Paluupalloon oli useita menijöitä, mutta Lopez oli itse kaikista sähäkin. Puskumaali vapautti vaasalaiset tuulettamaan johtoasemaa.

Kissapedon ilta synkkeni entisestään vain pari minuuttia myöhemmin. Jälleen oli Lopez pahanteossa. Matala kuti osui epäonnisesti liukastuneen kapteeni Tatu Miettusen käteen, ja pallo vietiin pilkulle. Ysipaitaa kantava Lopez sijoitti pallon viileästi alakulmaan ja tauolle mentiin 2–0-tilanteessa.

 

Toinen jakso

Meriluoto käynnisti Ilveksen kirivaiheen sähäkästi. 47. minuutilla Oulun toppareiden ollessa tuuliajolla Tuco ja Momodou Sarr petasivat nuoren HJK-taustaisen hyökkääjän avopaikkaan, eikä Meriluodon puntti tutissut. Matala sijoitus etukulmaan kavensi pelin ja sähköisti toisen puoliajan.

Kissapeto lisäsi vauhtia juoksuunsa, ja sinipaidat osoittivat ajoittain väsymisen merkkejä. Muodostelmaa muokattiin hyökkäävämmäksi, ja se avasi mm. Sarrille ja vaihdosta sisään tulleelle Jorn Vancampille vetopaikkoja.

Muutama minuutti ennen loppua tasoitus oli aika lailla niin lähellä, kuin vain voi. Rafinha katkoi keskityksen ja pallo putosi parahultaisesti Vancampille. Belgi jysäytti hurjan kudin ylärimaan, josta pallo kimposi vielä tolppaan ja takaisin kentälle. Tuco puski lähietäisyydeltä uuden yrityksen, mutta maaliviivalla päivystänyt Miika Koskela ehti päineen väliin viime tingassa.

Lisäajalla Leislahti teki vielä paraatipelastuksen oululaisten nopeaan vastahyökkäykseen. Onni Suutarin kuti jäi suutariksi.

Viimeisenkin juoksumetrin puristaminen satalasissa osoittautui lopulta erittäin tärkeäksi, sillä juuri kentälle vaihdettu Raymond Nogha Nogha lahjoitti pallon vierasjoukkueelle. Aivan viimeisessä tilanteessa laitapuolustaja Tuomas Ollila oli kärppänä paikalla, kun pallo ajautui Pennasen keskityksestä taka-alueelle. Ollilan vihainen kuti upposi sisään ja vierailijat pääsivät tuulettamaan tasoitusosumaa päätösvihellyksen soidessa taustalla. Myös laukaisutilasto 15–17 kertoo tapahtumarikkaasta kamppailusta.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio oli tyytyväinen siihen, että pukukopissa ennen peliä painotettu aggresiivinen prässi tyrehdytti pallonhallintaan panostavan Oulun rakenteluvaiheen.

Aloitimme hyvin ja olimme hyvällä jalalla liikkeellä. Teimme sovittuja asioita, eli onnistuimme prässissä ja voitimme palloja. Loimme samalla maalipaikkoja itsellemme, Kallio kertaa.

Synkkiä pilviä kuitenkin kasautui Ilveksen taivaalle, eikä onnikaan aina ollut myötä.

Sitten kun vastustaja pelasi ensimmäistä kertaa pallon meidän linjamme taakse boksiin, niin heti omissa soi. Meille on tehty liian helposti maaleja vastaavista. Se on asia, johon täytyy saada muutos.

Pilkkutuomio oli mielestäni käsittämätön. Tatu oli kontillaan nousemassa maasta ylös ja yritti väistää vetoa, eikä pallo mielestäni siinä juurikaan vaihtanut suuntaa.

Toisella jaksolla kirivaihde tuotti kuin tuottikin tasatulokseen vaadittavat kaksi maalia.

Teemana on meillä tuntunut olevan, että annetaan vastustajan ottaa johto-asema, ja vasta sitten aletaan pelaamaan. Toiselle jaksolle piti tänäänkin lyödä ”all in”, että saataisiin kahden maalin kaula kiinni. Taistelutahtoa onneksi riitti ja paikkoja oli kolmeenkin maaliin, siitä 5/5 pelaajille.

Kaikki meistä odottivat ottelulta enemmän. Pistetili oli joka tapauksessa tärkeää saada auki. Toivottavasti se antaa meille buustia tuleviin peleihin. Ensi viikolla harjoituksissa haetaan keinot siihen, että ottelun alut ollaan paremmin hereillä, Kallio päättää.

 

Kai Meriluoto selätti sairastelut, palasi avauskokoonpanoon ja iski ensimmäisen liigamaalinsa Ilveksessä. (kuva: Jimi Soinila)

AC Oulu vs. Ilves  2 – 2  (2 – 0)

36’ Lopez (1-0)
40’ Lopez (2-0, rp)
47’ Meriluoto (2-1)
90’+3 Ollila (2-2)


Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas
6 Arifi Doni -> 46′ 13 Siira Tuure
7 Sarr Momodou -> 76′ 10 Vancamp Jorn
8 Pennanen Petteri
11 Ngueukam Ariel
16 Miettunen Tatu (c) -> 46′ 15 Almen Mikael
17 Tabi Manga
22 Mäenpää Aapo
42 Meriluoto Kai -> 76′ 32 Loa Loa Patrick
49 Oteng Eric

5 Katz Kalle
12 Huuhtanen Eetu
23 Hasa Noel

Lue myös