Raportti: Lisäajan takaiskut pudottivat Ilveksen liigacupista

Ilveksen liigacupin ottelut jatkuivat lauantaina Pirkkahallilla. Puolivälierävaiheessa nähtiin kauden toinen Pirkanmaan derby, kun valkeakoskelainen FC Haka isännöi tupsukorvia. Lohkovaiheessa paria viikkoa sitten joukkueiden välinen tulos oli 1–1, ja samat lukemat olivat nytkin taululla viimeisille lisäajan minuuteille asti. Aivan lopussa koskiset kuitenkin punnersivat voittomaalin tulostaululle.

 

Avausjakso

Haka oli ensiminuuteilla pirteämpi osapuoli, mutta Ilves sai nopeasti jutun juonesta kiinni. Avausmaali nähtiin jo 12. minuutilla, kun sähäkkä laitakiituri Tuomas Ollila antoi nappikeskityksen Patrick Loa Loalle. 22-vuotias kamerunilaishyökkääjä nikkasi ohuen ja tarkan puskun takatolpan kautta sisään. Komean maalin täydensi volttituuletus.

Kotijoukkue alkoi samantien jahdata tasoitusta raivokkaasti. Ilveksen pallonhallinta jäi ohueksi. Parinkymmenen minuutin jälkeen Stavros Zarokostas oli tapojensa mukaisesti aiheuttamassa harmaita hiuksia puolustukselle. Maalinedustahässäkän päätteeksi Salomo Ojala kiskaisi vedon kohti yläkulmaa, johon Rasmus Leislahti kuitenkin sai venytettyä näppinsä näyttävällä loikalla.

Oman pään erikoistilanteiden kanssa vaikeuksissa ollut Ilves koki karvaan takaiskun ensimmäisen puoliajan viimeisestä tilanteesta. Maalintekijä Loa Loa kaatoi Ilvestäkin aiemmin edustaneen Janne-Pekka Laineen kumoon rangaistusalueen kulmauksen lähellä. Laine antoi itse keskityksen vitosen viivalle, jossa 190-senttinen Atte Sihvonen nousi korkeimmalle. Voimakas pusku keskeltä sisään oli ns. pukukoppimaali.

 

Toinen jakso

Molemmilla joukkueilla oli hyviä pallonhallintajaksoja. Toisaalta tässä vaiheessa kautta myös helpot pallonmenetykset värittivät peliä. 67. minuutilla oli tupsukorvien alakerralla käydä kylmät, kun uusiseelantilainen Logan Rogerson karkasi vaarallisesti läpiajoon. Leislahti singahti kauas ulos alueeltaan estämään maalintekoaikeita. Rogerson sai kierrettyä Ilves-vahdin, mutta sijoitusyritys karkasi ohi tyhjän maalin.

Vaihtorumban jälkeen koskisten peli puuroutui ja keltavihreät saivat hankittua useita syötönkatkoja. Päävalmentaja Teemu Tainion suojatit olivat hätää kärsimässä. Hurja pyöritys Aatu Hakalan vartioiman maalin edustalla voimistui, mutta vetojen tielle löytyi aina valkosukkaisia jalkoja.

Lisäajalla voimasuhteet keikahtivat päälaelleen. Kai Meriluodolla ja kumppaneilla oli tilaisuus runnoa pallo Hakan pömpeliin, mutta niin vain kotijoukkue karkasikin omasta boksista nopeaan vastaiskuun. Rogerson kiepsautteli jalkansa vapaaksi boksin kulmalla ja keskitti maanmiehelleen Oliver Whytelle. Tarkka pusku etualakulmaan painoi tamperelaisten päät alas. Haka eteni 2–1-voitolla liigacupin välieriin.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio ei nähnyt sitä pelitempoa, jota toivoi.

Emme ole tyytyväisiä suurimpaan osaan kenttätapahtumista. Tavoite oli pistää pallo ja Haka liikkumaan, mutta sitä ei nähty. Kaksinkamppailujakin hävittiin aivan liikaa, Kallio manaa.

Pallon liikuttaminen oli hidasta, ei uskallettu syöttää. Omasta mielestäni ottelun paras pelaaja Janne-Pekka Laine pääsi joka kerta pyörähtämään keskialueella ja pelaamaan pallon eteenpäin. Vaikka saimme puolustettua boksia, niin pallonriiston jälkeen ei haluttu nousta, vaan yritettiin pelata lyhyillä syötöillä poikittain. Haka pääsi niihin kiinni.

Jaloissa varmasti tuntui väsymystä, mutta asennepuolessa ei Kallion mukaan saisi silti antaa periksi. Joukkue jää nyt viikon talvilomalle, jonka jälkeen yhteispeliin haetaan parannusta.

Olimme yksilöitä kentällä. Jokainen teki kentällä vähän jotain, mitä nyt sillä hetkellä näki parhaimmaksi. Onko sitten väsymystä vai mitä, mutta emme olleet kollektiivisia. Yhteenpelaaminen oli huonoa.

Tiedostamme kyllä, että harjoituksissa on menty kovaa ja pelitaakkaa on, mutta tänään ei ollut mentaalipuolikaan kunnossa. Nyt on aikaa pohtia, että missä mennään, Kallio päättää.

 

Loa Loan komea avausmaali jäi laihaksi lohduksi. (kuva: Jimi Soinila)

 

FC Haka vs. Ilves  2 – 1  (1 – 1)

12′ Loa Loa 0–1
45+1′ Sihvonen 1–1
90+3′ Whyte 2–1

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas -> 67′
3 Loa Loa Patrick -> 85′
6 Arifi Doni -> 67′
8 Pennanen Petteri -> 85′
9 Mettälä Ilari -> 46′
14 Jäntti Teemu -> 67′
16 Miettunen Tatu
17 Tabi Manga
22 Mäenpää Aapo
30 Moussa Yusif

5 Katz Kalle <- 67′
10 Vancamp Jorn <- 85′
12 Huuhtanen Eetu
15 Almen Mikael
18 Sou Elie <- 67′
19 Sou Elisee
21 Bushara Badreddine <- 85′
42 Meriluoto Kai <- 46′
49 Oteng Eric <- 67′

Lue myös