Raportti: Runkosarjan voittaja jatkoi tehokkaana

Mestaruussarja käynnistyi lauantaina. Runkosarjan voittanut KuPS osoitti Tim Väyrysen johdolla, että savolaiset aikovat päättää kauden Suomen mestareina. Sisukas Ilves oli aktiivinen ja taisteli urhoollisesti, mutta tiukkojen vaihdeiden jälkeen kotiin ei silti irronnut yhtään pistettä tuliaisiksi.

 

Avausjakso

Tasaiseksi ja vähämaaliseksikin ennakoitu ottelu sai yllättävän räjähtävän alun, kun jo reilun kymmenen minuutin sisään pallo päätyi maaliin kahdesti.

Ilvestä aiemminkin rankaisseen Anton Popovitshin keskitys löysi Tim Väyrysen maalin edestä paraatipaikalta. Ulottuva Väyrynen puski pelivälineen sisään riman alta, ja Ilves-kassari Rasmus Leislahden lähes 500 minuuttia kestänyt nollaputki tuli päätökseensä.

Vain pari minuuttia myöhemmin laitalinkki Vigori Gbe hankki joukkueelleen kulmapotkun. Joona Veteli antoi sen lyhyenä ja seinäsyötön avulla Tuure Siira pelattiin vapaaksi toisesta aallosta. Tarkka sivallus taka-alakulmaan toi kissapedon samantien tasoihin sangen komealla tavalla. Siiran edellisestä maalista Veikkausliigassa ehti vierähtää kolme ja puoli vuotta.

Kuopiolaisilla oli pari ohutta paikkaa hyödyntää tupsukorvien nukahdukset, mutta ruuti oli märkää. Eric Otengilla oli puolestaan mainio tilaisuus iskeä johtomaali toisessa päässä. Laituri harhautteli ja puikkelehti hienosti ex-ilvesläisten Felipe Aspegrenin ja Diogo Tomásin nenän edestä maalille, mutta veto karkasi muutaman millimetrin takatolpalta ohi.

Ilves oli hallitsevampi osapuoli. KuPS ei siltikään päästänyt vihreäkeltaisia tasatilanteessa tauolle. Viheliäisen kliininen Väyrynen iski jälleen. Väyrynen ajoi boksin sisään ja laukoi suoraan syötöstä leivoksen takayläkulmaan. Saksan kolmosliigassa kannuksensa ansainnut hyökkääjä on ollut arvokas lisä Suomen mestaruutta jahtaavalle KuPS:lle.

 

Toinen jakso

Aktiivisesti liikkunut Ilves piti hyvin pintansa vieraskentällä, joskaan erityisen vaarallisia hyökkäyspaikkoja ei meinannut avautua. Vastavuoroisesti keltamustat iskivät pallonriiston jälkeen nopeisiin vastahyökkäyksiin, joista oli avautua läpiajoja. Tatu Miettusen ja Tabi Mangan topparikaksikko kuitenkin kesti paineen alla totutun vahvoina.

Syöttövirheistä huolimatta Simo Valakarin miehistö näytti kuluttavan pelikellosta minuutteja melko kurinalaisesti, kunnes lisäajalla vierasjoukkueelle avautui vielä mainio tilaisuus tasoitukseen. Veteli vapautti Momodou Sarrin juoksuun linjan taakse. Nuori hyökkääjä jatkoi pallon Jean Blancolle, jolla oli hetken aikaa tyhjänä ammottava maali edessään. Keskitys osui ratkaisevalla hetkellä eteen liukuneen Tomásin jalkaan, ja Blancon veto karkasi yli kehikon.

Kotiyleisö sai todistaa rutiinivoittoa, joka ei ollut erityisen näyttävä, mutta kuitenkin riittävä. Ilves taisteli urhoollisesti sarjakärkeä vastaan. Laukaukset menivät 8–9. Kissapedon viiden ottelun pisteputki katkesi, kun taas kuopiolaiset ovat napsineet peräjälkeen kolmen tasapelin lisäksi peräti 14 voittoa.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio koki, että pelillisesti Ilves oli vallan hyvin mukana, mutta boksipelaaminen teki ratkaisevan eron.

Peliesitykseen voi olla tyytyväinen, mutta se ei tietysti lämmitä mieltä, että lähdemme tyhjin käsin pois Kuopiosta, Kallio toteaa.

Olisimme mielestäni ansainneet vähintään pisteen tänään. Pienet asiat ratkaisivat voiton. Maalien edessä marginaalit pitäisi kääntää eduksi, niin hyökkäyksessä, kuin puolustuksessa. Erot tulivat viimeisistä syötöistä ja viimeistelystä, KuPS oli niissä parempi.

Harjoituksissa tehtiin ennen ottelua oikeita asioita. Valmentaja Joni Lehtosen kädenjälki näkyi suoraan myös hyökkäyspään erikoistilanteissa, ja Kallio antaa apurilleen kiitosta.

Ensimmäinen maali oli juuri sellainen, joita tiesimme KuPS:n hakevan. Emme saaneet sitä silti puolustettua pois. Keskityksen antaneelle Popovitshille olisi pitänyt saada enemmän painetta. (Aniekpeno) Udoh ja Väyrynen ovat molemmat hyviä boksipelaajia, ja tässä on tulos.

Onneksi saimme nopean tasoituksen. Joni toi viikolla hyvän idean, että kokeillaan lyhyttä kulmaa. Harjoittelimme sitä keskiviikkona ja torstaina. Treeneissä ei mennyt kovin hyvin, mutta tärkeintähän se onkin pelissä onnistua, Kallio virnistää.

Tämän lauantain tunteiden vuoristoradan jälkeen ei auta kuin kasata ajatukset kahden viikon päästä tulevaan HJK-kotipeliin.

Aivan ensimmäisen puoliajan loppuun tuli ratkaiseva harmittava takaisku. Jouduimme sitten jahtaamaan peliä, ja loimme kyllä tarpeeksi paikkoja. Viimeisillä minuutilla ehdittiin jo nostaa kädet ylös valmiina tuuletukseen, oltiin niin lähellä tasoitusta, Kallio kertaa Sarrin ja Blancon loppuhetkien maalipaikkaa.

 

Näin lähti harjoitellun kulmakuvion päätteeksi 1–1-tasoitus.

KuPS vs. Ilves  2 – 1  (2 – 1)

10’ Väyrynen 1–0
12’ Siira 1–1
45’ Väyrynen 2–1

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus (mv)
2 Ollila Tuomas
3 Loa Loa Patrick -> 74′ 18 Blanco Jean Carlos
6 Arifi Doni -> 74′ 8 Jäntti Teemu
7 Veteli Joona
14 Siira Tuure -> 85′ 22 Özcelik Taha
16 Miettunen Tatu (c)
17 Nimely Sylvanus -> 51′ 11 Sarr Momodou
21 Gbe Vigori -> 85′ 15 Almen Mikael
33 Tabi Manga
49 Oteng Eric

20 Rautiola Miska
31 Riikonen Matias (mv)

 

Lue myös