Raportti: Ilves kruunasi juhlaottelun voitolla

Ilves pelasi 90 vuotta kestänyttä seurahistoriaansa juhlistaneen liigaottelun. Tiistaina Ratinan hämärtyvässä illassa HIFK oli vaikea vastustaja, mutta loppuminuuteilla Jean Blanco puski voittomaalin kotiyleisön riemuksi.

 

Avausjakso

Toni Kallio saavutti kolme päivää sitten päävalmentajauransa ensimmäisen voiton, kun FC Lahti kaatui 1–0. Kallio luotti hyväksi havaittuun kaavaan, ja avauskokoonpano HIFK:ta vastaan oli tismalleen sama, kuin lauantaina.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen sisään kotijoukkueelle avautui mainio paikka siirtyä johtoon. Tuomas Ollila keskitti vasemmalta laidalta vitosen alueen eteen, jossa Sylvanus Nimely odotteli vapaana. Sierraleonelaishyökkääjä ei kuitenkaan ylettänyt saamaan hiuskiehkuraa suurempaa pallon tielle, joten puskutilanne kuihtui kasaan.

HIFK kesti kissapedon alkurynnistyksen. Palloa haettiin hyvin tyhjiin tiloihin, mutta vauhti hieman loppui kesken. Suurta ilotulitusta ei avausjaksosta lopulta muodostunut, vaan molemmat osapuolet hakivat kärsivällisesti tilaisuuksia iskeä.

 

Toinen jakso

Viidesti urallaan maalipuiden väliin osunut keskikentän ankkuri Tuure Siira oli erittäin lähellä räjäyttää kotiyleisön hurraa-huutoihin. Nimely antoi kivan pudotuksen Siiran juoksulinjalle, joka kiskaisi yhdellä kosketuksella kovan kanuunan yläkulmaa kohden. Maalivahti Calum Ward kuitenkin venytti kätensä pallon tielle viime tipassa.

Muutama minuutti myöhemmin sydämentykytyksiä koettiin toisessa päädyssä. Tatu Miettusen vaisu sivuttaissyöttö jäi Kei Kamaran ulottuville, ja punapaidat säntäsivät lähes kahden miehen läpiajoon. Miettunen ennätti kuitenkin vielä häiritä Kamaraa sen verran, että vapauttava syöttö Jusif Alille epäonnistui. Maalivahti Rasmus Leislahti syöksyi oikea-aikaisesti vastaan ja kaappasi pelivälineen.

Illan hämärtyessä vihreämustaa juhlapeliasua kantanut Ilves alkoi nostaa painetta. HIFK:n maalille vyörytettiin useita hyviä hyökkäyksiä ja pallo oli alituinen vierailija Wardin nokan edustalla. Samalla ”Rödalle” avautui omat tilaisuutensa iskeä nopeilla vastahyökkäyksillä selustaan.

Tupsukorvat halusivat palkita juhlaottelunsa yleisön voitto-osumalla. HIFK:n boksi muodostui höyrykattilaksi, joka lopulta kiehui viheltäen yli. Koko uransa samaa seuraa edustanut kapteeni Miettunen loi henkeä, harhautteli, keskitti ja tuuletti. Kolumbialainen taikalanne Jean Blanco puski pallon etukulmasta sisään. Riemu Ratinassa repesi johto-osumasta ja pian sen jälkeen päätösvihellyksen soitosta. 1-0-tulos nostaa Ilveksen seitsemänneksi.

 

Koutsin kommentit

HIFK oli kolmen voiton putkessa ennen tätä iltaa. Ilves sai nollattua punapaidat, ja loppuhetkien voittomaali nostattaa joukkuehenkeä entisestään. Päävalmentaja Toni Kallio voi olla tyytyväinen.

Ensimmäinen puoliaika oltiin vähän telineissä. Ei oltu niin aktiivisia, kuin mitä tavoiteltiin. Toisella jaksolla parannettiin ja saatiin palkinto, Kallio kertaa.

Kurinalainen puolustuspeli oli tämän voiton avain jälleen kerran. Se oli myös hienoa, että voitonhalu välittyi kentälle. Emme tyytyneet 0–0-tasapeliin, vaan haimme maalia loppuun asti.

Ilveksellä oli nyt toistamiseen sama avauskokoonpano kentällä. Tällä kertaa sallitun viiden vaihdon sijaan käytettiin vain neljä.

Itse olen tykännyt siitä, että jos onnistuu pelissä hyvin ja on myös täydessä kunnossa, niin saa jatkaa seuraavassakin. Se tarkoittaa muille sitä, että onnistumisia vaaditaan peliajan eteen. Sitä kautta taso nousee. Toki nyt tulee tiheään tahtiin matseja, niin vireystilaa pitää seurata tarkasti.

Samoin kuin lauantaina, niin tänäänkin vaihtopelaajat onnistuivat hyvin ja täyttivät ruutunsa. Jätkien työmoraalista ei ole mitään negatiivista sanottavaa, Kallio kiittelee.

 

Mustavihreää raitaa ja yleisö kannustaa. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. HIFK  1 – 0  (0 – 0)

87′ Blanco 1–0

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas
3 Loa Loa Patrick -> 61′ 18 Blanco Jean
6 Arifi Doni
7 Veteli Joona
14 Siira Tuure -> 74′ 27 Rönnberg Linus
16 Miettunen Tatu
17 Nimely Sylvanus -> 74′ 22 Özcelik Taha
21 Gbe Vigori
33 Tabi Manga
49 Oteng Eric -> 90+2′ 11 Sarr Momodou

20 Rautiola Miska
25 Kyllönen Leo
31 Riikonen Matias

Lue myös