Raportti: Espoosta ei tuliaisia

Sunnuntaina Tapiolan urheilupuistossa kotijoukkue ei jättänyt Ilvekselle mahdollisuuksia. Juan Alegria teki kaksi kulmapotkuista lähtenyttä erikoistilannemaalia. Niklas Pyyhtiä ja Darren Smith osuivat myös maalipuiden väliin. Mikael Almén kavensi lisäajalla loppulukemat 4–1:een. Ero Ilveksen ja Hongan välillä sarjataulukossa kaventui kahteen pisteeseen.

 

Avausjakso

Tamperelaisjoukkue luotti kotimaiseen voimaan. Ainoastaan kolumbialainen Jean Blanco toi kansainvälistä väriä avaukseen. Kasvattiseurastaan FC Hongasta Ilvekseen vuosi sitten siirtynyt Doni Arifi palasi myös aloituskentälliseen.

18-vuotias espoolaisväkkärä Otso Koskinen oli monesti aiheuttamassa Ilves-puolustukselle harmaita hiuksia. 17. minuutilla Koskinen luuti kulmapotkutilanteessa pallon ylärimaan. Paluupallon kävi runnomassa sisään Juan Alegria, ja kotiyleisö sai juhlia aikaista johtomaalia.

Pallo pysyi kokovihreissä asuissa pelanneen Ilveksen kenttäpuoliskolla. Honka tilkitsi syöttövälejä hyvin, eivätkä tupsukorvat päässeet etenemään vapaasti. Lukuisat kulmapotkut pitivät aistit valppaana vieraspäädyssä.

 

Toinen jakso

Tauolla piristynyt Ilves sai horjutettua hyvin pelanneen Hongan kulkua. Esimerkiksi Eetu Mömmö oli alati vaarallinen pideltävä vasemmalla laidallaan.

Tunnin pelin sisään paras maalipaikka avautui kuitenkin kotijoukkueelle. Kolme maalia tällä kaudella viimeistellyt Lucas Kaufmann purjehti oikealta laidalta rangaistusalueen sisään. Harhauttelujen ja seinäsyötön jälkeen Kaufmannilla oli tuhannen taalan paikka, mutta Rasmus Leislahti venytti loistavan syöksyn pallon tielle.

Hetkeä myöhemmin pallo pelattiin pitkällä poikittaissyötöllä vasemmalle boksiin Jonas Leväselle. 27-vuotiaalla puolustajalla oli pitkä aika asetella pallo ja virittää kanuuna valmiiksi. Vihainen veto oli matkalla yläkulmaan, kunnes jälleen Leislahden näpit ehtivät väliin.

Seuraavasta tilanteesta espoolaiset saivat viimein haluamansa. Kulmapotkun jälkitilanteesta keskitys leijaili taka-alueelle vapaaksi unohtuneelle Alegrialle, jolla oli melko helppo työ puskea peliväline rysään. 2–0-tilanteessa kissapedon iltapuhde muuttui sangen tukalaksi vahvavireisen vastustajan vieraana.

Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa 17-vuotias Niklas Pyyhtiä pääsi kaunistelemaan lukemia. Vasemman jalan kaukolaukaus upposi tarkasti tolpan juureen.

Ottelun käytännössä jo ratkettua livahti Darren Smith vielä läpiajoon ja ujutti pallon etukulmasta sisään. Smithin maali näytti jäävän ottelun viimeiseksi, kunnes viimeisestä tilanteesta Ilves-puolustaja Mikael Almén kävi vielä kaventamassa hölmistyneiden keltamustien edestä loppulukemiksi 4–1.

Tappiosta huolimatta tamperelaiset jatkavat sarjan seitsemänsinä. Espoolaiset kuitenkin huohottavat niskaan.

 

Koutsin kommentit

Viimeisimmässä joukkueiden kohtaamisessa loppulukemat olivat juuri toisin päin, kun Ilves voitti 4–1. Päävalmentaja Jarkko Wiss hämmästeli voimasuhteiden keikahtamista tänään ja avausmaalista lähtenyttä tuskien taivalta.

Honka oli selvästi parempi. Mielestäni ensimmäinen maali kuvastaa koko ottelua. Vähän nukahdetaan omissa tehtävissä, ja yleensä sen jälkeen pallossa on aina ensimmäisenä keltapaitainen pelaaja, Wiss pudistelee päätään.

Pelillisesti tänään piti aloittaa kovalla rähinällä ja laittaa pallo liikkeelle. Yhtäkkiä se olikin vaikeaa ja pelimme oli todella ujoa. Pelättiin virheitä ja toisaalta yritimme tietyillä alueilla liian vaikeita asioita. Toimille on aina syy ja seuraus.

Ilveksellä on selkeä tavoite parantaa otteitaan tulevana lauantaina Ratinassa käytävää 90-vuotisjuhlaottelua varten.

Tässä on hyvin aikaa valmistautua seuraavaan ja nostaa tasoa. Tällä hetkellä on todella hiljaista pukuhuoneessa ja kentällä. Nyt tarvitaan voittavia tekoja ja rohkeutta. Myös tunnetta ja heittäytymistä kaivataan, Wiss pohtii.

 

Hyviä torjuntoja väläytellyttä Rasmus Leislahtea ei voi tappiosta syyttää.

FC Honka vs. Ilves  4 – 1  (1 – 0)

17’ Alegria (1-0)
67′ Alegria (2-0)
80′ Pyyhtiä (3-0)
84′ Smith (4-0)
90+2 Almen (4-1)

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus (mv)
2 Ollila Tuomas -> 68′
6 Arifi Doni -> 57′
7 Veteli Joona
8 Jäntti Teemu
14 Siira Tuure -> 68′
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu (c)
18 Blanco Jean -> 78′
19 Mömmö Eetu
25 Kyllönen Leo -> 46′

10 Luna Hernan <- 46′
11 Sarr Momodou <- 78′
12 Huuhtanen Eetu (mv)
21 Gbe Vigori
22 Özcelik Taha <- 68′
49 Oteng Eric <- 68′
70 Torres Roger <- 57′

Lue myös