Raportti: Ilves teki ryhtiliikkeen ja nollasi Oulun

Ilveksen ja AC Oulun perjantai-illan ottelu vaikutti ensimmäisen nelivitosen perusteella turhauttavalta ja maalittomalta vääntämiseltä, kunnes kotijoukkue löysi oikean sävelen toisella jaksolla ja juoksi laivastonsiniset kumoon. Eetu Mömmön komea laukaus päätti Ilveksen pitkän maalittoman putken. Onnistujia oli Mömmön lisäksi laajalla rintamalla.

 

Avausjakso

Heinäkuun siirtoikkunassa vahvistuksia haalineella AC Oululla oli riveissään paljon kansainvälistä osaamista. Joukkueen avauskokoonpanossa oli kahdeksan ulkomaalaista.

Ottelun tunnelma oli odottava. Puolen tunnin pelin jälkeen alkoi tapahtua. Laivastonsiniset saivat syöteltyä uuden liechtensteinilaisvahvituksen Dennis Salanovicin kasvokkain maalivahti Rasmus Leislahden kanssa. Terävä tökkäisy vitosen alueen viivalta pysähtyi hyvin vastaan asettuneen Leislahden jalkoihin.

Salanovic oli muutenkin pirteällä pelipäällä oikealla laidallaan. Tupsukorvilla oli täysi työ pitää hänet kurissa. Omissa hyökkäyksissä Jean Blanco ja Patrick Loa Loa jäivät viimeisellä kolmanneksella melko voimattomiksi.

 

Toinen jakso

50. minuutilla nähtiin ottelun yksi näyttävimmistä suorituksista. Blanco ja Loa Loa alkoivat löytää yhteistä säveltä. Jälkimmäinen pujotteli hyvin oikealta laidalta ylös ja keskitti boksiin. Kolumbialaistaituri Blanco hyppäsi korkealle ilmaan ja kiskaisi voimakkaan saksipotkun. Pallo valitettavasti viuhui ohi tolpan.

Samalla keltavihreät alkoivat osoittaa piristymisen merkkejä, ja oululaiset väsyivät. Tunnin kohdalle kentälle vaihdettu Hernan Luna teki samantien pirteitä haastoja ja murtautui mainioon vetopaikkaan. Maalivahti Yann Fillion kuitenkin torjui pallon yläkulmasta.

Seuranneessa kulmapotkussa Ilveksen topparikapteeni Tatu Miettunen nousi ylös maalintekosektorille. Terävä oikean jalan sivallus läpäisi pelaajamassan, mutta valitettavasti peliväline lipui takatolpalta niukasti ohi.

71. minuutilla yleisö kohahti jälleen. Doni Arifin maaginen pystysyöttö alimman linjan taakse vapautti laitakiituri Tuomas Ollilan puolittaiseen läpiajoon. Ollilan sijoitus kuitenkin leijaili – jälleen kerran – ohi tolpan.

Pari minuuttia myöhemmin Roger Torresin heikko syöttö omassa päässä mahdollisti Salanovicin maalintekopaikan. Vihainen vasemman jalan veto kilpistyi Ilveksen onneksi ristikkoon.

Pitkä maalittomien otteluiden putki uhkasi jatkuvan, kunnes Eetu Mömmö otti ratkaisijanviitan harteilleen. Huippulupaus täydensi muutenkin hyvän ottelunsa kiskaisemalla melkoisen muulinpotkun rangaistusalueen kulmasta Jarkko Hurmeen nenän edestä. Pallo painui vastustamattomasti yläkulmaan ja taululle merkattiin 1–0. Mömmö on tehnyt kaikki kolme Ilveksen maalia Oulun verkkoon tällä liigakaudella.

Kuparisen rikkouduttua kissapedon peli vapautui ja Jyrki Aholan suojatit puolestaan menivät kipsiin. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Ilveksellä oli jopa puolen tusinaa paikkaa tuplata johtonsa, mutta lisäosumia ei enää nähty. Onneksi yksikin maali riitti tällä kertaa kolmeen pisteeseen.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss kiittelee pelaajien ryhtiliikettä toisella jaksolla.

Oulu loi selkeän numeraalisen ylivoiman tietyille alueille. Meidän puolustustehtävät olivat hieman vaikeita sen edessä. Onneksi ”Rasse” (Rasmus Leislahti) oli niissä hetkissä hyvä, Wiss kertaa.

Puoliajalla meillä oli kopissa paljon kysymysmerkkejä. Löytyisikö meiltä sisäistä johtajuutta ja ääntä kentälle. Pelaajat keskenäänkin funtsivat sitä. Toisella jaksolla taistelu alkoi näkyä.

Lopulta voitto tuli melko selvästi. Laukaisutilasto 16–6 vahvistaa Ilveksen hallinnan.

Hieman muutimme systeemiä ja vaihdot toivat hyvää energiaa. Oulu ei päässyt enää väleihimme. Hyvin pojat tekivät duunia kakkospalloissa. Olisihan se helpottanut, jos olisimme tehneet noista maalipaikoista useamman osuman, mutta hyvä näinkin.

Ilveksen onnistujista monien silmiin pistivät esimerkiksi hyökkäyksiä käynnistänyt 21-vuotias Hernan Luna ja oululaisia ennenkin kurittanut 19-vuotias Eetu Mömmö.

Eetu on ottanut valtavan askeleen viime kaudesta. Se on myös hyvä ominaisuus hyökkäävässä pelaajassa, että hän pystyy pelaamaan aika säännöllisesti täysiä ysikymppisiä. Tehoja odotetaan ja hieno maali tänään, Wiss toteaa.

Hernanin kuntotekijät olivat meille saapuessa aika retuperällä. Siihen päälle tuli vielä reisivaivaa. Kuukausien työn jälkeen harjoittelu on hyvällä tasolla, mutta vielä on parannettavaa. Potentiaalihan hänellä on aivan valtava, joten uskallan odottaa enemmänkin.

 

kuva: Jimi Soinila

Ilves vs. AC Oulu  1 – 0  (0 – 0)

77′ Mömmö 1–0

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas
3 Loa Loa Patrick -> 60′
7 Veteli Joona
14 Siira Tuure -> 60′
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu (c)
18 Blanco Jean -> 79′
19 Mömmö Eetu
25 Kyllönen Leo -> 73′
49 Oteng Eric -> 60′

6 Arifi Doni <- 60′
8 Jäntti Teemu <- 73′
10 Luna Hernan <- 60′
11 Sarr Momodou <- 79′
22 Özcelik Taha
31 Riikonen Matias
70 Torres Roger <- 60′

Lue myös