Raportti: Ilves selätti kärkipaikkaa jahtaavan Interin

Juhannusviikko on alkanut helteisissä ja sateisissa tunnelmissa Tampereella. Samat olivat myös lähtökohdat Ilveksen ja FC Interin kohdatessa keskiviikkoiltana Ratinassa. Salamaniskuja nähtiin kuvainnoillisesti myös kentällä, kun intohimoiset joukkueet iskivät yhteen tasaväkisessä kamppailussa. Lopulta Ilves-kasvatti Taha Özcelikin uran ensimmäinen liigamaali jäi voitto-osumaksi.

 

Avausjakso

Turkkilaisia sukujuuria omaava ja viime pelissä liigadebyyttinsä saanut Taha Özcelik nousi tänään ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon. 20-vuotias Ilves-kasvatti otti keskikentän pohjan haltuun yhdessä Doni Arifin kanssa.

Pirteästi aloittaneet tupsukorvat saivat ruokittua Eetu Vertaista ja Hernan Lunaa hyökkäyksessä. Märällä nurmella pystysyötöt liippasivat mukavasti vauhtia alustasta ja sinimustien alin linja sai olla varpaillaan. Kotiyleisön kannustus ja rumpuryhmän laulanta toi samalla kauan kaivattua tunnelman kohotusta pandemian keskelle.

Toisessa päädyssä Ilvestä ennenkin rokottaneet Timo Furuholm ja Taiki Kagayama olivat myös vaarallisia. Hyvä maalipaikka avautui jälkimmäiselle, kun pallo liikkui nopeasti rangaistusalueen rajalla. Kagayaman alakulmaa kohti suuntautunut veto pysähtyi kuitenkin Rasmus Leislahden mainioon torjuntaan.

Ratkaisu tuli puolen tunnin pelin jälkeen Interin hyökkäyskolmikon oikean laidan maestrolta. Benjamin Källman karkasi keskiviivan ja sivurajan tuntumassa miesvartioinnilta. Källman säntäsi pallon kanssa vauhdilla boksiin ja pääsi kasvokkain Leislahden kanssa. Viileä viimeistely takasi vieraille 1–0-johtoaseman.

Hetkeä myöhemmin Källman vapautti Kagayaman vielä hieman onnekkaastikin läpiajoon, jota Tatu Miettunen sai kuitenkin selkäpuolelta häirittyä riittävästi niin, että japanilainen sotkeentui omiin jalkoihinsa ennen laukaisua.

Juuri ennen taukovihellystä Vertainen syötti pallon puolustajien välistä Lunalle rangaistusalueen oikeaan laitaan, jossa kolumbialainen otti oikean jalan vapaaksi ja täräytti pelivälineen Henrik Moisanderin jalkojen välistä maaliin. 1–1-tasoitus oli 21-vuotiaan ensimmäinen maali Veikkausliigassa.

 

Toinen jakso

Kuparisen rikottuaan kotijoukkue oli täynnä energiaa. Hyvä painostusjakso toisen puoliajan alkuun sai Inter-valmentaja Jose Riveiron pähkimään keinoja saada siipirikkoisesta joukkueestaan tarpeeksi voimia taistellakseen pisteistä loppuun asti.

Sarjakakkosen paikkaa miehittävät sinimustat olivatkin lähellä tuplata maalimääränsä vähän kuin varkain. Kulmapotkusta pallo kimpoili ylös nousseelle toppari Juuso Hämäläiselle, jonka ohimopusku sujahti vain niukasti yli poikkihirren.

72. minuutilla kotiyleisö sai aihetta juhlaan. Teemu Jäntin antama kulmapotku leijaili kierteisenä taka-alueelle, jossa korkeimmalle ilmatilassa pinkaisi valpas Özcelik. Nuorukainen kiitti saamastaan vastuusta ja puski näyttävästi liigauransa ensimmäisen maalin yli Moisanderin.

Riveiron väsyneet suojatit löivät vielä kerran kaasupolkimen pohjaan, tosin bensa tankissa alkoi olla vähissä. Taklaukset vietiin loppuun asti ja pelaajia nostettiin riskilläkin yläalueelle. Tupsukorvat kuitenkin selvittivät Leislahden ja kapteeni Miettusen johdolla sudenkuopat ja nappasivat ansaitut kolme pistettä.

 

Koutsin kommentit

Voitolla kissapeto katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa. Päävalmentaja Jarkko Wiss on luonnollisesti tyytyväinen, vaikka alku ei luvannut hyvää.

Ensimmäisellä jaksolla olimme taas vähän kuin pehmeät puput kentällä. Kaksinkamppailujen voittamisen määrä oli aivan liian huono. Me vain pyörimme siellä. Onneksi toisella jaksolla tilanne parani.

Saimme pidettyä pallonhallintaa. Inter purki isoilla palloilla prässiä liian helposti, mutta lopussa saatiin vähän kovuuttakin siihen. Meillä oli mielestäni hyvä pallokontrolli keskikentällä. Özcelikin vierellä oli Arifi, joka on myös isokokoinen ja hyvä jalalla. Hienoa saada täydet pisteet, Wiss summaa.

Toisen jakson pelaajavaihdoilla Ilves muokkautui kolmen topparin alakertaan. Kollega toisella puolella on tehnyt usein samaa.

Itseasiassa Inter pysyi paremmin poissa paikoilta sitten. Me pääsimme rohkeammin hyökkäämään pallon kanssa ja varmistukset alle. Me saimme vähän heitä enemmän penkiltä jalkoja mukaan.

Inter on vaikea joukkue valmistautua. He pystyvät pelaamaan muutamallakin eri systeemillä sujuvasti. Tänäänkin kun näin heidän nimiluettelon, niin ei ollut mitään hajua pelimuodosta. Saimme vähän niin kuin maistaa omaa lääkettä, Wiss virnistää.

 

Eetu Vertainen antoi tarkan maalisyötön. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Inter  2 – 1  (1 – 1)

32′ Källman 0–1
45+1′ Luna 1–1
72′ Özcelik 2–1

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
4 Aspegren Felipe
5 Katz Kalle
6 Arifi Doni -> 60′
7 Veteli Joona
8 Jäntti Teemu
10 Luna Hernan -> 60′
16 Miettunen Tatu
22 Özcelik Taha -> 76′
32 Vertainen Eetu -> 76′
49 Oteng Eric -> 34′

3 Loa Loa Patrick <- 76′
11 Sarr Momodou
12 Huuhtanen Eetu
14 Siira Tuure <- 76′
15 Almen Mikael <- 34′
18 Blanco Jean <- 60′
70 Torres Roger <- 60′

Lue myös