Raportti: Lahti rankaisi virheistä ja vei pisteet

Veikkausliiga palasi lähes täyden kierroksen voimin maajoukkuetauolta. Lahdessa paikalliset ”mustat kuhnurit” isännöivät Ilvestä. Molemmat joukkueet olivat kahden ottelun voittoputkessa, mutta tänään tamperelaiset joutuivat pettymään. Taululle merkattiin 3–1-lukemat. Eric Oteng avasi maalihanat, mutta Jasin Assehnoun, Geoffrey sekä Altin Zeqiri toivat kotijoukkueen rinnalle ja ohi.

 

Avausjakso

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Ilvekselle tarjottiin parinkymmenen peliminuutin jälkeen kuskin paikkaa, kun Macoumba Kandjin Felipe Aspegreniin kohdistuneesta rikkeestä tuomittiin rangaistuspotku. Veikkausliigan toukokuun pelaajaksi valittu Eetu Vertainen asettui pallon taakse, mutta nuorukainen liukastui vetohetkellä. Pallo lirui maalin ohi, ja Ilveksen surkea pilkkusaldo jatkuu.

Muutama minuutti myöhemmin Vertainen kuitenkin paikkasi virhettään antamalla mainion pystysyötön laitakiituri Eric Otengille, joka karkasi lahtelaisten linjan taakse puolittaiseen läpiajoon. Hyvä ajo maalille päättyi viileään sijoitukseen takakulmaan. Osuma oli 19-vuotiaan ghanalaisen ensimmäinen Ilveksessä ja Veikkausliigassa.

34. minuutilla keltavihreät olivat lähellä tuplata johtonsa. Ilves-debyyttinsä tehnyt kolumbialainen Hernán Luna laukoi hyvästä hyökkäyksestä pallon etutolppaan ja pääsi vielä kiinni paluupalloonkin, mutta jatkoyritys painui leveäksi ohi maalin.

Kun itse ei tee, niin usein kaveri rankaisee. Pari minuuttia edellisestä, ja Loorents Hertsi tarjoili kantapääsyötöllä sekä Kandjin suojaamana vapaan vetopaikan tulikuumalle Jasin Assehnounille. 23-vuotias A-maajoukkuemies antoi lapikkaansa puhua ja pallo painui alakulmaan.

Juuri ennen taukoa kotijoukkue iski toistamiseen. Vaarattoman näköinen keskityspallo leijaili rangaistusalueen tuntumaan, jossa nigerialaishyökkääjä Geoffrey ohjasi pelivälineen maaliin. Avauskokoonpanoon noussut maalivahti Eetu Huuhtanen tai toppari Tatu Miettunen eivät ehtineet hätiin. Samat kaksi lahtelaista osuivat Ilveksen maalipuiden väliin, kuin pari kuukautta sitten harjoitusottelussa.

 

Toinen jakso

Päävalmentaja Jarkko Wissin suojateilla riitti hyviä aihioita. 55. minuutilla kamerunilaishyökkääjä Patrick Loa Loalle tarjottiin tuhannen taalan paikka, kun Lunan keskitys kimposi hieman onnekkaastikin pilkun tuntumaan tyhjään tilaan. Loa Loalla oli tilaisuus sijoittaa pallo nurkkaan, mutta veto meni päin maalivahti Antonio Regueroa.

Toisessa päässä Assehnoun oli alati vaarallinen. Seinäsyöttöjen päätteeksi maalitehtailija pääsi kasvokkain Huuhtasen kanssa, mutta nuori Ilves-kasvatti peitti vetoyrityksen mainiosti. Veto kilpistyi leukaperiin.

Kauden toisessa liigaottelussaan tositoimiin päässyt Oiva Jukkola toi sähäköitä jalkoja hyökkäyspäähän. Nuorista Ilves-kasvateista myös Leo Kyllönen hätisteli mustapaitojen alinta linjaa, mutta Reguero rynni katkomaan monet hyökkäykset kauas maaliltaan.

Viimeisillä minuuteilla pallo pomppi vielä Ilves-maalin ylähirteen, kun tamperelaislähtöinen Kristian Yli-Hietanen paineisti Huuhtasta. Purkupallo tärähti päin Yli-Hietasta, jonka epäonneksi kimmokepallo ei aivan painunut riman alle. Joka tapauksessa mustapaidat pääsivät pian juhlimaan maalia, sillä lisäajalla Altin Zeqiri kävi vielä kaunistelemassa numerot vastaiskusta lukemiin 3–1.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss harmitteli ratkaisevien virheiden määrää, joiden jäljiltä on vaikea saada pisteitä vaikealta vierasreissulta.

Tasainen peli oli kyseessä. Lahden vaarallisuus tiedettiin, mutta aloitimme oikeastaan aika hyvin. Loimme tarpeeksi tilanteita, niistä vain pitäisi laittaa sisään, Wiss harmittelee.

Toisen jaksonkin alussa saimme palloja oikeille alueille. Virheet kuitenkin kostautuivat maalin edessä. Jonkun verran jää jossiteltavaa. Enemmänkin oli tarjolla, mutta tulosta pitää kunnioittaa.

Ilveksellä ei ole pahasti loukkaantuneita pelaajia, mutta toisaalta viisi U21-maajoukkueen tupsukorvaa joutuivat keräämään voimia tämän illan.

Meillä on 14 päivässä neljä peliä, se on aika raskas setti. Ei parane ottaa riskejä, kausi on pitkä. Meillä on 26 kenttäpelaajaa käytettävissä, joten kyllä meillä leveyttä riittää, kuten tänäänkin hyvin. Tiiviissä otteluohjelmassa se on vahvuus, ja seuraavaan peliin voi taas tehdä muutoksia.

Tämä on ennen kaikkea joukkue. Aina valinnat eivät kaikkia miellytä ja väkisinkin joku on joskus pois. Saman yhteisen tavoitteen eteen tässä tehdään duunia. Nyt ei laiteta päätä pensaaseen, vaan parannetaan uuteen koitokseen, Wiss päättää.

 

Mustapaidat välttivät paitsioansat ja tuulettivat kolmea maalia.

FC Lahti vs. Ilves 3 – 1  (2 – 1)

26’ Oteng 0-1
36’ Assehnoun 1-1
44’ Geoffrey 2-1
90’+2 Zeqiri 3-1

Kokoonpano:

P. Loa Loa -> 62′
E. Vertainen -> 69′
E. Oteng -> 69′
H. Luna -> 62′
D. Arifi -> 77′
J. Veteli
T. Jäntti
T. Miettunen (c)
M. Rautiola
F. Aspegren
E. Huuhtanen (mv)

O. Jukkola <- 69′
J. Blanco <- 62′
R. Torres <- 69′
T. Siira
V. Gbe <- 77′
L. Kyllönen <- 62′
R. Leislahti (mv)

Lue myös