Raportti: Ilveksellä oli varaa tuhlailuunkin KTP:n kustannuksella

Toukokuun viimeinen perjantai-ilta päättyi tamperelaisittain onnellisesti, kun kissapeto raapaisi täydet pisteet kotkalaisilta. Maalivahti Anton Lepola torjui kaksi pilkkua ja piti joukkuettaan pystyssä yli tunnin, kunnes Eetu Vertainen iski minuutin sisään kaksi komeaa osumaa. KTP koki toisen perättäisen tappion, Ilves puolestaan on voittoputkessa.

 

Avausjakso

Ilves lähti otteluun melko hyökkäysvoittoisella ja pallovarmalla kokoonpanolla. Vierailijat eivät myöskään tulleet peruuttelemaan, vaan laittoivat oitis usvaa putkeen. KTP pyöritti peliä hyökkäysalueella ja teki ottelun alusta nopeatempoisen.

Pikkuhiljaa kotijoukkue alkoi saada jutun juonesta kiinni. Avauskokoonpanoon noussut hyökkääjälupaus Eetu Vertainen hankki rangaistusalueen kulmauksessa rangaistuspotkun 17. peliminuutilla. Kolumbialaistaituri Roger Torres laukoi alakulmaa kohden, mutta pallo kimposi Anton Lepolan hienosta torjunnasta tolpan kautta ohi.

Hyökkäyksiä vyöryi molempiin päätyihin. KTP:lla tilanteita oli aavistuksen verran enemmän, mutta Ilves sai luotua konkreettiset vedot maalia kohden. Miska Rautiolan ja Joona Vetelin voimakkaat kudit nipistelivät Lepolan hyppysiä.

 

Toinen jakso

Tupsukorvat astuivat pukukopista kentälle uudella energialla ja formaatiolla. Laitakiituri Eetu Mömmö suoritti komeat harhauttelut ja malttoi odottaa hyvää vetopaikkaa. Lepola venyi kuitenkin jälleen pallon tielle. KTP luotti omiin aseisiinsa; matalaan blokkiin ja vahvaan fyysiseen peliin jopa sääntöjen rajamailla.

Reilun tunnin pelin jälkeen Ilves pääsi toistamiseen täplälle. Mömmö taiteili itsensä Vetelin avustuksella rangaistusalueelle, jossa Michael Ogunbaro torppasi hänet kumoon. Hetkeä aiemmin kentälle astunut Patrick Loa Loa otti vetovastuun, mutta Lepola otti sankarinviittaa harteilleen. Illan toinen pilkkutorjunta sai tamperelaiset pudistelemaan päätään epäuskoisina.

Vaadittiin Vertaisen esiinmarssia. 66. minuutilla alkoi ilotulitus. Vertainen huomasi korkean irtopallon Vetelin keskityksestä, teki pienen vartaloharhautuksen ja hyödynsi avoimen tilan salamannopeasti. Röyhkeä volleyveto suoraan yhdellä kosketuksella upposi etukulmasta sisään ja kotijoukkue sai viimein helpottavan johto-osuman.

Alle minuutti myöhemmin Lepola yllätettiin toistamiseen, ja kukas muukaan oli asialla, kuin tulikuuma Vertainen. Eric Oteng juoksi lähes suoraan KTP:n avauspotkusta prässäämään pallon joukkuelleen ja vapautti Vertaisen boksiin. Viime pelissä avausmaalinsa keltavihreissä iskenyt tehohyökkääjä nikkasi tällä kertaa vasurilla pallon etukulmasta verkon perukoille.

Ottelun loppuhetkillä Ilves oli useaan kertaan paljon lähempänä 3–0-osumaa, kuin KTP kavennusta. Kotkalaiset jaksoivat taistella maalivahtinsa johdolla hienosti yli tunnin verran, kunnes Ilveksen ja Vertaisen ketsuppipullot aukesivat. Ratinan 50 silmäparia saivat viihdettä koko rahalla ja vähintäänkin kohtuulliset turvavälit 17 000 paikkaisella stadionilla.

 

Koutsin kommentit

Voitto oli Ilvekselle jälkiviisaasti katsoen selvä, mutta päävalmentaja Jarkko Wiss tiedostaa, että ottelu pysyi pitkään tasaisena. KTP teki iltapuhteesta rankan.

Kokonaisuutena katsoen tarkoituksenamme oli pitää alussa hyvää vauhtia. Vaikka emme pelillisesti onnistuneet ihan niin hyvin, saimme kuitenkin pidettyä tempoa yllä toisella jaksolla. Tyhjiä välejä alkoi löytyä.

Hatunnosto KTP:lle, että he olivat vaarallisia niin kauan, kuin virtaa riitti. Oli pienestä kiinni, että kumman eduksi matsi lähtee kääntymään. Ekan maalin saamisen merkitys on niin älytön näissä peleissä, Wiss pohtii.

Ensimmäistä maalia toden teolla jouduttiinkin odottamaan. Epäonnistuneet rangaistuspotkut ovat tulleet viime aikoina tutuiksi.

Vähän alkoi jo turhauttaa, mutta onneksi saatiin tarvittavat maalit lopulta. Ei olla taidettu tehdä virallisissa peleissä tällä kaudella yhtään maalia pilkuista. On niitä välillä treenattukin ja äijiä vaihdettu. Jos epäonnistumisesta joutuu jonon hännille, niin aika pitkä laukojalista rupeaa olemaan, Wiss virnistää.

Yksilöiden onnistumisia tai virheitä suurempana opinhetkenä Wiss kokee sen, että joukkuehenki ei rakoillut. Nuori porukka tarvitsee yhteenkuuluvuutta.

Tämä peli oli osoitus siitä, että joukkue on paljon suurempi, kuin yksilö. Siitä pidin kopissa myös puheen. Jotkut pelaajat jo tauolla sivuun, mutta meillä on viidellä vaihdolla aina heittää laatua kentälle. TEAM, together everyone achieves more, Wiss heittää kansainvälisen viisauden.

 

Roger Torres pinkomassa. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. KTP  2 – 0  (0 – 0)

66′ Vertainen 1–0
67′ Vertainen 2–0

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
6 Arifi Doni -> 46′
7 Veteli Joona
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu
18 Blanco Jean -> 58′
19 Mömmö Eetu
20 Rautiola Miska
32 Vertainen Eetu -> 75′
49 Oteng Eric -> 68′
70 Torres Roger -> 46′

3 Loa Loa Patrick <- 58′
4 Aspegren Felipe <- 46′
5 Katz Kalle
8 Jäntti Teemu <- 46′
11 Sarr Momodou <- 75′
12 Huuhtanen Eetu
14 Siira Tuure <- 68′

Lue myös