Raportti: Cup-taival katkesi lohkovaiheeseen

Ennen Suomen Cupin lohkovaiheen päätöskierrosta Ilveksen tehtävänä oli voittaa SJK ja toivoa suotuisaa tulosta AC Oulun ottelusta toisaalla. Seinäjokiset olivat kuitenkin vahvoja ja mättivät kolme maalia Ilveksen verkkoon. Nuoren joukkueen valmistautuminen Veikkausliigaan jatkuu siis cup-otteluiden sijaan harjoitusotteluilla.

 

Avausjakso

Kun aloitusvihellys kajahti Seinäjoella, oli toisaalla KuPSin ja AC Oulun välinen ottelu 73 minuutin jälkeen tilanteessa 1–0. Lähtökohta siis oli, että Ilveksen pitää voittaa vähintään kahdella maalilla selvitäkseen jatkopeleihin lohkokakkosena.

Avauskokoonpanoon noussut Tuure Siira toi kaivattua kaksinkamppailuvoimaa keskikentälle. SJK:n fyysinen ja kokenut joukkue ei peruutellut, vaan irtopalloista taisteltiin hiki otsalla mustelmia keräten. Peli oli suoraviivaista ja pitkiä avauksia ei kaihdettu.

Vierasjoukkue loi alussa paremmat maalipaikat. Joona Veteli lähetti tarkan vapaapotkun kohti yläkulmaa, mutta torjuntavastuun ohi Walter Viitalan saanut Jesse Öst ehti liimaamaan pallon helposti. Hetkeä myöhemmin ylös noussut Kalle Katz voitti pääpallon ja puski pelivälineen hieman poikkipuun yli.

Puolen tunnin pelin jälkeen hallinta kääntyi seinäjokisille. Useat keskitykset Ilveksen boksiin laittoivat maalivahti Rasmus Leislahden ja topparit tiukille. Cristhian Valencian voimakkaan puskun kävi viime tingassa maaliviivalta selvittämässä väljemmille vesille oikea wingback Vigori Gbe.

Hetkeä myöhemmin painostusjakso konkretisoitui tulostaululle. Gustaf Backaliden puski keskityspallon taka-alueelta takaisin keskustaan, jonne tupsukorvat eivät ennättäneet ajoissa. Joonas Lepistö kävi sutimassa pallon etutolpalta sisään ja siirsi SJK:n 1–0-johtoon.

 

Toinen jakso

Päävalmentaja Jani Honkavaaran nimeämässä kokoonpanossa oli kaikkiaan yhdeksän ulkomaalaispelaajaa. Temperamentti näkyi niin hyvässä kuin pahassa. Brasilialais-portugalilainen Murilo oli läpi pelin ärhäkkänä laidallaan. Ikävä hetki nähtiin 49. minuutilla, kun turhautunut Murilo potkaisi pelikatkon aikana pallon voimalla päin Siiran kasvoja. Veri valui punaisena, mutta kortin väri oli vain keltainen.

Tamperelaiset loivat ajoittain hyviä aihioita kohti Östin maalia. Hyökkäyskaksikko Eemeli Raittinen ja taidokkaita harhautuksia väläytellyt Eetu Vertainen pääsivät kokeilemaan onneaan, mutta mustapaidat ehtivät ajoissa väliin.

68. minuutilla Murilon ja ysipaitaa kantavan Emmanuel Ledesman röyhkeä peli tuotti tulosta. Murilo nousi vauhdilla ja teki hyvän esityön Ledesmalle, joka karisti miesvartioinnin kannoiltaan. Yhden kosketuksen sivallus Leislahden ohi tarkoitti 2–0-lukemia ja käytännössä kissapedon jatkohaaveiden kuoppaamista.

SJK oli lähellä lisätä johtoaan, kun Valencia puski kulmapotkun etukulmaa kohden. Tolppamies Tuomas Ollila oli kuitenkin valppaana ja esti aikeet. Pian Ilves kuitenkin koki toisenlaisen takaiskun, kun kovaa taklannut kapteeni Felipe Aspegren ajettiin suoralla punaisella kentältä.

Lisäajalla maaliahne Denys Oliinyk kävi vielä kaunistelemassa 3–0-tuloksen valotaululle. Komeat harhauttelut ja varma sijoitus alakulmaan lähettivät tupsukorvat pitkälle kotimatkalle. Positiivista oli uuden sopimuspelaajan Linus Rönnbergin ensiminuutit keltavihreissä.

 

Koutsin ja Ollilan kommentit

Reilu puoli tuntia tänään tositoimissa ollut Tuomas Ollila ei heitä kirvestä kaivoon. Ruudun lähetyksen haastattelu oli lyhyt ja ytimekäs.

Vähän vaikea peli, ei ollut ihan meidän kontrollissa. Ihan ok tekemistä, mutta paljon jäi parannettavaa. Myöhemmissä peleissä näytetään, Ollila uskoo.

Laitapuolustaja saapui Ilvekseen täksi kaudeksi KTP:n riveistä.

Maisemanvaihdos teki hyvää kahden kauden jälkeen Kotkassa. Tavoitteeni on päästä pelaamaan jatkuvasti ja murtautua U21-maajoukkueeseen. Haluan paljon vastuuta ja onnistumisia.

Päävalmentaja Jarkko Wissin joukkueen uudistumisprosessi ei ymmärrettävästi ole vielä helmikuussa valmis.

Lähtökohta on, että meiltä lähti 14 pelaajaa ja 10 tuli sisään. Se vaatii aikaa, kun keräämme kokemusta. Peli ei asetu automaattisesti uomiinsa, Wiss toteaa.

Ilves haki tutulle 3-5-2-pelaajamuodostelmalle vaihtoehtoa.

Tänään peli oli ekalla jaksolla suoraviivaista ja eteenpäin suuntautuvaa. Olemme harjoitelleet boksin puolustamista ja selvisimme siitä pääsääntöisesti ihan ok. Toiselle jaksolle vaihdoimme pelisysteemiä ensimmäistä kertaa tänä talvena. Rytmi muuttui ja mielestäni pelimme parani siinä. Saimme enemmän pallokontrollia halutuille alueille.

– Viimeiset ratkaisut olivat kuitenkin heikkoja ja murtautuminen vaikeaa. Se oli hyvää, että laitoimme kroppaa edelleen likoon, vaikka peli muuttui kovemmaksi. Toivottavasti kukaan ei loukkaantunut kummaltakaan joukkueelta.

Nuorista tulokkaista Linus Rönnberg sai tänään ensikosketuksen liigajoukkueiden pelivauhtiin Ilves-paidassa.

Linus pelasi viime viikonloppuna kakkosjoukkueen mukana. Sitä ennen alla oli pitkä pelaamattomuus. Tänään hän näytti kentälle päästessään pallorohkeutta ja yllätyksellisyyttä yksi vastaan yksi -tilanteissa, Wiss kuvailee.

Kausi on vielä nuori. Veikkausliigan avausotteluun SJK:ta vastaan on vielä lähes kaksi kuukautta aikaa.

Tästä jatkamme kovaan uuteen harjoitteluviikkoon. Maalintekoharjoitteet ja muut pitää treeneissäkin vetää pelitemmolla, jotta kehitymme. Lauantaina pelaamme KTP:tä vastaan ja sitten lisää harjoituspelejä, kunhan saamme aikataulut sovittua. Uusi testipelaaja on myös tulossa.

Tiedämme hyvin missä mennään. Jätkät kasvavat koko ajan, eikä kukaan ole heittämässä hanskoja tiskiin, Wiss päättää.

 

SJK vs. Ilves 3 – 0 (1 – 0)

30′ Lepistö Joonas (1-0)
68′ Ledesma Emmanuel (2-0)
90+3′ Oliinyk Denys (3-0)

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus (mv)
4 Aspegren Felipe (c)
5 Katz Kalle
7 Veteli Joona
8 Jäntti Teemu -> 71′ 25 Kyllönen Leo
10 Tolonen Maximo -> 71′ 30 Rönnberg Linus
14 Siira Tuure -> 57′ 2 Ollila Tuomas
15 Almen Mikael
18 Raittinen Eemeli
21 Gbe Vigori Jean-Jaures -> 46′ 6 Arifi Doni
32 Vertainen Eetu -> 71′ 19 Mömmö Eetu

12 Huuhtanen Eetu (mv)
20 Rautiola Miska

Lue myös